Mpox

Tegen het mpox-virus kan je je laten vaccineren. Iedereen met verhoogd risico op mpox kan een afspraak maken om deze vaccinatie te krijgen. De vaccinatie tegen mpox is bedoeld om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees voor
  Afspraak maken mpox vaccinatie

088 308 3721 tussen 9 en 17 uur

Doelgroep

De vaccinatie tegen mpox wordt gegeven aan homoseksuele en biseksuele mannen en andere mannen die seks hebben met mannen en trans personen, die een verhoogd risico hebben op mpox. 

Ben jij een man die seks heeft met mannen of ben je trans persoon? Dan kun je een afspraak maken bij de GGD voor vaccinatie als één van onderstaande dingen voor jou geldt:

  • je gebruikt PrEP om hiv te voorkomen, of je staat hiervoor op de wachtlijst;
  • je had het afgelopen half jaar met meer dan 10 mensen seks;
  • je hebt seks op sekslocaties of seksfeesten;
  • je doet aan groepsseks;
  • je hebt hiv en bij je controles word je op hepatitis C getest.

Al gevaccineerd?

Heb je al twee prikken gehad tegen mpox? Dan is een nieuwe vaccinatie niet nodig. Heb je een van de prikken al wel gehad, maar de tweede nog niet? Dan kun je een afspraak maken. 

Afspraak maken voor vaccinatie

Bel ons via 088-308 3721.

Hulp nodig?

Twijfel je of jij tot de doelgroep behoort? Gebruik de mpox-vaccinatietool op Man tot Man voor advies en begeleiding. Liever persoonlijk advies? Je kunt ook bellen met de Aids Soa Infolijn: 0900 - 204 2040.

Meer informatie

Kijk op Mpox | Man tot Man voor meer informatie over mpox en de vaccinatie. Ook het RIVM heeft informatie.
Blijf alert op klachten die kunnen wijzen op mpox, en neem contact op met je huisarts of onze soapoli als je denkt dat je misschien mpox hebt. -> Bel eerst, kom niet zonder afspraak langs.

Wat doet de GGD?

Vanaf 3 december 2022 is mpox niet langer een A-ziekte, maar een meldingsplichtige infectieziekte groep B1. Dit houdt in dat laboratoria en behandelend artsen na bevestiging van de diagnose dit zo snel mogelijk (binnen reguliere werktijden) moeten melden bij de GGD. 

Na het ontvangen van een melding zal de GGD ook nu nog een uitgebreid bron- en contactonderzoek starten. Bij dit onderzoek probeert de GGD te achterhalen waar de besmetting mogelijk heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. Personen die een hoog risico op blootstelling hebben gelopen worden geïnformeerd en zo nodig uitgenodigd voor vaccinatie. 
Algemene informatie over mpox en het beloop van de uitbraak in Nederland kun je vinden op de site van het RIVM.