Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 28

dinsdag, 14 juli 2020

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. In de week van 6 tot en met 12 juli zijn er 3785 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. Hiervan zijn 13 personen positief getest, dat is 0,3%. Daarnaast zijn er 4 personen positief getest in ziekenhuizen en/of verzorg- en verpleeghuizen. De GGD Hollands Midden is blij dat er voor de derde week op rij geen nieuwe coronaclusters zijn ontstaan. Ook zijn er voor het eerst geen nieuwe ziekenhuisopnames geweest in het kader van corona.

Aantal nieuwe besmettingen per week 28

Veel vragen ‘wat als je geen auto hebt?’

De testlocaties in Leiderdorp en Gouda staan bekend als corona drive-ins. Mensen kunnen met de auto naar de testlocatie komen en worden vanuit de auto getest. Maar hoe zit het dan met mensen die geen auto hebben? Ook zij kunnen gewoon door de teststraat, bijvoorbeeld op de fiets of lopend. Dus ook als je geen auto hebt, kun je bij klachten gewoon worden getest.  

Geen non-covid verklaring

Nu het vakantieseizoen voor de deur staat komen er veel aanvragen binnen voor een non-covid verklaring. De GGD geeft geen non-covid verklaringen af.

In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doet de GGD om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD Hollands Midden test nadrukkelijk niet om ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.

Daarnaast heeft testen zonder klachten ook geen zin. Een negatieve test is een momentopname en biedt geen garantie: het kan zijn dat je nog in de incubatietijd zit en het virus nog niet aangetoond kan worden, óf je wordt besmet in de periode tussen de testafname en je reis. 

Mocht je een non-covid verklaring nodig hebben voor je reis kun je terecht bij je reisorganisatie of vliegmaatschappij. De overheid vergoed de kosten voor een non-covid verklaring niet. 

Coronacijfers per gemeente

De meest recente cijfers in jouw gemeente kun je vinden op www.eengezonderhollandsmidden.nl. Houd vol, want alleen samen krijgen we corona onder controle.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie