GGD voert contactonderzoek uit na vaststelling Lassakoorts

woensdag, 20 november 2019

Op 20 november werd door het RIVM bekend gemaakt dat bij een Nederlandse tropenarts Lassakoorts was vastgesteld. Inmiddels is bekend geworden dat de patient in het ziekenhuis is overleden. Een directe collega van deze arts uit Sierra Leone is ook besmet met lassakoorts en is onder strikte isolatie vervoerd naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Ook heeft het RIVM bekend gemaakt dat er nog enkele andere Nederlandse zorgverleners uit Sierra Leone zijn gerepatrieerd.

%MCEPASTEBIN%

Wat doet de GGD Hollands Midden?

De taak van de GGD is het voorkómen, opsporen en bestrijden van infectieziekten onder de bevolking. Dit doen wij door onder andere het uitvoeren van bron- en contactonderzoek van meldingsplichtige infectieziekten. Lassakoorts is een meldingsplichtige infectieziekte. Wij hebben contact met personen en organisaties die contact met de Nederlandse tropenarts hebben gehad en daarbij mogelijk besmet zijn geraakt. De komende periode monitoren wij of deze personen symptomen, zoals koorts, krijgen en nemen dan gepaste maatregelen.

Wat is Lassakoorts

Meer informatie over Lassakoorts is te vinden op de website van het RIVM.

Wat zijn meldingsplichtige infectieziekten?

Volgens de Wet Publieke Gezondheid geldt voor een aantal infectieziekten een wettelijke aangifteplicht aan de GGD. Het team Infectieziektebestrijding van de GGD komt dan in actie.

Vragen?

Alleen personen die de afgelopen 24 uur direct te maken hebben gehad met een patient met Lassakoorts, hebben een risico besmet te raken. Deze personen zijn allemaal in beeld van de GGD. Maakt u zich toch zorgen, dan kunt u contact opnemen met het team Infectieziekten: 088 - 308 33 61.

 

Bekijk ook de video van de website van het RIVM:

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie