Mijd de mijt

Aantal keer bekeken: 505, Laatst gewijzigd: donderdag, 16 november 2017

In 2016 is het project ‘Mijd de mijt’ van start gegaan. Dat is een project om te komen tot een gecoördineerde aanpak van schurft (scabiës) in Leidse studentenhuizen. Studenten kunnen bij de GGD Hollands Midden terecht voor diagnostiek, voorlichting en volledige behandeling.

Het project ‘Mijd de mijt’ is gestart omdat goede behandeling van de doelgroep studenten lastig is gebleken. Huisartsen en dermatologen zetten wel behandeling van de individuele patiënt in, maar laten de contacten van de patiënt hierbij vaak ongemoeid. Juiste behandeling en goede instructies voor álle betrokkenen is essentieel om verdere verspreiding van schurft te voorkomen.
Na de start van het project, heeft de GGD HM contact gelegd met de dermatologen van het Alrijne ziekenhuis. Daarbij hebben zij samenwerkingsafspraken gemaakt. Bij een onduidelijke diagnose kan de GGD studenten laagdrempelig insturen naar de dermatoloog en omgekeerd verwijzen de dermatologen patiënten naar de GGD voor goede inventarisatie van de contacten en hun behandeling.

Daarnaast weten studenten de GGD beter te vinden voor het scabiës probleem: de GGD ziet wekelijks ongeveer twee studenten met schurft. Zij hebben elk gemiddeld vijftien risicovolle contacten. De GGD inventariseert die en voorziet deze mensen van medicatie en instructies. Deze aanpak in combinatie met voorlichting aan huisartsen over de rol van de GGD in het scabiësprobleem, maakt dat er momenteel een betere (contact)behandeling is van scabiës onder de studenten in Leiden.

Het probleem is echter nog niet de wereld uit, voorlichting onder de doelgroep zal moeten leiden tot een betere bewustwording van het probleem en daardoor van het belang van goede preventie. In 2018 zal de GGD samen met studenten bepalen wat de juiste wijze is van voorlichting.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Timo Boelssums, Inge van Disseldorp of Ailsa van den Hazel, artsen. telefoonnummer 088 - 308 33 61.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ