Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 14

dinsdag, 13 april 2021

In de week van 5 tot 11 april zijn 23.614 inwoners uit de regio getest in de GGD- teststraten. Afgelopen week testte 9,9% positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is een stijging van 1,4% in vergelijking met vorige week.  

In de GGD-, commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 2545 personen uit onze regio positief op corona. Afgelopen week zijn er 5 personen uit onze regio overleden aan de gevolgen van het coronavirus. 

Tot nu toe zijn 73.523 inwoners uit de regio één keer gevaccineerd (9,0% van alle inwoners). Daarnaast hebben 34.238 personen ook hun tweede prik gekregen (4,2%). Zij zijn nu helemaal ingeënt.

Vaccinatie

Het AstraZeneca-vaccin wordt niet meer gegeven aan personen die geboren zijn in of na 1961. Dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaald. De GGD is daarom gestopt met het vaccineren van zorgmedewerkers geboren in of na 1961. De GGD gaat wel door met het vaccineren van zorgpersoneel werkzaam in de langdurige zorg die geboren zijn in of voor 1960. 

De huisartsen vaccineren iedereen met het AstraZeneca-vaccin die geboren is in of tussen 1956 - 1960, en gevaccineerd wil worden. Als u bij deze doelgroep hoort, ontvangt u vanzelf een uitnodiging op uw deurmat.

Van de huisartsen in de regio Hollands Midden, maakt 70% gebruik van de GGD-vaccinatielocaties. De GGD vaccineert overdag op deze locaties en de huisartsen vaccineren in de avonduren. Afgelopen week zijn de eerste huisartsen begonnen met vaccinatie. Het gezamenlijk gebruiken van de vaccinatielocaties blijkt goed te werken.  

Uitkomsten gedragsonderzoek

Uit het gedragsonderzoek blijkt dat de vaccinatiebereidheid opnieuw is gestegen. Op dit moment zegt 88% van de ondervraagden een vaccin te willen. 

Onder de deelnemers van 70 jaar en ouder ligt dit percentage nog hoger. Daarvan zegt ruim 95% een vaccin te willen. Zij zijn ook het minst bang voor bijwerkingen of lange termijneffecten na vaccinatie. Bij deelnemers tussen de 55-69 jaar is de vaccinatiebereidheid 90%. Van de 40-54-jarigen zegt 85% een vaccin te willen. In de leeftijdscategorie 25-39 jaar geeft 80% aan positief tegenover vaccineren te staan.   

Vaccinatiebereidheid1

De meest gegeven reden voor het wel laten vaccineren is het “meehelpen aan een uitweg uit deze crisis”. Gevolgd door de reden: “als ik een vaccin krijg, bescherm ik mijzelf en anderen”. De mensen die zeggen geen vaccin te willen geven als reden dat zij bang zijn voor de bijwerkingen en/of voor eventuele effecten op lange termijn.  

De GGD onderzocht ook de zorgen over bijwerkingen per vaccin. Bij het AstraZeneca-vaccin zegt 33% van alle ondervraagden bang te zijn voor bijwerkingen. Voor het Moderna-vaccin is dat 18%. Bij het Pfizer-vaccin is 16% van de ondervraagden bang voor bijwerkingen. De angst voor bijwerkingen is het grootst onder personen tot 54 jaar. Mensen die ouder zijn dan 54 jaar zijn minder bang voor bijwerkingen.

Coronacijfers per gemeente

Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie