Waarschuwing voor commerciële coronatesten

woensdag, 21 oktober 2020

Steeds meer bedrijven bieden coronatesten aan. U kunt tegen betaling testen met de belofte dat de uitslag dezelfde dag volgt. Deze bedrijven doen dit om winst te maken. Als u positief test, wordt u doorgestuurd naar de GGD. Dit omdat corona een meldingsplichtige ziekte is. In veel gevallen accepteert de GGD de uitslag van een deze commerciële coronatest niet. Wij vragen u dan opnieuw te testen in onze teststraat. Waarom is dat?

Betrouwbaarheid

Het RIVM doet veel onderzoek naar de betrouwbaarheid van coronatesten. Inmiddels zijn enkele sneltesten goedgekeurd. Toch is de uitslag niet altijd betrouwbaar. Er zijn strenge eisen verbonden aan sneltesten. Het RIVM wil dan ook dat er altijd een BIG-geregistreerd persoon aanwezig is in een teststraat. Hij/zij moet erop toezien dat de test op de juiste manier gebruikt wordt. 

Als GGD werken wij met de PCR-test. Een test waarvan het RIVM de uitslag vertrouwt. In onze teststraten zijn altijd BIG-geregisteerde medewerkers aanwezig. Daarnaast zijn de laboratoria waar de GGD mee werkt geaccrediteerd. Het laboratorium is dan onderzocht en goedgekeurd door de inspectie. Het RIVM houdt een lijst bij van deze goedgekeurde laboratoria. Een lijst van deze laboratoria is te vinden via: https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/aanvullend.

Veel bedrijven die coronatesten aanbieden, werken met andere type testen. De zogenoemde sneltesten. De uitslag van deze testen zijn volgens het RIVM niet altijd te vertrouwen, zelfs als de sneltest die zo'n bedrijf gebruikt wel door het RIVM gevalideerd is.

Een sneltest werkt alleen als er veel virus aanwezig is. Als je een sneltest afneemt bij iemand zonder of alleen milde klachten (weinig virus aanwezig), is de uitslag niet betrouwbaar. Veel bedrijven nemen uitsluitend sneltesten af. Ook bij mensen zonder of met milde klachten. Die uitslagen zijn dus niet betrouwbaar. 

Iemand die wel corona maar alleen milde klachten heeft, test negatief met een sneltest. Zo iemand denkt dan ten onrechte dat hij negatief is. Hij gaat weer naar buiten, aan het werk en op bezoek. Zo kan hij anderen besmetten met alle gevolgen van dien. 

Als u bij een bedrijf dat een sneltest aanbiedt negatief test op corona, accepteren wij de testuitslag daarom vaak niet. Wij vragen u dan opnieuw te testen, maar dit keer met een PCR-test in onze teststraat. U bent dan uw tijd en uw geld dat u aan het bedrijf betaald heeft kwijt.

Testen die de GGD wel accepteert

Er zijn ook bedrijven die de regels voor het testen met sneltesten wel goed volgen. Controleer daarom altijd voor je een test koopt of het bedrijf volgens de regels werkt. Op dit moment neemt de GGD alleen positieve uitslagen in behandeling van de in Nederland gevalideerde testen. De GGD volgt hierin de richtlijnen van het LCI/RIVM.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie