Alcohol

Aantal keer bekeken: 6692,Laatst gewijzigd: woensdag, 22 juli 2015

Gevolgen overmatig en zwaar alcoholgebruik

De schadelijke gevolgen van alcoholgebruik zijn talrijk en afhankelijk van hoe vaak en hoeveel alcohol er wordt gedronken. In het algemeen worden twee maten gebruikt om iets te zeggen over het alcoholgebruik. De eerste is overmatig alcoholgebruik (gemiddeld minstens 21 glazen per week voor mannen en minstens 14 glazen per week voor vrouwen). Overmatig alcohol verhoogt het risico op chronische gezondheidsschade die zich op lange termijn openbaart, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Een andere maat voor alcoholgebruik is zwaar drinken. Een zware drinker drinkt minimaal één keer per week minstens 4 glazen (vrouwen) of 6 glazen (mannen). Zware drinkers lopen een hoger risico op bijvoorbeeld hersenschade, alcoholvergiftiging en (verkeers)ongevallen.

Regionaal

Van de volwassenen van 19 t/m 64 jaar in Hollands Midden drinkt 9% overmatig alcohol en is 12% een zware drinker (2012). Onder ouderen drinkt 10% overmatig en 6% is een zware drinker. Vooral onder jonge volwassenen zijn de percentages overmatige en zware drinkers hoger dan gemiddeld. Onder 50- t/m 74-jarigen zijn relatief veel overmatige drinkers. Verder drinken meer mannen dan vrouwen overmatig of zwaar alcohol.

Verschillen tussen gemeenten

In het algemeen is het alcoholgebruik onder inwoners van 19 jaar en ouder in Zuid-Holland Noord hoger dan in Midden-Holland (figuur 1). Onder gemeenten loopt het percentage uiteen van 6% in Bergambacht, Boskoop, Gouda en Waddinxveen naar 15% in Noordwijk. 

Lees meer in het document Alcohol feiten en cijfers Hollands Midden (pdf).

Verschillen in percentage overmatige drinkers onder 19-plussers (GGD HM, 2012)

alcohol 2012

 

 

 

 

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ