Hitte

Op GGDLeefomgeving kun je veel informatie vinden over de gevolgen van hitte voor jouw gezondheid. Er staan tips in over wat je zelf kunt doen bij hitte. Ook vind je  antwoorden op veelgestelde vragen.

Lees voor
  Contact

Medische Milieukunde

088 - 308 33 81
(maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur)
mmk@ggdhm.nl

Informatiebladen over hitte

Je kunt de volgende infographics over hitte downloaden:

Voor professionals

Om ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen voor te bereiden op extreme hitte zijn er gratis hittefolders in meerdere talen beschikbaar. Professionals in zorg en welzijn kunnen deze folders laten drukken en uitdelen.

Aanmelden hitteberichten

Het RIVM stuurt in overleg met het KNMI waarschuwingen naar de GGD wanneer er periodes van aanhoudende hitte worden verwacht. Deze waarschuwingen worden verstuurd als de kans op een periode van aanhoudende hitte (4 dagen >27 graden Celsius) de 20% overstijgt. Wanneer het Nationaal Hitteplan wordt geactiveerd door het RIVM zal de GGD betrokken organisaties hiervan op de hoogte stellen door een waarschuwingsmail te versturen. Je kunt je aanmelden voor onze mailinglijst om deze waarschuwingen te ontvangen. Zo kun jij, als burger, zorgprofessional of zorginstelling, de juiste maatregelen nemen in de ondersteuning van en zorg voor kwetsbare groepen tijdens periodes van aanhoudende hitte.

Aanmelden Hitte berichten

Resultaten onderzoeksproject Wie houdt het hoofd koel (juni 2023)

Is het langere tijd warm? Dan kan bijna de helft van de mensen matig of slecht verkoeling vinden in hun woning, tuin of buurt. Deze problemen zijn het grootst bij mensen die moeite hebben met rondkomen, mensen met een kwetsbare gezondheid en jongvolwassenen. Dit blijkt uit onderzoek van zes GGD’en. De GGD’en vragen om meer aandacht voor hitte in en om de woning. 

Op de website van de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving vind je meer informatie over het onderzoek. Ook kun je het rapport en de factsheet met aanbevelingen voor gemeente, provincie en wooncorporatie downloaden.

Links

•    RIVM, Actuele zonkracht in Nederland;
•    Het KNMI, voor actuele weersinformatie en gevoelstemperatuur;
•    Het KNMI, UV-index.