Conferentie Op weg naar een rookvrij Hollands Midden

Aantal keer bekeken: 1343, Laatst gewijzigd: woensdag, 30 september 2020

Samen werken aan een Rookvrije Generatie 

Locatie :  GGD Hollands Midden Parmentierweg 49, Leiden
Datum   Woensdag 20 februari 2019
Tijdstip :  17.30-21.30 uur
Programma :  Bekijk hier het volledige programma
Deelname :  Gratis
Genodigden :  Beleidsmedewerkers en bestuurders werkzaam bij gemeenten in de regio Hollands Midden, die bij kunnen dragen aan een rookvrije kindomgeving (gezondheid, onderwijs, sport, kinderopvang, ruimtelijke ordening, ...)
Vertegenwoordigers van deze organisaties
Aanmelden :  Via onderstaand aanmeldingsformulier

Aanmeldingsformulier

Het aanmeldingsformulier is niet meer beschikbaar.

 

Workshops (deelsessie 1)

A. Rookvrij sporten

Door: Aafke van Leeuwen (Sport.Gouda) en Robert Guis (RCL)
(Ambitie Nationaal Preventieakkoord (NP): 2025 alle sport rookvrij)

RCL Leiderdorp was de eerste rookvrije voetbalclub in Nederland. Zij wonnen hiermee in 2017 de jaarlijkse Rookvrije Generatie Award. In Gouda heeft SPORT•GOUDA een rookvrij zwembad gerealiseerd. Hoe doe je dat, je sportclub of accommodatie rookvrij krijgen? Hoe introduceer je en raak je de rokende vrijwilligers die je zo hard nodig hebt, niet kwijt? Deze workshop inspireert en enthousiasmeert om de eigen sportclub rookvrij te krijgen. Want een rookvrije sport levert vooral heel veel goeds op!!

B. Rookvrij spelen

Door: Leon Kloos (Jantje Beton) en Hans de Rijk (Kinderboerderijen Nederland)
(Ambitie NP: 2020 75% van de speeltuinen rookvrij en in 2025 alle speeltuinen rookvrij, 2020 alle (400) kinderboerderijen rookvrij)

Binnen Hollands midden zijn nu naar schatting 30 speeltuinen en 7 kinderboerderijen rookvrij. De meeste speeltuinen zijn in beheer van een vereniging, bestaand uit vrijwilligers. Daarnaast zijn er openbare speelplekken, vaak in beheer van de gemeente. Leiden heeft (bijna) al haar speeltuinverenigingen rookvrij. Hoe pakten zij dit aan om tot rookvrije speelplekken te komen? En hoe kan een rookvrij terrein bijdragen aan een educatieve boodschap en verbinding met anderen?

C. Rookvrij op school en op de kinderopvang

Door: Bas van den Berg (Wellant College) en Pel van Hattum (GGD Hollands Midden)
(Ambitie NP: 2020 alle 120.000 kinderopvanglocaties rookvrij)

Zien roken doet roken. De helft van de jongeren die gaat roken begint op het schoolplein in het Voortgezet Onderwijs. Vaak onder druk van een leeftijdgenoot. Het is belangrijk hen tegen die druk te beschermen door een rookvrije school te zijn. Op het primair onderwijs en de kinderopvang is het belangrijk dat kinderen niet geconfronteerd worden met rokende volwassenen (personeel en ouders). Rookvrij worden brengt ook een aantal hindernissen met zich mee. Hoe neem je die als school, BSO of KDV? Veel scholen is het al gelukt, het Wellant Oegstgeest is er een van.

D. Onze zorginstellingen rookvrij

Door: Noor Rikkers (LUMC)
(Ambitie NP: 2020 verslavingszorg, 2025 ziekenhuizen en GGZ, 2030: alle zorginstellingen rookvrij)

Het LUMC is per januari 2020 rookvrij, het Groene Hartziekenhuis in Gouda per 2019. Op de terreinen van zorginstellingen hebben we te maken met patiënten en bezoekers, personeel en studenten. Maar hoe maak je je instelling rookvrij? Welke weerstanden moet je overwinnen en hoe creëer je draagvlak? In deze sessie maken we gebruik van de aanpak van het LUMC.

E. De rol van de gemeente

Door: Rianca Scheffel (Gemeente Amsterdam), Marijke Menting (gemeente Leiderdorp)
(Ambities NP: In samenwerking met GGD HM actief ondersteunen stimuleren en uitdragen rookvrij-locaties, rookvrij kind omgeving in omgevingsvisie en APV, rookvrij opgenomen in subsidiebeleid (’25); aansluiting in omgevingswet, stimuleren lokaal of regionaal Preventieakkoord)

Amsterdam is een koplopergemeente voor een rookvrije generatie. Verschillende gemeenten in Hollands Midden zijn al actief aan de slag met een rookvrij beleid. Het college van de gemeente Leiderdorp accordeerde eind 2018 de aanstelling van een projectleider die actief met locaties aan de slag gaat. Ook het evenementenbeleid wordt aangepast. Welke rol pakt de gemeente? Raak geïnspireerd door de Amsterdamse voorbeelden en hoe Leiderdorp het heeft aangepakt!

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie