HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen (19 tot 27 jaar)

Alleen in 2023 kunnen jongvolwassenen tussen de 19 en 27 jaar zich bij de GGD kosteloos laten vaccineren tegen HPV. Dat kan nu zonder afspraak op deze vaccinatielocaties. HPV is zeer besmettelijk; acht op de tien mensen raken in hun leven ongemerkt besmet met HPV. HPV kan op latere leeftijd kanker veroorzaken in onder meer de mond- en keelholte, anus, penis, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. HPV-vaccinatie beschermt tegen deze 6 soorten kanker. Voor en optimale bescherming zijn 2 prikken nodig met een half jaar of langer ertussen. Na dit jaar zijn de kosten voor HPV-vaccinatie voor deze leeftijdsgroep voor eigen rekening. Haal je eerste prik dus vóór 1 juli!

Lees voor

Select another language at the top of this page.

  Contact

 

Hecht GGD Hollands Midden

 

T 0800 - 1608

M callcenter-HPV18plus@ggdhm.nl

Voor wie is de HPV-vaccinatie jongvolwassenen?

Iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 kan zich in 2023 gratis laten vaccineren tegen HPV. Het gaat hierbij om mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd en vrouwen die na een vorige uitnodiging niet of deels zijn gevaccineerd.

Ben je jonger? Dan krijg je automatisch een uitnodiging voor een HPV-vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma. Let op: ben je geboren in 2004? Dan heb je vorig jaar een uitnodiging gehad. Als je toen je eerste vaccinatie hebt gehaald, ontvang je nu automatisch een uitnodiging voor de tweede prik. Heb je nog geen vaccinatie gehad en wil je die alsnog? Dan ben je van harte welkom om een afpraak te maken via rvpjong@ggdhm.nl of 088 - 308 36 37.

Ben je ouder en wil je je laten vaccineren tegen HPV? Dat kan via ‘GGD vaccinaties op maat’. De kosten betaal je zelf.

Met of zonder afspraak op diverse priklocaties in de regio

In de regio van GGD Hollands Midden kun je op diverse locaties een HPV-prik halen. Kijk hier voor adressen en openingstijden van onze priklocaties. Vanaf 5 april kun je zonder afspraak binnenlopen. Wil je liever een afspraak? Via HPVafspraak.nl kun je met je DigiD een afspraak inplannen. Bij het maken van de afspraak geef je jouw voorkeur voor een plaats door. Daarna kies je uit de beschikbare opties. Geen DigiD? Maak dan telefonisch een afspraak via 0800 - 1608

"Als het je gratis aangeboden wordt, waarom niet? Goed voor je toekomstige gezondheid. Better safe than sorry!" - Auke Brongersma (21 jaar)

Haal je eerste prik vóór 1 juli

Voor een optimale bescherming zijn 2 prikken nodig met minimaal een half jaar ertussen. Die periode tussen 2 prikken mag ook langer zijn. Haal je eerste prik daarom vóór 1 juli. Want alleen dan kun je in 2023 nog beide prikken krijgen. Na dit jaar zijn de kosten voor HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen voor eigen rekening. Voor de tweede prik ontvang je een herinnering om een afspraak te maken.

De vaccinatie

  • Neem je identiteitsbewijs mee naar de vaccinatielocatie. Zonder ID helaas geen prik!
  • Je krijgt de prik in je bovenarm. Trek daarom kleding aan waarbij je makkelijk je bovenarm kunt ontbloten.
  • Heb je last van prikangst? Vermeld dit bij aankomst op locatie, dan houden we hier rekening mee.

"Wel goed om te doen, maar je moet er zelf achterstaan" - Noa Turenhout (19 jaar)

Meer informatie

  • Over HPV: Wat is het? Hoe krijg je het? Wat kunnen de gevolgen zijn?
  • HPV-vaccinatie: Waarom vaccineren? Hoeveel prikken? Welk vaccin? Welke bijwerkingen?
  • HPV Vaccinatie Keuzehulp: Kijk wat jij weet over het HPV-vaccin en wat voor jou belangrijk is om de vaccinatie wel of niet te nemen.
  • Jouw GGD: Stel jouw vraag over HPV anoniem via de chat.