Testen op soa

Alleen als de kans groot is dat je een soa hebt, kun je je bij de soa-poli van de GGD laten testen. Het aantal testplekken is beperkt. Wanneer er geen plek beschikbaar is raden we je aan om een afspraak te maken bij  de huisarts.
Als je een soa-test wilt omdat je (minder dan 7 dagen geleden) slachtoffer bent geworden van seksueel geweld, dan bel je het Centrum voor Seksueel Geweld: 0800 - 0188 (gratis en 24 uur per dag bereikbaar).

Lees voor
  Contact

Seksuele gezondheid
088 - 308 33 22 (secretariaat)

088 - 308 33 88 (afsprakenlijn, maandag t/m vrijdag van 09.00 - 12.00 uur)

088 - 308 34 00 (spoedvragen)
E seksuelegezondheid@ggdhm.nl

Informatie over de soa-test vind je op de website van soaaids.nl.
Als je bij Hecht GGD Hollands Midden getest wilt worden op een soa, kan dat op onze soa-poli of met een thuistest.

Soa-poli

Heb je een risico gelopen op een soa? Maak dan een afspraak voor het spreekuur. Omdat we niet iedereen kunnen helpen, zijn er voorwaarden. Je kunt alleen een afspraak maken als één van de volgende punten op jou van toepassing is:

 • als je jonger bent dan 25 jaar;
 • als je een man bent die seks heeft met mannen;
 • als je afkomstig bent uit een land waar veel soa voorkomt;
 • als je een partner hebt die afkomstig is uit een land waar veel soa voorkomt;
 • als je door een (ex)partner gewaarschuwd bent voor een soa;
 • als je klachten hebt die wijzen op een soa;
 • als je sekswerker bent;
 • als je te maken had met seksueel geweld.

Wij hebben spreekuren in het Groene Hartziekenhuis, het LUMC, bij de GGD in Gouda en in Leiden.

Afspraak maken, afspraak afzeggen of niet verschijnen

Afspraak maken: bel naar 088 - 308 33 88 (van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 12.00). Afspraak afzeggen: bel ons alsjeblieft zo snel mogelijk. Wij kunnen dan namelijk nog iemand anders inplannen. Als je zonder bericht niet verschijnt op de afspraak, mag je geen nieuwe afspraak meer maken, maar verwijzen wij je naar je huisarts.

Kosten consult en medicatie

Onderzoeken door de soa-poli van Hecht GGD Hollands Midden worden betaald door het ministerie van VWS. Als je in aanmerking komt voor een soa-onderzoek, hoef je niet te betalen voor de onderzoeken. De medicijnen voor eenvoudig te behandelen soa krijg meteen, gratis, van ons mee. Er zijn ook medicijnen waarvoor je van ons een recept mee krijgt. Die moet je zelf bij de apotheek halen en betalen.

Thuistest

Jongeren die alleen voor de zekerheid op soa getest willen worden en jongeren die gewaarschuwd zijn kunnen bij ons een soa-thuistest aanvragen. Ook mannen die seks hebben met mannen kunnen bij ons een thuistest aanvragen. Voor hen is de procedure een beetje anders, zie pagina msm.

Voorwaarden thuistest

 • Je kunt de soa-thuistest aanvragen als je jonger bent dan 25 jaar of een man bent die seks met andere mannen heeft. Je moet ook in de regio Hollands Midden wonen. Als je in een andere regio woont, kun je bij die GGD terecht. Kijk daarvoor op de website van GGD Nederland.
 • Je kunt de thuistest aanvragen vanaf twee weken na het laatste onbeschermde contact. Als je eerder test, is de uitslag niet betrouwbaar.
 • Als je antibiotica gebruikt, kun je pas een test doen nadat je een week gestopt bent met de kuur. Antibiotica kan de betrouwbaarheid van de test beïnvloeden.
 • Wanneer je een verhoogd risico op een soa hebt, kom je niet in aanmerking voor een soa-thuistest. Het is dan beter dat je uitgebreider getest wordt. Daarvoor moet je bij de GGD langskomen. Vul de vragenlijst van het online aanvraagformulier naar waarheid in zodat we kunnen inschatten of je wel of niet een verhoogd risico op een soa hebt.
 • Het is voor ons van belang om te weten of je door je (ex) partner gewaarschuwd bent voor een soa. Wij hebben dan ook twee aparte aanvraagformulieren.

Formulieren

Let op: vul het juiste formulier in!

Het kan zijn dat je de melding krijgt "Dit formulier kan momenteel niet worden beantwoord". Dat betekent dat de thuistest tijdelijk niet beschikbaar is of dat de maximale testen voor deze week uitgegeven zijn. Indien je het formulier hebt kunnen invullen, krijg je binnen 7 dagen een mail van ons wanneer de thuistest naar je wordt opgestuurd.

Anonimiteit GGD soa-thuistest

Wij vragen je persoonsgegevens, maar alleen voor intern gebruik. Je krijgt een code voor je testmateriaal; alleen het laboratorium kent deze code en je geboortedatum. Hecht GGD Hollands Midden gebruikt de code voor statistieken, dus niet jouw persoonsgegevens.

Hoe werkt de GGD soa-thuistest?

Als je het formulier hebt ingevuld, krijg je binnen 7 dagen een mail van ons waarin staat wanneer de zelftest naar je wordt opgestuurd. In het pakket zit een instructie. Nadat je de test hebt gedaan, stuur je het testmateriaal naar het LUMC in de bijgeleverde retourenvelop.

Uitslag

Ongeveer twee weken nadat je de envelop hebt opgestuurd, ontvang je een sms met je uitslagen. Als er een soa is geconstateerd, volgt verdere behandeling bij de GGD. Neem dan contact met ons op om een afspraak te plannen.