Start Meningokokken ACWY vaccinatie 14-jarigen in de regio Hollands Midden

vrijdag, 14 september 2018

Begin oktober ontvangen jongeren, geboren van 1 mei tot en met 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. De vaccinaties worden gegeven tussen 29 oktober en 8 november 2018.

Meningokok type W

Sinds 3 jaar worden steeds meer mensen ziek door de meningokokbacterie type W. Een gevaarlijke en besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen gemakkelijk kan verspreiden.
De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot uitbreiding van het Rijksvaccinatieprogramma met een meningokokkenvaccinatie van jongeren die 14 jaar worden.
Dit jaar ontvangen zo’n 130.000 jongeren in Nederland een uitnodiging. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Dat zijn ongeveer 860.000 jongeren.
Peuters van 14 maanden krijgen al sinds 1 mei 2018 via het Rijksvaccinatieprogramma het Meningokokken ACWY vaccin aangeboden.

Groepsbescherming via vaccinatie

De keuze van de overheid om tieners vanaf 14 jaar te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Vaccineren buiten de doelgroep

Als een kind niet in de aangewezen leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans op meningokokken W-ziekte is (ondanks de toename van het aantal) gelukkig klein.
Op dit moment is bij de GGD Hollands Midden het vaccin voor Meningokokken ACWY alleen beschikbaar voor vaccinatie binnen het Rijksvaccinatieprogramma (peuters van 14 maanden) en de campagne (jongeren van 14 jaar) om.

www.Deel dit niet met je vrienden.nl

Jongeren ontvangen een uitnodiging en een informatiefolder op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite www.deelditnietmetjevrienden.nl , met informatie over de prik en de ziekte. Verder zijn er interviews en verhalen te vinden met en van jongeren en ouders, die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op met ons via het telefoonnummer 088-2542384 (kies 1.)

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl