Prikaccidenten

Aantal keer bekeken: 16736, Laatst gewijzigd: vrijdag, 12 december 2014

Een prikaccident, ook wel besmettingsaccident genoemd, ontstaat bij verwonding (prikken/snijden) door een voorwerp dat besmet is met bloed of een andere lichaamsvloeistof.

Een besmettingsaccident kan ook ontstaan door spatten en bijten. De persoon van wie het mogelijk besmette materiaal afkomstig is noemt men de 'bron', de andere partij heet de 'verwonde'.

Waarmee kunt u besmet raken?

Bij een risicovolle verwonding kunnen virussen (hepatitis B, hepatitis C en HIV) van de bron worden overgebracht naar de verwonde als de bron besmet is met één van deze virussen.

Beoordeling en afhandeling

Werkgevers in de regio kunnen met de GGD Hollands Midden een overeenkomst sluiten voor het afhandelen van prikaccidenten. Als dat het geval is, neemt de GGD HM de beoordeling en eventuele vervolgonderzoeken over.
Op de website van het RIVM is de landelijke richtlijn prikaccidenten van het RIVM beschikbaar.

Contact

U kunt contact opnemen met de GGD voor hulp bij beoordeling van een besmettingsaccident.
Op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur kunt u op de volgende manieren direct een medewerker van het team infectieziekten bereiken:
Telefoon: 088 - 308 33 61
E-mail: infectieziektenhm@ggdhm.nl

Buiten kantooruren kunt u voor (dringende) vragen omtrent infectieziekten de dienstdoend arts infectieziektebestrijding oproepen voor intercollegiaal overleg. Bel hiervoor: 088 308 33 61.