Praktijkvoorbeeld en interventie-overzicht seksualiteit

Aantal keer bekeken: 7076, Laatst gewijzigd: dinsdag, 08 augustus 2017

Programma 'Wensen en Grenzen' vmbo

‘Eigenlijk wilde ik nog geen seks, maar mijn vriend wilde het graag, dus heb ik het maar gedaan… Nu ziet hij me niet meer staan.’

‘Wensen en Grenzen’ zijn vaak lastig te bepalen, zeker als relatiestarter en op seksueel gebied. Want wat  is nu eigenlijk normaal? Wat voor rol heeft internet en kennen jongeren de gevaren ervan? En wat moet iemand weten om de eigen wensen en grenzen, maar ook die van anderen te kunnen respecteren?

In ‘Wensen en Grenzen’ komen relaties en seksualiteit vol humor, creativiteit en op respectvolle manier voor multiculturele VMBO-klassen aan bod.
We hebben een lespakket samengesteld dat relationele en seksuele vorming op een gezonde manier benadrukt en tegelijkertijd de gevaren en risico’s benoemt. Met dit programma wordt een bijdrage geleverd aan het voorkomen van ellende.

We verzorgen gastlessen waarin wensen en grenzen aan bod komen; Leerlingen gaan anders denken over het inschakelen van hulp en weten wie ze kunnen benaderen. De school maakt een zorgplattegrond, waarin staat waar leerlingen terecht kunnen. Het lespakket laten we achter op school en desgewenst bieden we een docententraining aan of verzorgen een ouderavond.

Meer informatie vindt u op: https://www.gezondeschoolhollandsmidden.nl

Aanbevolen aanpak

Relaties en seksualiteit vragen doorlopend om aandacht, waarbij nadrukkelijk meer aandacht gewenst is in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Die sterke aandacht loopt door in de bovenbouw van het vmbo en havo/vwo. Leerlingen in het vmbo krijgen te maken met grotere seksuele activiteiten en hierdoor is er aandacht nodig voor het voorkomen van meer risicovol gedrag bij deze groep. Havo/ vwo-leerlingen zullen dezelfde kennis nodig hebben, maar ondervinden vaak minder problemen en de manier waarop het aangeleerd wordt moet passen bij de havo/ vwo-leerling (gezondheidsbevordering gedrag PO/VO, 2006).
In de regio Hollands Midden adviseren we dan ook om een doorlopende leerlijn te implementeren in het lesprogramma. Als kinderen/jongeren gedurende hun schoolloopbaan een verspreid aanbod hebben aan het opdoen van benodigde kennis, vaardigheden en attitudes, dan vergaren en integreren zij competenties om zo gezond mogelijke keuzes te maken.

Het Centrum Gezond Leven (van het RIVM) heeft per thema een handreiking gemaakt. In deze handreiking vindt u de mogelijkheden die gemeenten hebben om samen met partnerorganisaties leefstijlproblemen aan te pakken.
Handreiking van het Centrum Gezond Leven over het onderwerp seksualiteit.

Interventies regio Hollands Midden

Interventies over het thema seksuele gezondheid voor de doelgroep jeugd vindt u op de website www.gezondeschoolhollandsmidden.nl.

Interventies landelijk

Aanbevolen en goed beschreven interventies over het thema seksualiteit op de website Loket Gezond leven van het RIVM. 

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie