Zelfstandige ondernemers zonder personeel (19 t/m 64 jaar)

Aantal keer bekeken: 1787, Laatst gewijzigd: maandag, 22 juli 2019

In Hollands Midden is 9% van de inwoners van 19 t/m 64 jaar zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp’er). Mannen (10%) zijn vaker zzp’er dan vrouwen (8%). Naarmate inwoners ouder worden werken zij vaker als zzp’er, maar op 60-jarige leeftijd neemt het percentage weer af. Tussen de 45 en 49 jaar is het percentage zzp’ers het hoogst (12%).

Zzper afbeelding1kl

Gemeenten
Trends
Achtergrondkenmerken
Verdieping

Inwoners van Noordwijkerhout, Oegstgeest en Nieuwkoop zijn relatief vaak zzp’er

Het percentage inwoners dat werkt als zzp’er verschilt per gemeente. In Noordwijkerhout (15%), Oegstgeest (14%) en Nieuwkoop (12%) is dit percentage hoog vergeleken met andere gemeenten in Hollands Midden. In Teylingen en Hillegom is ook 12% van de inwoners zzp’er, maar dit is niet significant hoger dan in andere gemeenten. In Katwijk is het percentage zzp’ers het laagst (5%), maar dit is niet significant lager dan elders in de regio .

Zzper afbeelding2

Nog geen trend

In 2016 is voor het eerst nagevraagd of inwoners zzp’er zijn; het is daarom nog niet mogelijk om uitspraken te doen over trends.

Een op de negen hoogopgeleiden is zzp’er

Eén op de negen inwoners met een hbo of wo opleiding is zzp’er (11%). Dat is relatief vaak vergeleken met lager opgeleiden. Inwoners met een mavo, havo of mbo opleiding (8%) werken minder vaak als zzp’er, net als mavo en lbo opgeleiden (6%).

Inwoners met een westerse migratieachtergrond relatief vaak zzp’er

Inwoners met een westerse migratieachtergrond zijn relatief vaak zzp’er (12%) vergeleken met inwoners met een niet-westerse (7%) of autochtone achtergrond (9%).

Partners met kinderen zijn relatief vaak zzp’er

Partners die samenwonen en kinderen hebben zijn relatief vaak zzp’er (11%) vergeleken met inwoners in andere gezinssituaties. Bij alleenstaanden (7%) en inwoners die bij hun ouders wonen (5%) is het percentage inwoners dat werkt als zzp’er relatief laag. Bij de laatstgenoemde groep komt dit doordat zij vaak jonger zijn.

Hoger percentage zzp’ers onder inwoners die moeite hebben met rondkomen

Het percentage zzp’ers in Hollands Midden is bij inwoners die moeite hebben met rondkomen (11%) iets hoger dan bij inwoners die geen moeite hebben met rondkomen (9%).

Zzp’ers hebben ongeveer even veel stress als niet-zzp’ers

Meer dan de helft van de zzp’ers maakt zich in zijn vrije tijd wel eens zorgen over het werk of bedrijf, 10% van hen maakt zich vaak zorgen en 5% maakt zich heel vaak zorgen. Het percentage inwoners met veel stress bij zzp’ers en niet-zzp’ers is vergelijkbaar.

%MCEPASTEBIN%
Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie