Praktijkvoorbeeld en interventie-overzicht overgewicht

Aantal keer bekeken: 11496, Laatst gewijzigd: woensdag, 02 mei 2018

Praktijkvoorbeeld: ‘De gezonde schoolkantine'

Het ondersteuningsprogramma ‘De Gezonde Schoolkantine’ laat leerlingen leren, zien én proeven dat gezond en lekker prima samen gaan. De schoolkantine is de ideale plaats om theorie en praktijk over gezond eten samen te laten komen. Leerlingen en directie vinden dat dit programma zorgt voor een beter aanbod op school.
‘De Gezonde Schoolkantine’ biedt praktische informatie en concrete hulp aan scholen. Zo zijn handleidingen en ondersteuningsmaterialen beschikbaar via www.degezondeschoolkantine.nl. De GGD HM helpt scholen bij de realisatie van de gezonde schoolkantine.

Veelbelovende aanpak gezond gewicht jongeren: JOGG

JOGG is een veelbelovende aanpak om jongeren op gezond gewicht te krijgen. In deze aanpak zet iedereen in stad, dorp of wijk zich in om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Niet alleen ouders en gezondheidsprofessionals zijn betrokken, maar ook winkeliers, bedrijven, scholen en de gemeente zelf. De gemeenten Leiden, Katwijk, Alphen aan den Rijn en Gouda zijn inmiddels JOGG gemeenten en ook andere gemeenten worden uitgenodigd om met deze aanpak aan de slag te gaan.
www.jongerenopgezondgewicht.nl

Vergoedingen programma’s Kinderen met overgewicht en obesitas

Er bestaan meerdere beweegprogramma’s om overgewicht en obesitas onder de jeugd tegen te gaan: o.a. de reguliere KNGF-beweegprogramma’s, Beweegprogramma Fitkids en JOGG Leefstijlinterventieprogramma’s.
Het complete vergoedingenoverzicht van deze programma’s en de voorwaarden op basis waarvan vergoeding wordt uitgekeerd, staan in het Factsheet vergoedingen Zorg en Zekerheid - Jongeren met overgewicht en obesitas (pdf). Een verdere uitwerking hiervan vindt u in de folder preventieproducten overgewicht gemeentepolis (pdf).

Vergoedingen programma's Volwassenen met overgewicht en obesitas

In de gemeentepolis van Zorg en Zekerheid is het beweegprogramma ‘Lekker in je Lijf’ voor volwassenen met overgewicht (BMI boven de 25) opgenomen. Het doel van dit programma is het verbeteren van de gezondheid van mensen met een laag inkomen. Meer informatie over het beweegprogramma ‘Lekker in je Lijf’ vindt u hier.

Aanbevolen aanpak

Meer informatie over de aanpak van overgewicht kunt u vinden op de site van Het Loket Gezond Leven (van het RIVM)

Interventies regio Hollands Midden

Interventies over het thema overgewicht voor de doelgroep jeugd vindt u op de website www.gezondeschoolhollandsmidden.nl.

Interventies over het thema overgewicht voor de doelgroep volwassenen / ouderen (pdf)

Interventies landelijk

Aanbevolen en goed beschreven interventies over het thema overgewicht op de website Loket Gezond leven van het RIVM.  

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie