Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 31

dinsdag, 04 augustus 2020

In de week van 27 juli en met 2 augustus zijn er 5191 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 117 personen positief getest op corona, dat is 1,8%. Ook zijn er twee clusters bijgekomen: in de gemeenten Hillegom en Teylingen. 

Nieuwe clusters
Er zijn twee nieuwe clusters ontstaan: in de gemeente Hillegom en Teylingen. De andere actieve clusters bevinden zich in Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en de Krimpenerwaard. Met ‘actief’ wordt bedoeld dat de GGD verwacht dat er nog meer besmettingen uit deze clusters zullen volgen​.
 
De betrokkenen zitten in thuisisolatie, maar omdat deze personen kortgeleden nog in nauw contact zijn geweest met anderen, kunnen ook deze nauwe contacten nog ziek worden. Iemand kan namelijk tot 14 dagen na contact met een besmet persoon ziek worden.
 
Het cluster in Alphen aan den Rijn is inmiddels uitgedoofd, dat betekent dat er geen nieuwe besmettingen meer zijn bijgekomen, of bij zullen komen.
 
Oproep bezoekers poolcafé The Pocket in Katwijk
Op 25 juli 2020 tussen 21.00 en 23.30 uur is er een COVID-19 besmet persoon in het poolcafé The Pocket in Katwijk geweest. Deze persoon had toen nog geen klachten, maar was al wel besmettelijk en is inmiddels positief getest. De GGD heeft ook een 2e positieve corona besmetting geconstateerd bij een ander persoon die ook op de avond van 25 juli in het poolcafé is geweest. 
 
Het is nog niet zeker of de besmetting in het café heeft plaatsgevonden, maar we kunnen het ook niet uitsluiten. Daarom wil de GGD uit voorzorg iedereen oproepen die op 25 juli 2020 tussen 21.00 en 23.30 uur in het café is geweest en klachten heeft, zich bij de GGD te melden. Dit kan via 085-0782878, vermeld tijdens dit gesprek dat het gaat om bezoek bij café The Pocket. 
 
Houd de 1,5 meter, ook bij bezoek
Uit ons bron- en contactonderzoek blijkt dat de meeste besmettingen voortkomen uit sociale activiteiten, zoals familiefeestjes, cafébezoek. Het blijkt dus vooral lastig afstand houden bij onze familieleden en goede vrienden. Dus ga je op bezoek? Houd je dan echt aan de 1,5 meter. Houd vol, want alleen samen krijgen we corona onder controle.
 
Lang wachten op de uitslag
Afgelopen week was er een landelijke storing in het ICT-systeem waar de GGD’en mee werken. Hierdoor kon het landelijke callcenter niet zien wie er nog een uitslag moesten ontvangen. Helaas hebben hierdoor enkele tientallen mensen in Hollands Midden langer dan 48 uur op de uitslag moeten wachten, terwijl deze al wel bekend was. Gelukkig is het probleem inmiddels opgelost.
 
Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijken dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.
Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie