Nieuwe corona vaccinatieronde van start in Hollands Midden

Op woensdag 4 oktober startte in Hollands Midden de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. De eerste prikken zetten we op onze vaccinatielocatie in Gouda. Er wordt gevaccineerd met een vaccin gebaseerd op de nieuwe omikronvariant van het virus. Deze variant gaat momenteel het meeste rond. 
Lees voor

Mevrouw Laterveer-Willems (66) uit Boskoop was een van de eerste bezoekers: “Ik heb vertrouwen in het vaccin en neem de prik ter bescherming van mijzelf, mijn gezin en omgeving.”

Priklocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden

Donderdag 5 oktober openen we ook priklocaties in Alphen aan den Rijn en Leiden. De drie locaties zijn de komende periode dinsdag tot en met zaterdag van 8.00 tot 15.30 uur open. Je kunt er voorlopig alleen op afspraak terecht. Meer informatie vind je op www.ggdhm.nl/priklocaties-corona

Risicogroepen en zorgmedewerkers

Met de coronaprik wordt de bescherming tegen het coronavirus weer op peil gebracht en de druk op de zorg verminderd. Dat is belangrijk omdat het coronavirus nog steeds rond gaat en kan opleven, juist in het najaar en de winter. De nieuwe prikronde is bedoeld voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Zij hebben tot eind december 2023 de gelegenheid om een coronaprik te halen:

  • Iedereen vanaf 60 jaar.
  • Mensen van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks ook in aanmerking komen voor de griepprik bij hun huisarts.

Daarnaast:

  • Zorgmedewerkers met direct patiënt-/cliëntcontact, ter bescherming van de mensen met een kwetsbare gezondheid voor wie zij zorgen.

De volgende groepen kunnen het hele jaar door een coronaprik krijgen:

  • Kinderen en volwassenen uit medisch hoog risicogroepen, bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis. 
  • Zwangere vrouwen. Een coronaprik beschermt de moeder tegen ernstige ziekte door corona en verkleint het risico op vroeggeboorte.

Maatwerk

Een coronaprik is niet voor iedereen nodig. Gezonde mensen onder de 60 jaar hebben nu maar een kleine kans om ernstig ziek te worden van corona. Bijna iedereen is namelijk al beschermd tegen corona. Dit komt door vaccinatie, een doorgemaakte besmetting of een combinatie. In individuele gevallen is wel maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld voor mensen die een gezinslid hebben met een kwetsbare gezondheid.

Geen uitnodiging? Kom in actie!

Alleen mensen van 60 jaar en ouder krijgen vanaf 19 september een persoonlijke uitnodigingsbrief per post. Dit gaat in delen, dus er zijn nog brieven onderweg. Volwassenen jonger dan 60 jaar die de griepprik krijgen aangeboden, zorgmedewerkers en zwangeren, krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf 16 oktober zelf een afspraak maken bij de GGD via:

Dat geldt ook voor mensen buiten deze groepen die toch gevaccineerd willen worden, vanwege bijvoorbeeld een kwetsbaar gezinslid of op advies van hun arts.

Geen twijfel

De meeste mensen die zich woensdag lieten vaccineren, hebben geen moment getwijfeld. De heer Jennessen (69) uit Zoetermeer: “Ik neem de prik omdat ik iemand verzorg waarvan ik absoluut niet wil dat die corona krijgt. En ik wil ook niet dat corona weer een pandemie wordt.” De heer Lorse (59) uit Schoonhoven kwam op doktersadvies: “Ik heb reuma en mijn arts raadde me de coronavaccinatie aan.”

Publicatie datum: 4 oktober 2023 16:45