Depressiepreventie

Aantal keer bekeken: 5642,Laatst gewijzigd: maandag, 13 april 2015

In Nederland lijden ruim een half miljoen mensen aan een depressie.

Depressie oorzaak van groot verlies aan gezonde levensjaren

Een depressie duurt gemiddeld zes maanden en kent vaak een ongunstig beloop. Dit zorgt voor hoge ziektekosten en een hoog ziekteverzuim. Preventie, aangeboden op het juiste moment, kan een wereld van verschil maken voor de rest van iemands leven. Er zijn enkele effectieve preventieve interventies voor mensen die risico lopen op het ontwikkelen van een depressie. Naarmate deze doelgroep beter wordt bereikt, zal het aantal nieuwe depressies afnemen.

Ook in Hollands Midden hebben veel mensen last van depressieve klachten

In Hollands Midden heeft 37% van de volwassenen in 2012 een matig of hoog risico op het ontwikkelen van een angststoornis en/of depressie: 32% heeft een matig risico en 5% een hoog risico. Een matig risico geeft aan dat de persoon met zelfhulp of steun uit de omgeving de klachten de baas kan. Een hoog risico geeft aan dat de persoon waarschijnlijk professionele zorg nodig heeft. Bij ouderen heeft 31% in 2012 een matig of hoog risico op angststoornis en/ of depressie: 28% heeft een matig risico en 3% een hoog risico.

Grote verschillen tussen gemeenten

Per gemeente lopen de percentages voor een matig tot hoog risico op angststoornis en/of depressie bij inwoners van 19 jaar en ouder uiteen van 26% (in de gemeente Rijnwoude) tot 41% (in de gemeenten Boskoop en Leiden).

Lees meer in het document Depressie feiten en cijfers in Hollands Midden (pdf) 

Verdeling van het percentage 19-plussers met matig of hoog risico op een angststoornis en/of depressie in Hollands Midden (GGD HM, 2012)

depressie 2012

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ