Bron- en contactonderzoek: wat doet de GGD precies?

dinsdag, 28 juli 2020

Bron- en contactonderzoek: deze term gonst de laatste maanden door Nederland. De GGD is er druk mee, maar wat houdt het nu precies in? En waarom is het zo belangrijk? We leggen het je haarfijn uit.

Meldingsplichtige infectieziekte

COVID-19 is de ziekte die veroorzaakt wordt door het SARS-CoV2 virus. Beter bekend als het nieuwe coronavirus. COVID-19 is een meldingsplichtige infectieziekte. Dit betekent dat laboratoria en artsen een melding van deze ziekte moeten doen bij de GGD wanneer zij de ziekte bij iemand vaststellen.
En dan begint de speurtocht van de GGD:

Het bron- en contactonderzoek

Hoe doet de GGD dat?
We bellen, bellen, bellen. We vragen uit, we vragen door, we geven informatie, overtuigen, …en we geven niet op!

• Informatie verzamelen bij de positief geteste persoon

We bellen de patiënt op. We vertellen dat hij een positieve uitslag heeft van de coronatest. Dat betekent dat hij besmet is met het coronavirus.
Dan vragen we hem wanneer hij ziekteverschijnselen heeft gekregen. Dit is belangrijk, omdat iemand 2 dagen daarvoor al besmettelijk kan zijn.

Ook vragen we waar hij allemaal is geweest in de besmettelijke periode. Dit doen we om na te gaan waar hij de ziekte (mogelijk) heeft opgelopen: de bron. We zoeken uit of er nog meer mensen op deze plaats zijn geweest.

We vragen hem een lijst te maken van personen met wie hij in contact is geweest in de besmettelijke periode (de ‘contacten’).

Soms wil de positief geteste persoon liever anoniem blijven. Dat kan. Het liefste hebben we natuurlijk dat we iemands naam mogen noemen. Hier steken we ook veel energie in. Want dat maakt het contactonderzoek makkelijker.
Als het echt niet mag, dan zullen we met de positief geteste persoon proberen te kijken in welke mate hij met iemand contact gehad heeft. Op basis daarvan maken we een risico inschatting.

• Contacten bellen

We bellen deze mensen op en vertellen dat ze risico hebben gelopen. Daar schrikken ze soms wel van. Soms laten we iemand even van de schrik bekomen. Dan bellen we later terug.
We vragen naar de mate van het contact: hoe dichtbij is iemand bij de positief geteste persoon geweest? En hoe lang? Heeft hij bijvoorbeeld samen een uur in een auto gezeten? Of alleen een praatje gemaakt op straat op anderhalve meter afstand?

• Maatregelen bespreken

We bespreken met deze mensen de maatregelen die voor hen gelden. Die zijn afhankelijk van het soort contact.

De GGD deelt de contacten op in drie categorieën: huisgenoten, overige nauwe contacten en overige contacten. De maatregelen zijn het strengst voor de mensen die bij de positief geteste persoon in huis wonen. En het minst streng voor mensen die meer dan anderhalve meter afstand hebben gehouden.

Iedereen krijgt dus een advies op maat.

Door dit gesprek worden mensen zich bewuster van klachten die bij corona kunnen horen (“oh, een loopneus, dat zou best eens corona kunnen zijn”). Daardoor laten ze zich sneller testen.
Een goed uitgevoerd bron- en contactonderzoek verkort de tijd tussen het ontstaan van de klachten en het starten van de isolatiemaatregelen. Het virus kan zich zo minder snel verspreiden.

Hoeveel tijd kost een bron- en contactonderzoek?

Dat hangt af van de hoeveelheid contacten die iemand heeft. Door het grote aantal contacten van enkele mensen kost een bron- en contactonderzoek momenteel veel meer tijd dan voorheen.
Mensen hebben veel vragen over de maatregelen, zoals bij ‘14 dagen thuisblijven’. Mag ik wel de hond uitlaten? Mag ik buiten sporten?

We zien ook regelmatig dat ze terugkrabbelen en zeggen dat ze geen klachten hebben. Het kost dan tijd om mensen ervan te overtuigen wèl thuis te blijven.
Er zijn ook mensen die hun telefoon helemaal niet meer opnemen. Dan kunnen wij het onderzoek dus niet afmaken. Met de kans dat nog meer mensen elkaar besmetten.

De weerbarstige praktijk

We merken dat mensen heel verschillend reageren op onze telefoontjes. Er zijn mensen die zich netjes aan de regels houden en thuis blijven met klachten. Maar er zijn ook mensen die met een grote groep vrienden op stap zijn op het moment dat zij een positieve testuitslag krijgen.

Ook met het meewerken aan het bron- en contactonderzoek gaan mensen heel wisselend om. Veel mensen maken een keurige lijst van alle mensen met wie zij in de besmettelijke periode contact hebben gehad. Anderen zijn bang voor misbruik van gegevens of bemoeienis van de overheid en willen die contacten niet aanleveren. Zoals sommige mensen die zwart werken. We leggen dan altijd goed uit dat we onze gegevens niet delen met andere organisaties, zoals de Belastingdienst.
Angst voor datalekken is er ook. Onze systemen zijn echter goed beveiligd.

Help ons verspreiding van het coronavirus in te dammen

We zijn ons ervan bewust dat we niet altijd de brenger van goed nieuws zijn. We begrijpen dat het moeilijk is voor mensen om hun ‘normale’ leven stil te moeten zetten als wij contact met hen opnemen.

Meewerken aan het bron- en contactonderzoek is van het grootste belang voor de gezondheid van de mensen om ons heen.
De GGD Hollands Midden is afhankelijk van wat mensen ons vertellen. Een goed uitgevoerd bron- en contactonderzoek zal de tijd tussen het ontstaan van de klachten en het starten van de isolatiemaatregelen verkorten. De kans dat het virus zich verder verspreidt wordt hiermee verkleind.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie