Mpox

Sinds 28 november heet de ziekte geen monkeypox meer maar mpox, zo heeft de WHO bepaald. De nieuwe naam wordt stapsgewijs doorgevoerd in de officiële communicatie.

Lees voor
  Contact

Algemene infectieziektebestrijding

088 - 308 33 61
(maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur)
F 
088 - 308 39 20
infectieziektenhm@ggdhm.nl

Wat is mpox?

Mpox is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Deze zoönose (ziekte die van dier op mens kan overgaan) komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.

Beloop uitbraak mpox in Nederland

In mei 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met de gebieden in Afrika hadden. Dat betekent dat de ziekte zich in Europa heeft verspreid. Na een periode met intensief bron- en contactonderzoek en het uitnodigen van de hoogrisico doelgroep om zich preventief te laten vaccineren, zien we dat de uitbraak van mpox in Europa tot rust gekomen is. Wel is het noodzakelijk om alert te blijven op klachten die kunnen wijzen op mpox en bij een vermoeden hierop diagnostiek in te zetten. De preventieve vaccinatiecampagne is ondertussen afgerond. 

Symptomen van mpox

De ziekte begint vaak, maar niet altijd, met: 
•    koorts
•    hoofdpijn
•    spierpijn
•    gezwollen lymfeklieren
•    rillingen
•    moeheid
Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint meestal op één plek en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.

Neem contact op met je huisarts of een soapoli als je denkt dat je misschien mpox hebt.

Wat doet de GGD?

Vanaf 3 december 2022 is mpox niet langer een A-ziekte, maar een meldingsplichtige infectieziekte groep B1. Dit houdt in dat laboratoria en behandelend artsen na bevestiging van de diagnose dit zo snel mogelijk (binnen reguliere werktijden) moeten melden bij de GGD. 

Na het ontvangen van een melding zal de GGD ook nu nog een uitgebreid bron- en contactonderzoek starten. Bij dit onderzoek probeert de GGD te achterhalen waar de besmetting mogelijk heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. Personen die een hoog risico op blootstelling hebben gelopen worden geïnformeerd en zo nodig uitgenodigd voor vaccinatie. 

Algemene informatie over mpox en het beloop van de uitbraak in Nederland kun je vinden op de site van het RIVM.