Praktijkvoorbeeld en interventie-overzicht roken

Aantal keer bekeken: 9660, Laatst gewijzigd: dinsdag, 31 oktober 2017

 

Elke dag beginnen ongeveer 100 kinderen met roken, jaarlijks zo’n 37.000. Dat gebeurt niet vanzelf. Kinderen doen anderen na. Op heel veel plekken worden ze geconfronteerd met sigarettenpakjes. En zelfs als ze nooit gaan roken, krijgen ze op veel plaatsen andermans rook binnen, of roken mee tijdens de zwangerschap.
De GGD is aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij!, een groeiende beweging van landelijke en lokale partijen die de ambitie hebben om de generatie vanaf 2017 rookvrij te laten opgroeien. Met de landelijke campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ wordt volop ingezet op bescherming van onze kinderen tegen rook en tegen de verleiding om te beginnen met roken. De campagne streeft daarom naar een rookvrije omgeving voor kinderen.

De rookvrije generatie is een initiatief van Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. GGD Hollands Midden zet zich, in samenwerking met de fondsen, in voor de rookvrije generatie door gemeenten te informeren over, te motiveren voor en te ondersteunen bij de campagne.

Daarnaast voert de GGD ook verschillende interventies uit die bijdragen aan een rookvrije generatie. Denk hierbij Rookvrij Opgroeien binnen de JGZ en binnen Gezonde School Hollands Midden de inzet op rookvrije schoolterreinen, weerbaarheid, leerling educatie en oudervoorlichtingen. We adviseren gemeenten bij opname van rookvrije omgevingen in hun beleid, zoals in de omgevingsvisie.

Praktijkvoorbeeld: Training 'Rookvrij! Ook Jij?'

Rookvrij! Ook jij?’ is één van de hoogst scorende ondersteuningsmethoden om te stoppen met roken. De kans op succes is met deze training ruim vier maal groter dan stoppen met roken op eigen kracht. Dat komt door twee belangrijke factoren. Ten eerste kunnen, naast de training, hulpmiddelen worden ingezet zoals medicijnen en nicotinevervangers. Deze combinatie verhoogt de kans op succes aanzienlijk. Ten tweede geeft het stoppen in groepsverband enorme ondersteuning aan de deelnemers. Maar liefst 8 van de 10 deelnemers is na afloop van de training rookvrij. 
De training wordt vergoed vanuit de basisverzekering en een aantal zorgverzekeraars rekent hierbij zelfs geen Eigen Risico.
In Hollands Midden worden er onder andere trainingen aangeboden in Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Alphen aan den Rijn en Gouda. Trainingen kunnen ook georganiseerd worden in andere gemeenten of op initiatief van organisaties/bedrijven. Voor meer informatie kunt u bij bovenstaande contactpersonen terecht.

Aanbevolen aanpak

Het Centrum Gezond Leven (van het RIVM) heeft per thema een handreiking gemaakt. In deze handreiking vindt u de mogelijkheden die gemeenten hebben om samen met partnerorganisaties leefstijlproblemen aan te pakken. 
Handreiking van het Centrum Gezond Leven over het onderwerp roken.

Interventies regio Hollands Midden

Interventies over het thema roken voor de doelgroep jeugd vindt u op de website www.gezondeschoolhollandsmidden.nl

Interventies over het thema roken voor de doelgroep volwassenen vindt u op de website www.ggdhm.nl/stoppenmetroken

Interventies landelijk

Aanbevolen en goed beschreven interventies over het thema roken op de website Loket Gezond leven van het RIVM.