Overgewicht

Aantal keer bekeken: 9816,Laatst gewijzigd: maandag, 13 april 2015

Overgewicht belangrijk probleem

Overgewicht is in Nederland één van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsverlies. Overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) hangen samen met allerlei chronische aandoeningen zoals hart en vaatziekten, kanker en aandoeningen aan het bewegingsstelsel en aan de luchtwegen. Daarnaast heeft overgewicht invloed op het functioneren en psychisch welzijn: mensen met obesitas hebben vaker een angststoornis of een depressie.

Rol etniciteit en sociaaleconomische factoren

In de regio Hollands Midden is het percentage overgewicht bij volwassenen en ouderen gelijk aan het gemiddelde in Nederland. Het percentage ouderen met obesitas (14%) ligt in Hollands Midden iets lager dan in Nederland (16%).
Etniciteit en sociaaleconomische factoren en spelen een rol in de mate van overgewicht en obesitas. Het percentage niet-westerse vrouwen met obesitas stijgt met toenemende leeftijd, terwijl dit bij autochtone vrouwen vanaf 35 jarigen stabiel is. Daarnaast is het percentage volwassenen met obesitas veel hoger onder laag opgeleide volwassenen (23%) dan onder hoog opgeleiden (7%).

Grote verschillen tussen gemeenten

Onder gemeenten in Hollands Midden loop het percentage overgewicht bij inwoners van 19 jaar en ouder uiteen van 35% in Oegstgeest tot 57% in Katwijk.

Lees meer in het document Overgewicht feiten en cijfers in Hollands Midden (pdf).

Verschillen in percentage overgewicht onder 19-plussers in Hollands Midden (GGD HM, 2012)

overgewicht 2012
 

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ