Stoppen met roken

Aantal keer bekeken: 2139, Laatst gewijzigd: maandag, 21 december 2020

We kennen allemaal de nadelen van het roken. Roken is een zware verslaving en schadelijk voor je gezondheid en de gezondheid van anderen in je omgeving. Stoppen met roken ervaren veel rokers als zeer moeilijk.

Maar stoppen met roken is altijd zinvol en heeft veel voordelen:

 • Minder risico op ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, (long) kanker en chronische ziekten aan de luchtwegen.
 • Een betere conditie.
 • Beter proeven en ruiken.
 • Je ziet er beter uit: je huid en haren worden mooier!
 • Geld besparen.
 • Een goed voorbeeld voor (je) kinderen.
 • Een frisse adem, kleding en een fris huis.
 • Prettig voor anderen.

Begeleiding bij het stoppen met roken bij jou in de buurt

Stoppen met roken is makkelijker als je daar hulp bij krijgt. De kans dat je blijvend stopt, is vele malen groter dan stoppen in je eentje. Zeker als je veel sigaretten rookt en erg verslaafd bent.

Er zijn diverse vormen voor stopondersteuning: telefonisch, online en stoppen in een groep (ook online). Kies de methode en vorm die bij je past!

 

Op de site www.ikstopnu.nl van het Trimbos-instituut vind je inspiratie en informatie over alle manieren van ondersteuning bij stoppen met roken bij jou in de buurt. Je kunt ook bellen naar de Stoplijn via het gratis nummer 0800 - 1995 voor informatie over stopondersteuning.

 

Ook kun je vaak bij je eigen huisarts, verloskundige of specialist terecht voor advies en begeleiding bij het stoppen met roken. Neem hierover contact op met je eigen zorgverlener.

Let op: momenteel is de meeste stoppen met roken begeleiding telefonisch of online vanwege het coronavirus. Op de website van de stopcoach bij jou in de buurt vindt je nadere informatie.

Groepstrainingen

Met de groepstraining ‘Rookvrij! Ook jij?' is de kans op succes ruim tienmaal groter dan stoppen met roken op eigen kracht. Deze training is daarmee één van de hoogst scorende ondersteuningsmethoden. De succesfactoren van deze training zijn het samen stoppen in groepsverband in combinatie met deskundige begeleiding en het gebruik van medicijnen en/of nicotinevervangers. Op de website www.rookvrijookjij.nl vind je een overzicht van de trainingsdata en locaties in de regio Hollands Midden.

Rookvrij Ouders en opvoeding

 • Veel ouders willen stoppen met roken, maar vinden dit moeilijk. Het programma Rookvrije Oudersbiedt rokende ouders telefonische coaching bij het stoppen met roken. Rookvrij! Allebei?: biedt telefonische coaching speciaal voor zwangere vrouwen of hun partners.
 • helderopvoeden.nl/: op deze site vinden ouders heel veel informatie en tips hoe om te gaan met verleidingen, waaronder roken, die opgroeiende kinderen tegenkomen.
Stoppen met roken

Jongeren

 • jongeren.rokeninfo.nl/: deze website is specifiek gericht op jongeren en biedt de voor jongeren relevante informatie en video’s rondom roken. Jongeren vinden hier bijvoorbeeld meer informatie over de voor jongeren relevante risico’s van roken, zoals de invloed op het uiterlijk. Ook zijn er tips om ze te ondersteunen bij een stoppoging, zoals apps die zij kunnen gebruiken.
 • De gratis app Stopstone ondersteunt jongeren tussen de 16 en 24 jaar die willen stoppen met roken. De app helpt jongeren hun motivatie vast te houden en biedt tips en hulp op moeilijke momenten, opbeurende feedback bij terugval en aanvullende informatie.

Apps en zonder coaching stoppen

 • destopsite.nl: voor iedereen die zelfstandig wil stoppen met roken of pas gestopt is met roken en dit vol wil houden. Dit internetprogramma duurt minimaal 6 weken. Er worden opdrachten gegeven die u helpen te stoppen met roken. Ook kunt u een ‘rookdagboek’ of weblog bijhouden en is er een forum waar u in contact kunt komen met andere deelnemers.
 • De Quit Smoking Buddyis een gratis app die je ondersteunt bij het stoppen met roken door middel van een coach en een overzicht van behaalde gezondheidsdoelen en prestaties.
 • Elk jaar vindt in oktober Stoptober plaats, 28 dagen niet roken in oktober. Kijk voor meer informatie op stoptober.nl.

Vergoeding

De begeleiding bij stoppen met roken wordt eenmaal per jaar vergoed vanuit de basisverzekering, evenals de kosten van medicatie en nicotinevervangers. Ook het Eigen Risico wordt niet gerekend. Voor de vergoeding van medicatie geldt de voorwaarde dat er ook begeleiding zoals een groepstraining of persoonlijke coaching plaatsvindt. Neem vooraf contact op met de aanbieder van de stoppen met roken begeleiding voor informatie over de voorwaarden en de vergoeding.

Externe link

www.rokeninfo.nl: hier vind je informatie over cijfers, onderzoeken, stoppen met roken, volhouden en hulp. Ook vind je hier informatie over de gevolgen van het roken, roken en kinderen, zwangerschap, opvoeding en meeroken.

Vragen?

Heb je vragen over dit onderwerp, dan kunt je contact opnemen met Marka Bordewijk mbordewijk@ggdhm.nl en Liesbeth Faber lfaber@ggdhm.nl.

Informatie voor professionals/ verwijzers

Informatie voor professionals over stoppen met roken.

 

De volgende gemeenten zijn onderdeel van het werkgebied van de GGD Hollands Midden: Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude, Zuidplas.