Praktijkvoorbeeld en interventie-overzicht segv

Aantal keer bekeken: 9222, Laatst gewijzigd: vrijdag, 29 mei 2020

Praktijkvoorbeeld “Beweegprogramma ‘Lekker in je lijf’ voor minima”

De gemeentepolis (Collectieve Zorgverzekering voor Minima), met daarin opgenomen preventieprogramma’s, is een uniek instrument om iedereen gelijke kansen op gezondheid te geven.

In de gemeentepolis van Zorg en Zekerheid is het beweegprogramma ‘Lekker in je Lijf’ voor mensen met overgewicht (BMI boven de 25) opgenomen. Het doel van dit programma is het stimuleren van meer beweging en het verbeteren van de gezondheid van mensen met een laag inkomen.

‘Lekker in je Lijf’ is een gezamenlijk initiatief van fysiotherapiepraktijken, gemeenten, Zorg en Zekerheid en de GGD Hollands Midden.'Lekker in je Lijf' is met het erkenningsniveau 'goed onderbouwd' opgenomen in de landelijke interventiedatabase Gezond en Actief Leven van het RIVM.

Onderzoekspublicaties

Overige publicaties

  • Rapport ‘Preventie en de gemeentepolis’ (pdf) van adviesbureau BS&F, over de rol van de gemeentepolis om selectie preventie(interventies) toegankelijk te maken voor mensen met een laag inkomen en een grote zorgbehoefte, met beweegprogramma ‘Lekker in je Lijf’ als casus. (Februari 2017)

Publieksinformatie over het beweegprogramma Lekker in je Lijf op deze website.

Interventies regio Hollands Midden

Gemeente Leiden

Vanuit een aanvullende dienst van de gemeente Leiden zet de GGD HM in op laagdrempelige gezondheidsbevordering in bepaalde wijken van Leiden,.Een goed voorbeeld hiervan is het programma van Stichting Sportenderwijs bestaande uit diverse cursussen waarbij de GGD HM een opdracht gevende, coördinerende en faciliterende rol heeft. Door de jaren heen heeft Sportenderwijs een divers aanbod ontwikkeld in samenwerking met diverse partners in Leiden zoals het beweegprogramma Sportenderwijs Gezonde Leefstijl en- in 2019 ontwikkeld- de Buurtgym in de Merenwijk, een laagdrempelige, buurtmaatschappelijke sportschool.

Het doel van Sportenderwijs is om inwoners (met name met een migratie achtergrond) letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen en hen zo te stimuleren (meer) deel te nemen aan de maatschappij. Dit wordt gedaan door middel van bewegingslessen in combinatie met workshops gericht op bevorderen gezonde leefstijl. Via de link vindt u een overzicht van het aanbod Sportenderwijs 2019 (pdf).

Contactgegevens

Liza Soffner, Stichting Sportenderwijs, E. liza@sportenderwijs.nl T. 06 - 11 22 88 67
Marka Bordewijk, GGD Hollands Midden, E. mbordewijk@ggdhm.nl, T. 088 - 308 42 34

Publicaties

  • Onderzoeksrapport Buurtgym (pdf) rapport Buurtgym: evaluatie van de pilot in de Merenwijk in Leiden. (November 2019)
  • Programma Gezonde leefstijlen-Noord (pdf): onderzoek naar de programmacomponenten en werkzame elementen van een wijkgericht programma ter bevordering van een gezonde leefstijl van niet-westerse allochtone vrouwen uit Leiden-Noord. (Februari 2017)

Interventies landelijk

Aanbevolen en goed beschreven interventies voor volwassenen met een lage SES op de website Loket Gezond leven van het RIVM.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie