Praktijkvoorbeeld en interventie-overzicht segv

Aantal keer bekeken: 5111, Laatst gewijzigd: woensdag, 03 mei 2017

Praktijkvoorbeeld “Beweegprogramma ‘Lekker in je lijf’ voor minima”

De gemeentepolis (Collectieve Zorgverzekering voor Minima), met daarin opgenomen preventieprogramma’s, is een uniek instrument om iedereen gelijke kansen op gezondheid te geven.
In de gemeentepolis van Zorg en Zekerheid  is het beweegprogramma ‘Lekker in je Lijf’ voor mensen met overgewicht (BMI boven de 25) opgenomen. Het doel van dit programma is het verbeteren van de gezondheid van mensen met een laag inkomen.

‘Lekker in je Lijf’ is een gezamenlijk initiatief van fysiotherapiepraktijken, gemeenten, Zorg en Zekerheid en de GGD Hollands Midden.

Inhoud programma

 • 18 weken in een groep bewegen;
 • Eerste periode: 2 keer per week;
 • Tweede periode:
  -   1 keer per week
  -   Bekijken welke beweegactiviteit(en) deelnemers leuk vinden om na het programma te gaan doen
 • Voorlichting over gezonde voeding door een diëtist.

Voor wie

‘Lekker in je Lijf’ is voor mensen die:

 • 18 jaar of ouder zijn;
 • Overgewicht hebben (BMI boven de 25);
 • Een gemeentepolis (Collectieve Zorgverzekering voor Minima) bij Zorg en Zekerheid hebben.

Vergoeding

Het beweegprogramma (à € 500,-) wordt één keer per twee jaar volledig vergoed voor mensen met een gemeentepolis (Collectieve Zorgverzekering voor Minima) bij Zorg en Zekerheid (AV-Gemeente-Standaard of AV-Gemeente-Top). Iedereen met een gemeentepolis uit de gemeenten in de regio Hollands Midden (m.u.v. gemeente Gouda) heeft automatisch één van deze twee aanvullende verzekeringen.
De rekening van het beweegprogramma wordt direct betaald door de verzekeraar, dus deelnemers hoeven zelf niets voor te schieten. Het eigen risico geldt niet.
Voordat een aanmelding definitief wordt verwerkt, krijgen deelnemers van ‘Lekker in je Lijf’ eerst een intake gesprek met de fysiotherapeut.

Waar wordt het programma aangeboden?

De volgende fysiotherapiepraktijken in de regio Hollands Midden bieden het beweegprogramma aan:

Alphen – Douglas Fysiotherapie
Bodegraven – Keulen en Brusse Centrum voor fysiotherapie en fysio-fitness
Boskoop - Fysio Topfit
Leiden – Visser Fysiotherapie en Sport
Leiden - Fysiotherapiepraktijk Zwanenzijde
Leiderdorp - Paramedisch Centrum Lagas
Hillegom - Fysiotherapie van Veenendaal
Lisse – Fysiotherapiepraktijk Boot & Broersen
Noordwijk - Wantveld Fysiotherapie
Noordwijkerhout - Meiland Fysiotherapie
Teylingen - Fysiotherapie & Trainingscentrum ‘de Ontmoeting’
Zoeterwoude – Praktijk Fysiotherapie Zoeterwoude Rijndijk  

‘Lekker in je Lijf’ als casus in rapport ‘Preventie en de gemeentepolis’ BS&F

Adviesbureau BS&F heeft in opdracht van het ministerie van VWS onderzocht welke rol preventie speelt in de gemeentepolis. Het rapport beschrijft welke rol de gemeentepolis heeft, en kan hebben, om selectieve preventie (-interventies) toegankelijk te maken voor mensen met een laag inkomen en een grote zorgbehoefte. Het beweegprogramma ‘Lekker in je Lijf’ is als casus opgenomen in het rapport. Het rapport ‘Preventie en de gemeentepolis’ kunt u via de link vinden.

Publicatie Beweegprogramma in Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen

Een artikel over het beweegprogramma ‘Lekker in je lijf’ (pdf) is in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen geplaatst (nummer 3, 2015, pagina 5).

Aanbevolen aanpak

Het onderzoek ‘Verzekerd bewegen met een minimum inkomen’ beschrijft de rol die gezondheid bij de sociale dienst inneemt en de motivering van minima tot een gezonde leefstijl.
In de Factsheet AWPG onderzoek Verzekerd bewegen (pdf) vindt u de samenvatting en aanbevelingen uit dit onderzoek, dat is uitgevoerd door de AWPG NZH.
Elders op deze website vindt u meer informatie over het beweegprogramma en het terugdringen van sociaal economische gezondheidsverschillen.

Andere nuttige links:

Interventies regio Hollands Midden

Gemeente Leiden

Met de aanvullende dienst van gemeente Leiden ‘Hara Gezondheidsbevordering inclusief Sportenderwijs en  JOGG’ is de GGD HM actief op het gebied van het bevorderen van gezondheid van met name kwetsbare en kansarme groepen in Leiden, met als doel het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Een goed voorbeeld van een laagdrempelige SEGV interventie in Leiden is het programma van Stichting Sportenderwijs bestaande uit diverse cursussen waarbij de GGD HM een opdracht gevende, coördinerende en faciliterende rol heeft. Door de jaren heen heeft Sportenderwijs een divers aanbod ontwikkeld. Het doel van Sportenderwijs is om het dagelijks leven van (migranten) vrouwen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen en hen zo verder helpen om deel te nemen aan de maatschappij. Dit wordt gedaan middels bewegingslessen in combinatie met workshops gericht op bevorderen gezonde leefstijl voor de cursiste (en haar gezin). Via de link vindt u een overzicht van de Sportenderwijs cursussen.

Contactgegevens

Liza Soffner, Stichting Sportenderwijs, E. liza@sportenderwijs.nl T. 06 - 11 22 88 67
Marka Bordewijk, GGD HM, E. mbordewijk@ggdhm.nl, T. 088 - 308 42 34

Prijs voor stichting Sportenderwijs

Tijdens de Vrouwendag in het Leidse Stadhuis op 5 maart 2017, ontving Liza Soffner met haar stichting Sportenderwijs zowel de 3de Soroptimist-Vakvrouwenprijs als de voor het eerst uitgereikte Publiekprijs. Zie ook artikel op NU.nl  

Onderzoek programma Sportenderwijs Gezonde Leefstijl

Een student van de studierichting Gezondheid en Maatschappij (Universiteit Wageningen) heeft een procesevaluatie van het programma Gezonde Leefstijl uitgevoerd en onderzoek gedaan naar de doelen, opzet en programmawerkwijze. Het onderzoeksverslag kun je via de link bekijken.

.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ