Eikenprocessierupsen  gesignaleerd

De eerste nesten van de eikenprocessierupsen zijn gesignaleerd. De brandharen van rupsen veroorzaken vervelende jeukklachten. Wat kun je doen om klachten te voorkomen?
Lees voor

De bestrijding van de eikenproccesierupsen is in volle gang. Ondanks deze actie zullen de rupsen op sommige plaatsen weer voor overlast zorgen. De brandharen die de rupsen krijgen, veroorzaken vervelende jeukklachten. De rupsen krijgen de brandharen meestal in juni, maar het precieze moment is afhankelijk van het weer. 

Hoe voorkom je klachten? 

Vermijd als het kan plekken met veel nesten. Meestal staan op die plekken bordjes of zitten er waarschuwingslinten om de bomen. Maar let op: ook in bomen zonder waarschuwingslinten kunnen nesten zitten. Vooral lanen met eikenbomen zijn berucht. 

Ga je fietsen of wandelen? Draag dan een lange broek en lange mouwen en bedek je nek en hals. Ga niet op de grond onder besmette bomen zitten.

Wat kun je doen als je klachten hebt?

De brandharen veroorzaken bultjes en jeuk. Dat kan heftig zijn, meestal verdwijnen de klachten binnen een week of twee vanzelf. Je kunt de brandharen eenvoudig verwijderen. Strip eerst je huid met plakband en spoel daarna af met lauw water. 

Heb je veel jeuk? Een verkoelende zalf of crème kan helpen. Ook kun je anti-allergie tabletten gebruiken om de jeuk te verlichten. Je kunt dit zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Vraag na welk product hiervoor het meest geschikt is.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een enkele keer zijn de klachten heftiger. Bel de huisarts als:

  • je heftige jeuk houdt, ook na het opvolgen van de adviezen.
  • je last van je ogen krijgt (roodheid, zwelling) en spoelen met lauw water niet helpt. Soms geeft een brandhaar die in het oog blijft steken een oogontsteking.

Bel direct 112 bij:

  • snel toenemende benauwdheid en/of;
  • steeds dikkere oogleden, lippen en/of tong.

Dit wijst op een ernstige allergische reactie en dan moet je snel medische hulp zoeken.

Meer informatie

Kijjk op GGDLeefomgeving. Daar vind je meer informatie over de eikenprocessierups, tips wat je zelf kunt doen en antwoorden op veelgestelde vragen.

 

nieuwsbericht van 25 mei 2022

Publicatie datum: 25 mei 2022 09:45