Dengue (knokkelkoorts)

maandag, 19 augustus 2019

Het denguevirus is momenteel veel in het nieuws, omdat reizigers in met name Zuid-Oost Azië het oplopen. Dengue is ook wel bekend als knokkelkoorts, omdat de ziekte gepaard kan gaan met specifieke gewrichtsklachten.

Hoe kunt u dengue krijgen?

Muggen dragen het dengue virus over. De muggen zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat actief. Het virus kan niet van mens op mens overgedragen worden. De muggen die dengue bij zich dragen, komen vooral voor in Midden- en tropisch Zuid-Amerika, het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië en tropisch Afrika.

Wat zijn de verschijnselen van dengue?

Veel mensen die besmet raken met dengue krijgen geen klachten. De mensen die wel klachten krijgen, hebben vaak griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn (achter de ogen), spierpijn, gewrichtspijn en huiduitslag. In uitzonderlijke gevallen kunnen er ernstige klachten optreden als bloedingen. Dit komt maar zelden voor.

Hoe wordt dengue behandeld?

Voor dengue is geen behandeling. Uitzieken is de enige mogelijkheid. Wel kunnen de verschijnselen worden behandeld, waardoor de klachten verminderen. Wanneer u vermoedt dat u dengue hebt, neem dan geen zogenaamde NSAID’s als ibuprofen of naproxen in. Dit vergroot de kans op bloedingen.

Hoe kunt u zich beschermen?

U kunt zich alleen beschermen door te zorgen dat u niet gestoken wordt door muggen. Dit kunt u doen door bedekkende kleding te dragen en de onbedekte huid met een muggen werend middel waar DEET 30% - 50% in zit in te smeren. Er bestaat geen vaccinatie tegen dengue.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de volgende website:
https://www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties/dengue-knokkelkoorts

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie