Wat gebeurt er met de uitkomsten van de Gezondheidsmeter?

Aantal keer bekeken: 849, Laatst gewijzigd: maandag, 05 oktober 2020

Half september start de GGD Hollands Midden de gezondheidsmeter 2020. Een onderzoek naar de gezondheid en het welbevinden van inwoners in de 18 gemeenten van de regio Hollands Midden. 64.000 inwoners ontvangen een uitnodiging om mee te doen aan de Gezondheidsmeter.

Door het invullen van een vragenlijst geven zij zo gezamenlijk inzicht in de stand van de gezondheid in gemeenten en wijken. Op basis van de uitkomsten gaan onder andere gemeenten aan de slag om de gezondheid te verbeteren.


Gemeente Oegstgeest pakt Eenzaamheid aan

Eenzaamheid per buurt

Zo is de gemeente Oegstgeest op basis van de uitkomsten van de laatste gezondheidsmeter (2016) aan de slag gegaan met het tegengaan van eenzaamheid.

8 mensen per straat ernstig eenzaam

Uit deze gezondheidsmeter bleek dat in de gemeente Oegstgeest 11% van alle volwassenen ernstig eenzaam is. Dit betekent dat in elke straat gemiddeld 8 ernstig eenzame mensen wonen. Om dit tegen te gaan is de gemeente het project Samen tegen eenzaamheid gestart.

Mirjana Pannekoek, projectleider Samen tegen eenzaamheid van de gemeente Oegstgeest vertelt: “Op basis van de uitkomsten van de laatste gezondheidsmeter van de GGD werd het eenzaamheidsprobleem duidelijk. Er was een stijging te zien in ernstige eenzaamheid ten opzichte van de gezondheidsmeting in 2012 met 6% (van 5% naar 11%). De invloed van eenzaamheid op het leven is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt. Het leidt tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

Mirjana vervolgt: “Een divers sociaal netwerk en bewustzijn van risicofactoren kunnen eenzaamheid voorkomen of verminderen. Daar zijn we mee aan de slag. Dit doen we niet alleen, maar samen met anderen. Meer dan 60 mensen van over de 50 verschillende organisaties ondertekenden inmiddels een ‘Ik-doe-mee-verklaring’ en zetten zich actief in om de eenzaamheid in Oegstgeest te verminderen. Het is goed dat de gezondheidsmeter opnieuw wordt gehouden, zeker in deze onzekere tijden met corona. Zo houden we de vinger aan de pols”, aldus Mirjana.

Resultaten

De resultaten van de Gezondheidsmeter 2020 worden bekend gemaakt in september 2021 en zijn tegen die tijd terug te vinden in het dashboard Eengezonderhollandsmidden.nl.

Logo oegstgeest

Zo is de gemeente Oegstgeest op basis van de uitkomsten van de laatste gezondheidsmeter (2016) aan de slag gegaan met het tegengaan van eenzaamheid.
Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie