Asbest

Aantal keer bekeken: 10997, Laatst gewijzigd: woensdag, 11 april 2018

Asbest is een natuurlijk product dat veel gebruikt werd in en om gebouwen, vooral in bouwmaterialen. Tegenwoordig is het gebruik ervan verboden. In gebouwen, woningen en scholen die voor 1993 gebouwd zijn kan nog asbest aanwezig zijn.

Gezondheidseffecten

Risico’s voor de gezondheid treden alleen op wanneer losse asbestvezels in de (binnen)lucht vrijkomen en zo ingeademd worden. Dit kan gebeuren bij verwerking (bijv. zagen, schuren), beschadiging, verwijdering en slijtage van asbesthoudende materialen. Als asbestvezels ingeademd worden, kan dit na jaren longvlieskanker, buikvlieskanker of longkanker veroorzaken. De kans om kanker te krijgen door asbest hangt af van de hoeveelheid vezels die iemand inademt tijdens zijn leven. Een normale blootstelling is laag gedurende het hele leven en de kans op kanker door asbest is dan heel klein. Ook als iemand een keer wat meer vezels inademt blijft de kans op kanker door asbest klein, omdat de duur kort is en de totale blootstelling aan de vezels niet heel groot is. Het grootste risico van asbest is aanwezig bij langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden asbestvezels in de lucht. Dit soort blootstelling vond vooral plaats in sommige werksituaties, waarbij werknemers jarenlang, dag in dag uit werden blootgesteld aan grote hoeveelheden asbest. Blootstelling aan een kankerverwekkende stof zoals asbest moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarom is er nu een strenge regelgeving, die ervoor moet zorgen dat mensen zo min mogelijk worden blootgesteld aan asbestvezels.

Wat kunt u zelf doen?

  • Denk na of er mogelijk asbest aanwezig is in uw woning voordat u aan verbouwingsplannen begint. Zo kunt u voorkomen dat u verrast wordt door de aanwezigheid van asbest.
  • Wanneer asbest verwerkt zit in bouwmaterialen zoals golfplaten, vensterbanken, pijpleidingen e.d. brengt dit geen gezondheidsrisico’s met zich mee zolang het asbest in ‘hechtgebonden’ (vast in het materiaal) toestand is. Boor, schuur of zaag niet in asbesthoudend materiaal. Hechtgebonden asbest hoeft u meestal niet te laten verwijderen.
  • Asbesthoudende vloerbedekking kunt u het beste gewoon laten liggen en bedekken met nieuwe vloerbedekking. Als asbesthoudende vloerbedekking versleten of beschadigd is, schakel dan een professioneel bedrijf in voor verwijdering.
  • Bij beschadiging van asbesthoudend materiaal of bij ‘niet-hechtgebonden asbest’, moet u maatregelen nemen. Afhankelijk van de situatie betekent dat afdekken, behandelen (impregneren) of professioneel laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.
  • In 2024 komt er een verbod op asbestdaken. Dat betekent dat asbestdaken tegen die tijd moeten zijn vervangen. Meer informatie kunt u vinden op de website van Milieu Centraal.

Meer informatie over asbest kunt u hieronder vinden. Maakt u zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van asbest in uw woning, of twijfelt u over de te nemen maatregelen, neem dan contact op met de GGD.

Meer informatie

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie