De herhaalprik

Op 19 september is een nieuwe vaccinatieronde gestart. Iedereen van 12 jaar en ouder krijgt de kans zich nogmaals te laten vaccineren met een herhaalprik tegen corona, óók als je geen uitnodigingsbrief hebt ontvangen. Een afspraak maken mag, maar is niet noodzakelijk. Op deze pagina vind je alle informatie over de herhaalprik.

Lees voor
  Contact

Coronabestrijding GGD Hollands Midden zie Algemene informatie

Vaccinatieafspraak maken:

0800 - 7070

W www.planjeprik.nl

Waarom een herhaalprik?

Een coronavaccinatie beschermt tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte door corona. Maar de werking neemt na verloop van tijd af. Een herhaalprik brengt je afweer tegen het coronavirus weer op peil. Daardoor loop je minder kans op het krijgen van corona. En als je toch corona krijgt, heb je minder kans om er ernstig ziek van te worden. Dat is vooral belangrijk voor 60-plussers en anderen die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen. Zij lopen een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona omdat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ook zorgmedewerkers wordt een herhaalprik aangeraden; om zichzelf te beschermen én de kwetsbaren voor wie zij zorgen. Voor wie niet tot deze groepen behoort, is een herhaalprik ook nuttig. De herhaalprik verkleint de kans om anderen te besmetten en op langdurige klachten na een coronabesmetting. Bovendien geldt: hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe minder mensen ziek worden. Dat voorkomt dat de zorg het te druk krijgt en helpt bij het openhouden van de samenleving.

Voorwaarden voor een herhaalprik

 • Je bent 12 jaar of ouder.
 • Je hebt de basisserie coronavaccinaties afgerond. Ook als je daarna al 1 of meerdere herhaalprikken hebt gehad, mag je nu opnieuw een herhaalprik halen. Meer informatie van de Rijksoverheid over wanneer je welke prik kunt halen. Let op! Heb je na 19 september 2022 al een herhaalprik gekregen? Dan kan je niet nog een herhaalprik halen bij de GGD. Je bent dan al voldoende beschermd. 
 • Het is minimaal 3 maanden geleden dat je de laatste coronavaccinatie of coronabesmetting had.

Waar kun je welke herhaalprik halen?

 • Op onze vaste vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden kun je een herhaalprik halen met de vernieuwde mRNA-vaccins* van de merken Pfizer of Moderna. Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. Allebei de vaccins zijn even effectief.
 • Op onze tijdelijke pop-up-locaties krijg je een herhaalprik met het vernieuwde mRNA-vaccin* van Pfizer.
 • Op al onze priklocaties kun je zonder afspraak binnenlopen voor een herhaalprik. Kijk hier voor adressen en openingstijden.
 • Maak je liever een afspraak? Dat kan alleen voor een prik op onze vaste vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden via planjeprik.nl of 0800 -7070.

  * Vernieuwde mRNA-vaccins beschermen tegen meer varianten van het virus, waaronder de omikron-variant. Bekijk de animatie over de vernieuwde vaccins. Er zijn twee vernieuwde vaccins ontwikkeld: een vaccin tegen de BA.1 stam van de omikron-variant en een vaccin tegen de BA 4/5 stam van de omikron-variant. Op dit moment wordt alleen geprikt met het BA 1-vaccin. Lees meer over de BA 1 en BA 4/5-vaccins.

  Andere vaccins
  Wil je liever een herhaalprik met het Janssen- of Novavax-vaccin? Dat is niet mogelijk op onze priklocaties. Maak daarvoor telefonisch een afspraak op een andere vaccinatielocatie. Voor een herhaalprik met Janssen of Novavax moet je 18 jaar of ouder zijn.

  • Afspraak voor herhaalprik met het Janssen-vaccin (18+): via 0800 - 1295.
  • Afspraak voor herhaalprik met het Novavax-vaccin (18+): via 0800 - 0174.

  Informatie over alle vaccins
  Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over werking, veiligheid en bijwerkingen van de verschillende soorten vaccins.

  Vaccinatieafspraak verzetten

  Heb je coronagerelateerde klachten? Verzet dan je afspraak. 

  • Online via Coronavaccinatie afspraak. Annuleer via 'Mijn vaccinatieafspraken inzien’ je afspraak. Vervolgens kun je een nieuwe afspraak inplannen. 
  • Telefonisch via 0800 - 7070.

   Prikangst

   Heb je last van prikangst? Vermeld dit bij aankomst op locatie, dan houden we hier rekening mee. Het is niet meer nodig om hier speciaal een afspraak voor te maken.

     De vaccinatie

     • Bekijk dit filmpje: Coronavaccinatie bij de GGD Hollands Midden.
     • De afspraak duurt in totaal 20 minuten.
     • Neem je identiteitsbewijs mee.
     • Draag op de vaccinatielocatie een mondkapje (deze zijn gratis verkrijgbaar op onze locaties).
     • Trek kleding aan waarbij je makkelijk je bovenarm kunt ontbloten.
     • Na de vaccinatie moet je uit voorzorg 15 minuten in de wachtruimte blijven.
     • Er zijn EHBO-ers en artsen om je te helpen als je je niet lekker voelt.