Seksbedrijf

Aantal keer bekeken: 11730, Laatst gewijzigd: dinsdag, 24 maart 2020

In seksbedrijven is het risico op overdracht van een infectieziekte relatief groot vanwege het lichamelijke contact. Sommige gemeenten geven vergunningen voor seksbedrijven af. Een goede hygiëne is één van de vergunningsvoorwaarden. Inspecteurs van de GGD HM controleren het bedrijf op hygiëne.

De uitvoering van de inspectie

De inspectie vindt overdag plaats. Eerst neemt de inspecteur een vragenlijst door met de exploitant. Vervolgens inspecteert de inspecteur -al dan niet samen met de exploitant- alle ruimten van het bedrijf, dit duurt ongeveer één uur.

Waar is de inspectie op gebaseerd?

De inspecties gebeuren op grond van de plaatselijke verordening van de gemeente.
Bij de inspectie maakt de GGD HM gebruik van de landelijke richtlijn voor hygiëne in seksbedrijven, opgesteld door het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV).
Deze richtlijnen kunt u downloaden van de website van het LCHV.
De GGD HM maakt een rapport op van de bevindingen. Zowel de gemeente als het bedrijf ontvangen dit rapport. Op basis hiervan kan een gemeente besluiten de vergunning te verstrekken te weigeren/ in te trekken.

Kosten van de inspectie

Aan de inspectie zijn kosten verbonden. Neem contact op met de GGD HM voor meer informatie hierover.

Overige activiteiten GGD HM

De soa- en hiv-bestrijding van de GGD HM heeft regelmatig contact met exploitanten en prostituees van de prostitutiebedrijven. Door middel van voorlichting over SOA en veilig werken, wordt geprobeerd te komen tot optimale hygiëne en veiligheid van prostitutiebedrijven.

Meer informatie

Voor informatie over inspectiebezoeken kunt u contact opnemen met het secretariaat Algemene Gezondheidszorg (AGZ) via telefoonnummer 088 - 308 33 22.

Links

  • Richtlijnen van het  Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV): www.lchv.nl.
  • Informatie over verschillende infectieziekten zoals bijvoorbeeld hepatitis B en hiv op onze website.
  • Website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (gebruik als zoekterm "seksbedrijf"), www.vng.nl.