Praktijkvoorbeeld en interventie-overzicht segv

Aantal keer bekeken: 7596, Laatst gewijzigd: maandag, 13 mei 2019

Praktijkvoorbeeld “Beweegprogramma ‘Lekker in je lijf’ voor minima”

De gemeentepolis (Collectieve Zorgverzekering voor Minima), met daarin opgenomen preventieprogramma’s, is een uniek instrument om iedereen gelijke kansen op gezondheid te geven.
In de gemeentepolis van Zorg en Zekerheid  is het beweegprogramma ‘Lekker in je Lijf’ voor mensen met overgewicht (BMI boven de 25) opgenomen. Het doel van dit programma is het verbeteren van de gezondheid van mensen met een laag inkomen.

‘Lekker in je Lijf’ is een gezamenlijk initiatief van fysiotherapiepraktijken, gemeenten, Zorg en Zekerheid en de GGD Hollands Midden.
'Lekker in je Lijf' is door de landelijke Erkenningscommissie Interventies beoordeeld als 'goed onderbouwd'. De interventie is met dit erkenningsniveau opgenomen in de landelijke interventiedatabase Gezond en Actief Leven van het RIVM.

Inhoud programma

18 weken in een groep bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut:

 • Eerste periode van 9 weken: 2 keer per week;
 • Tweede periode van 9 weken:
  - 1 keer per week
  - Kennismaken met reguliere beweegactiviteiten
 • Voorlichting over gezonde voeding door een diëtist.

Voor wie

‘Lekker in je Lijf’ is voor mensen die:

 • 18 jaar of ouder zijn;
 • Overgewicht hebben (BMI boven de 25);
 • Een gemeentepolis (Collectieve Zorgverzekering voor Minima) bij Zorg en Zekerheid hebben.

Vergoeding

Het beweegprogramma (à € 500,-) wordt één keer per twee jaar volledig vergoed voor mensen met een gemeentepolis (Collectieve Zorgverzekering voor Minima) bij Zorg en Zekerheid (AV-Gemeente-Standaard of AV-Gemeente-Top). Iedereen met een gemeentepolis uit de gemeenten in de regio Hollands Midden (m.u.v. gemeente Gouda) heeft automatisch één van deze twee aanvullende verzekeringen.
De rekening van het beweegprogramma wordt direct betaald door de verzekeraar, dus deelnemers hoeven zelf niets voor te schieten. Het eigen risico geldt niet.
Voordat een aanmelding definitief wordt verwerkt, krijgen deelnemers van ‘Lekker in je Lijf’ eerst een intake gesprek met de fysiotherapeut.

Waar wordt het programma aangeboden?

De volgende fysiotherapiepraktijken in de regio Hollands Midden bieden het beweegprogramma aan:

Alphen – Douglas Fysiotherapie
Bodegraven – Keulen en Brusse Centrum voor fysiotherapie en fysio-fitness
Boskoop - Fysio Topfit
Leiden – Visser Fysiotherapie en Sport
Leiden - Fysiotherapiepraktijk Zwanenzijde
Leiden - Cordes Fysiotherapie
Leiderdorp - Paramedisch Centrum Lagas
Hillegom - Fysiotherapie van Veenendaal
Lisse – Fysiotherapiepraktijk Boot & Broersen
Teylingen - Fysiotherapie & Trainingscentrum ‘de Ontmoeting’
Waddinxveen - Praktijk Joosten
Zoeterwoude – Praktijk Fysiotherapie Zoeterwoude Rijndijk  

Publicaties

 

Onderzoekspublicaties

Februari 2018 Onderzoeksrapport eindevaluatie beweegprogramma Lekker in je Lijf (pdf) en Infographic beweegprogramma Lekker in je Lijf (pdf), waarin met behulp van zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek inzicht wordt verkregen in de effecten van deelname aan het programma en de ervaringen met de uitvoering.
Augustus 2017 Evaluatie van de pilot psychosociale bijeenkomsten (pdf) die als toevoeging aan het beweegprogramma ‘Lekker in je Lijf’ zijn uitgevoerd door de afdeling preventie van de GGZ Rivierduinen.
Juni 2017 Factsheet van het onderzoeksrapport (pdf) en Onderzoeksrapport beweegprogramma Lekker in je Lijf (pdf) over het kwalitatieve onderzoek onder deelnemers van het beweegprogramma ‘Lekker in je Lijf’ waarin vragen worden beantwoord als: wat vinden deelnemers van het programma? En gaan zij na afloop door met bewegen?
 

Overige publicaties

Februari 2017 Rapport ‘Preventie en de gemeentepolis’ (pdf) van adviesbureau BS&F, over de rol van de gemeentepolis om selectie preventie(interventies) toegankelijk te maken voor mensen met een laag inkomen en een grote zorgbehoefte, met beweegprogramma ‘Lekker in je Lijf’ als casus.

 

Interventies regio Hollands Midden

Gemeente Leiden

Vanuit een aanvullende dienst van de gemeente Leiden zet de GGD HM in op laagdrempelige gezondheidsbevordering in bepaalde wijken van Leiden,.Een goed voorbeeld hiervan is het programma van Stichting Sportenderwijs bestaande uit diverse cursussen waarbij de GGD HM een opdracht gevende, coördinerende en faciliterende rol heeft. Door de jaren heen heeft Sportenderwijs een divers aanbod ontwikkeld in samenwerking met diverse partners in Leiden zoals het beweegprogramma Sportenderwijs Gezonde Leefstijl en- in 2019 ontwikkeld- de Buurtgym in de Merenwijk, een laagdrempelige, buurtmaatschappelijke sportschool.
Het doel van Sportenderwijs is om inwoners (met name met een migratie achtergrond) letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen en hen zo te stimuleren (meer) deel te nemen aan de maatschappij. Dit wordt gedaan door middel van bewegingslessen in combinatie met workshops gericht op bevorderen gezonde leefstijl. Via de link vindt u een overzicht van het aanbod Sportenderwijs 2019 (pdf).

Contactgegevens

Liza Soffner, Stichting Sportenderwijs, E. liza@sportenderwijs.nl T. 06 - 11 22 88 67
Marka Bordewijk, GGD HM, E. mbordewijk@ggdhm.nl, T. 088 - 308 42 34

Onderzoek programma Sportenderwijs Gezonde Leefstijl

Een student van de studierichting Gezondheid en Maatschappij (Universiteit Wageningen) heeft een procesevaluatie van het programma Gezonde Leefstijl uitgevoerd en onderzoek gedaan naar de doelen, opzet en programmawerkwijze. Het onderzoeksverslag (pdf) is via de link te lezen.

Interventies landelijk

Aanbevolen en goed beschreven interventies voor een lage SES op de website Loket Gezond leven van het RIVM.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl