Onderzoek Q-koorts afgerond

woensdag, 11 juli 2018

Eind 2017 berichtte de GGD HM over een onderzoek naar aanleiding van een klein aantal patiënten binnen een gezin met Q-koorts in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Bij dit onderzoek is geen eenduidige bron van de besmettingen vastgesteld. Bij de GGD HM zijn tot op heden geen andere meldingen van Q-koorts in de omgeving binnen gekomen.

Verschillende stammen Q-koortsbacterie

Bij het onderzoek is niet definitief vast komen te staan waar de patiënten de Q-koorts hebben opgelopen. In de omgeving van het gezin is bij een bedrijf waar recent vleesschapen hebben gelammerd, de Q-koortsbacterie gevonden. Dit was niet dezelfde Q-koortsbacterie als van de patiënten. Uit voorzorg heeft de eigenaar van het vleesschapenbedrijf de schapen vrijwillig laten vaccineren.

Geen andere mensen met Q-koorts

Ook is naar andere, minder waarschijnlijke, bronnen voor besmetting gekeken, zoals paarden, honden en katten in de directe omgeving. De mensen zijn niet via deze dieren besmet geraakt. De GGD heeft huisartsen in de regio gevraagd om mensen met klachten die mogelijk op Q-koorts zouden kunnen wijzen hier ook op te testen. Desondanks is er in deze omgeving geen Q-koorts vastgesteld bij andere mensen . De GGD en de huisartsen in de regio blijven alert op aanwijzingen voor Q-koorts.

Bij verdere vragen kan contact opgenomen worden met het team Algemene Infectieziektebestrijding van de GGD Hollands Midden via telefoonnummer 088 - 308 33 61.

Eerder verschenen nieuwsbericht over dit onderwerp: www.ggdhm.nl/nieuws/item/nieuws/onderzoek-naar-klein-aantal-patienten-met-q-koorts

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl