Koolmonoxide

Aantal keer bekeken: 7731, Laatst gewijzigd: woensdag, 13 april 2016

Jaarlijks overlijden ongeveer 10 mensen in Nederland door koolmonoxidevergiftiging en worden ongeveer 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen.

Wat is koolmonoxide en waar komt het vandaan?

Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een gas dat u niet kunt zien of ruiken maar dat wel gevaarlijk is. Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld olie, gas of hout. Dit gebeurt als er onvoldoende aanvoer van zuurstof is voor een goede verbranding. Bijvoorbeeld als een ruimte slecht geventileerd is of een gastoestel niet goed is onderhouden of verkeerd is aangesloten. Gaskachels en afvoerloze geisers zijn voorbeelden van gastoestellen waarbij u een verhoogd risico loopt op koolmonoxidevergiftiging.

Wat merkt u van koolmonoxide?

Als u gedurende een korte periode een kleine hoeveelheid koolmonoxide inademt, ontstaan er meestal geen klachten. Bij blootstelling aan veel koolmonoxide ontstaat een acute koolmonoxidevergiftiging. Dan kunnen klachten optreden zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid, hartkloppingen, snel ademen, braken en verwardheid. U kunt zelfs bewusteloos raken en overlijden.
Koolmonoxidevergiftiging kan ook optreden bij het langdurig inademen van een kleine hoeveelheid koolmonoxide, we noemen dit ook wel een chronische koolmonoxidevergiftiging. Dit kan leiden tot aanhoudende klachten van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Wat kunt u doen als u klachten heeft?

Als u bovengenoemde klachten herkent, is het belangrijk direct maatregelen te nemen. Bij lichte klachten is het belangrijk om veel frisse lucht binnen te laten en geiser, kachel of andere verbrandingstoestellen uit te zetten. Laat deze snel nakijken door een installateur. Bij ernstige klachten gaat u direct naar buiten en waarschuwt u een arts en de brandweer.

De belangrijkste tips op een rij:

 • Wees alert op de symptomen: hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid, hartkloppingen, snel ademen, braken en verwardheid.
 • Let op de signalen van onvolledige verbranding: als de vlammen instabiel flakkeren en gelig van kleur zijn, is dit een aanwijzing dat de verbranding waarschijnlijk niet optimaal is.
 • Laat uw gastoestel (geiser, gaskachel, centrale verwarmingsinstallatie) jaarlijks controleren door een erkend installateur.
 • Laat uw schoorsteen ten minste één keer per jaar vegen, want bij een verstopt schoorsteenkanaal stromen de verbrandingsgassen rechtstreeks uw huiskamer in.
 • Zorg 24 uur per dag voor voldoende ventilatie in uw huis. Laat bijvoorbeeld altijd een raam of ventilatierooster open, zodat zuurstof naar binnen kan en verbrandingsgas naar buiten.
 • Heeft uw geiser geen afvoer, gebruik deze dan niet langer dan 20 minuten achter elkaar.
 • Plaats een koolmonoxidemelder. Deze kunt u aanschaffen bij bijvoorbeeld doe-het-zelfzaken en waarschuwt voor acuut gevaar

Veiligheidswaarschuwing koolmonoxidemelders

Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken, dat niet alle koolmonoxidemelders goed werken. Voor twee melders is in augustus 2015 een belangrijke veiligheidswaarschuwing uitgegaan:

 • Merk Flamingo,  type FA334
 • Merk Alecto, type COA-22

Deze melders kunnen te laat alarmeren. Omdat koolmonoxide kan zorgen voor ernstige gezondheidsklachten, wordt verzocht deze melders niet meer te gebruiken en contact op te nemen met de producent.
Eerder dit jaar werd al een waarschuwing uitgebracht voor de koolmonoxidemelders van:

 • König, types: SAS-CA100 en SEC-CA10.

Zowel de consumentenbond als de NVWA gaan dit jaar opnieuw onderzoek doen naar koolmonoxide melders.

Meer informatie: http://veiligeproducten.nl/veilig-wonen

Link

Informatie over koolmonoxide op de landelijke site van de Brandweer.

 

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ