Daarnaast waren we benieuwd of panelleden hun huis anders zijn gaan verwarmen, energiebesparende maatregelen hebben getroffen en of dit ten koste gaat van ventileren. Ruim 3000 panelleden vulden de vragenlijst in, een mooie respons!
Een deel van de panelleden zet hun verwarming laag (onder de 15C°) of zelfs helemaal uit om energie te besparen. Bijna een vijfde van de panelleden geeft aan dat ze minder ventileren.
Een lage temperatuur in huis en slecht ventileren zorgen voor een slechter binnenklimaat. Dit zien we ook terug in de uitkomsten: 15% van de respondenten geeft aan dat ze meer last hebben van schimmel in huis dan voor de energiecrisis.
Gevolgen voor je gezondheid
Te weinig verwarmen (15C° of lager) geeft meer vochtproblemen in je woning. Ook te weinig ventileren zorgt voor meer vocht en daarnaast minder frisse lucht in je huis.
Hier kun je gezondheidsklachten krijgen zoals hoofdpijn, keelpijn en dufheid. Als je astma of een allergie hebt, kunnen die erger worden. Door de lucht in huis voortdurend (24 uur per dag) te verversen wordt vervuilde en vochtige binnenlucht vervangen door schone en droge buitenlucht. En dat is goed voor je gezondheid!
We zien ook een toename in het gebruik van alternatieve manieren om het huis te verwarmen. Zoals met houtkachels, pelletkachels of open haarden. Hierbij komen verbrandingsgassen en fijnstof vrij. Het meeste daarvan gaat met de rook naar buiten, maar een deel komt ook in huis terecht. Ook het zeer giftige koolmonoxide (CO) komt vrij.
Gevolgen voor je gezondheid
Koolmonoxide is zeer giftig. Als je niet ventileert kan dit levensgevaarlijk zijn. Zorg dus altijd voor een CO-melder en voldoende ventilatie als er in je woning verbrandingsgassen kunnen vrijkomen.
Naast een verslechtering van de lucht in je huis kan ook jouw omgeving (je buren bijvoorbeeld) veel last hebben van houtrook. 30% van de respondenten geeft aan meer houtrook te ervaren in de omgeving dan een jaar geleden. 23% heeft in hun eigen huis last van houtrook van de buren. Kwetsbare groepen zoals mensen met luchtwegaandoeningen, ouderen en kinderen hebben er extra last van.
Van de resultaten hebben we een factsheet gemaakt. Geïnteresseerd? Kijk dan op de website van Hecht.
Wij kunnen je voorlichting en advies geven over welke maatregelen je zelf kunt nemen om te zorgen voor een gezond binnenklimaat in je woning. Denk aan tips om te veel vocht in je woning te voorkomen of adviezen over ventilatie en schoonmaak.
Je kunt contact met ons opnemen via mmk@ggdhm.nl of via telefoonnummer 088-3083381.
De GGD kan geen maatregelen afdwingen bij stokende buren die overlast veroorzaken. Bij overlast adviseren we in gesprek te gaan met de buren. We kunnen wel tips geven over veilig en bewust stoken om zo de overlast voor buren zoveel mogelijk te beperken. Kijk op GGD leefomgeving voor tips over veilig en bewust stoken.