Toelichting bericht Mogelijk honderden nauwe contacten n.a.v. cluster Hillegom

dinsdag, 21 juli 2020

In de radio-uitzending Nieuws & Co van 20 juli gaf Sjaak de Gouw aan dat er in theorie mogelijk honderden nauwe contacten kunnen volgen uit het cluster in Hillegom. Hierbij willen wij dit toelichten.

Wat hiermee bedoeld wordt is dat uit bron- en contactonderzoek blijkt dat personen die aanwezig zijn geweest in het café, naderhand met honderden mensen nauw contact hebben gehad. Dit komt bijvoorbeeld omdat zij met milde klachten toch aan het werk of naar verjaardagen en borrels zijn gegaan of hebben gesport.

Of er ook daadwerkelijk nieuwe besmettingen volgen uit het cluster, weten wij gezien de incubatietijd van twee weken nog niet en is sterk afhankelijk van de situatie. Met name nauwe contacten lopen verhoogd risico op besmetting. Onder nauwe contacten rekenen wij mensen die meer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter met een besmette persoon in contact zijn geweest. Niet ieder nauw contact loopt evenveel kans op besmetting, maar als iemand bijvoorbeeld met een besmet persoon enkele uren heeft gefeest, langdurig intensief heeft gesport of die hij of zij heeft verpleegd of verzorgd, is er een grotere kans op besmetting.

Landelijk is berekend dat 13,7% van de mensen die in aanraking zijn geweest met een positief getest persoon, zelf ook corona krijgen. Dit gaat met name om huisgenoten. Kortom: niet ieder nauw contact raakt besmet, maar de kans erop is wel groter. Uit de gebeurtenissen in Hillegom blijkt opnieuw dat ook mensen met milde klachten een risico vormen voor hun omgeving. Laat je ook bij milde klachten altijd testen (bel 0800-1202) en blijf thuis tot je een negatieve uitslag hebt.

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie