Testen op soa

Alleen als de kans groot is dat je een soa hebt, kun je je bij de soa-poli van de GGD laten testen. Het aantal testplekken is beperkt. Wanneer er geen plek beschikbaar is raden we je aan om een afspraak te maken bij  de huisarts. 


Als je een soa-test wilt omdat je (minder dan 7 dagen geleden) slachtoffer bent geworden van seksueel geweld, dan bel je het Centrum voor Seksueel Geweld: 0800 - 0188 (gratis en 24 uur per dag bereikbaar).

Lees voor
  Contact

Seksuele gezondheid

Afspraak maken

Indien er online geen afspraak mogelijkheden zijn heeft bellen naar de GGD geen zin.

 

088 - 308 34 00 (spoedvragen)
E seksuelegezondheid@ggdhm.nl

Informatie over de soa-test vind je op de website van soaaids.nl.
Als je bij Hecht GGD Hollands Midden getest wilt worden op een soa, kan dat op onze soa-poli of met een thuistest.

Soa-poli

Heb je een risico gelopen op een soa? Maak dan een afspraak voor het spreekuur. Omdat we niet iedereen kunnen helpen, zijn er voorwaarden. Je kunt alleen een afspraak maken als één van de volgende punten op jou van toepassing is:

  • als je jonger bent dan 25 jaar;
  • als je een man bent die seks heeft met mannen;
  • als je afkomstig bent uit een land waar veel soa voorkomt;
  • als je een partner hebt die afkomstig is uit een land waar veel soa voorkomt;
  • als je door een (ex)partner gewaarschuwd bent voor een soa;
  • als je klachten hebt die wijzen op een soa;
  • als je sekswerker bent;
  • als je te maken had met seksueel geweld.

Wij hebben spreekuren in het Groene Hartziekenhuis, het LUMC, bij de GGD in Gouda en in Leiden.

Afspraak maken, afspraak afzeggen of niet verschijnen

Het maken van een afspraak kan via deze pagina. Afspraak afzeggen: bel ons alsjeblieft zo snel mogelijk. Wij kunnen dan namelijk nog iemand anders inplannen. Als je zonder bericht niet verschijnt op de afspraak, mag je geen nieuwe afspraak meer maken, maar verwijzen wij je naar je huisarts.

Kosten consult en medicatie

Onderzoeken door de soa-poli van Hecht GGD Hollands Midden worden betaald door het ministerie van VWS. Als je in aanmerking komt voor een soa-onderzoek, hoef je niet te betalen voor de onderzoeken. De medicijnen voor eenvoudig te behandelen soa krijg meteen, gratis, van ons mee. Er zijn ook medicijnen waarvoor je van ons een recept mee krijgt. Die moet je zelf bij de apotheek halen en betalen.

Anonimiteit GGD soa-test

Wij vragen je persoonsgegevens, maar alleen voor intern gebruik. Je krijgt een code voor je testmateriaal; alleen het laboratorium kent deze code en je geboortedatum. Hecht GGD Hollands Midden gebruikt de code voor statistieken, dus niet jouw persoonsgegevens.

Uitslag

Ongeveer twee weken na de test ontvang je een sms met je uitslagen. Als er een soa is geconstateerd, volgt verdere behandeling bij de GGD. Neem dan contact met ons op om een afspraak te plannen.