Sneltesten niet geschikt voor opheffen quarantaine

woensdag, 18 november 2020

Op de persconferentie van 17 november is aangekondigd dat het vanaf 1 december mogelijk is mensen zonder klachten te testen op dag vijf van de quarantaine. Bij een negatieve uitslag kan de quarantaine dan worden opgeheven. Cruciaal hierbij is dat het hierbij alleen om een negatieve uitslag van een PCR-test gaat. Sneltesten zijn niet geschikt voor dit type testen.

Voor wie?

Er zijn twee groepen mensen die in aanmerking komen voor een test zonder klachten. Mensen die een melding hebben ontvangen van de CoronaMelder-app en/of om mensen die in nauw contact zijn geweest met een corona patiënt.

Waarom geen sneltest?

Sneltesten zijn alleen klinisch gevalideerd bij klachten. Als er geen klachten zijn, is de sneltest volstrekt onbetrouwbaar. Daarom kunnen sneltesten nooit gebruikt worden bij mensen zonder klachten.

Als teststraten toch een sneltest aanbieden voor het opheffen van de quarantaine ontstaat er een groot risico. Een gevolg is dat mensen die wel besmettelijk zijn, maar een negatieve sneltest uitslag krijgen, vervroegd uit quarantaine gaan. Daardoor kunnen zij anderen besmetten met alle mogelijke gevolgen van dien.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie