PrEP is een medicijn dat voorkomt dat je hiv oploopt. PrEP is verkrijgbaar via de GGD Hollands Midden en via je eigen huisarts en apotheek. De GGD voert ook de bijbehorende medische controles uit. De GGD Hollands Midden heeft hiervoor een beperkt (landelijk verstrekt) budget. Daardoor kunnen wij helaas in 2023 geen mensen met een verhoogd risico op een hiv-infectie meer in zorg nemen.
Team seksuele gezondheid |
Vanaf augustus 2024 is het PrEP-doosje van €7,50 niet meer beschikbaar bij alle GGD’en. Je kunt de PrEP dan bijvoorbeeld met een recept zelf bij een apotheek halen of bestellen. Vanaf 2024 heb je twee vaste afspraken per jaar bij de GGD. Als het nodig is, kom je in overleg met de verpleegkundige vaker. Meer weten over de veranderingen? Lees onze informatiebrief NL/information letter EN of check mantotman.nl.
Informatie over PrEP vind je op de volgende websites:
https://www.soaaids.nl/nl/voorkom-soas/prep
https://aidsfonds.nl/over-hiv-aids/alles-over-prep-de-pil-die-hiv-voorkomt/
https://www.mantotman.nl/nl/snel-regelen/prep-pil-tegen-hiv/alle-opties-om-prep-te-krijgen-in-nederland
Het programma zit momenteel vol. Het is nu nog onduidelijk hoe de PrEP regeling er vanaf augustus 2024 uit gaat zien. Houd deze pagina, en de pagina’s van Man tot Man en SOA-AIDS Nederland, in de gaten voor nieuwe informatie.
Het PrEP- zorgtraject bestaat uit een intakegesprek en vier medische controles, in elk kwartaal één. Tijdens de controles testen we je op soa met een uitstrijkje. Ook kijken we naar je nierfunctie door bloed af te nemen.
Tijdens de controles krijg je PrEP-pillen mee.
De arts van de GGD informeert je huisarts en je apotheek over je PrEP gebruik.
Je betaalt € 7,50 per 30 tabletten. De zorgverzekering vergoedt dit niet. De medische controles zijn bij ons gratis als je ingeschreven bent voor het PrEP-traject.
PrEP is een medicijn. De GGD controleert elke keer tijdens je afspraak of je gezond genoeg bent om PrEP te (blijven) gebruiken. Als jouw gezondheid het gebruik van PrEP niet (meer) toelaat, moet je stoppen.
Natuurlijk mag je ook zelf besluiten om te stoppen met PrEP, om wat voor reden dan ook.
Als je niet in aanmerking komt voor PrEP-zorg via de GGD Hollands Midden of als je de wachtlijst te lang vindt, dan kun je bij jouw huisarts informeren naar PrEP. Wij kunnen haar of hem advies geven over de zorg rondom PrEP.
Je kunt op de volgende websites uitgebreide informatie vinden over hiv en andere soa’s:
www.soaaids.nl
www.aidsfonds.nl
www.hivnet.org
www.mantotman.nl