Stoppen met roken

Aantal keer bekeken: 22970, Laatst gewijzigd: maandag, 09 september 2019

We kennen allemaal de nadelen van het roken. Roken is verslavend en schadelijk voor uw gezondheid en de gezondheid van anderen in uw omgeving. Stoppen met roken heeft dan ook veel voordelen:

 • Minder risico op ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, (long) kanker en chronische ziekten aan de luchtwegen.
 • Een betere conditie.
 • Beter proeven en ruiken.
 • U ziet er beter uit: uw huid en haren worden mooier!
 • Geld besparen.
 • Een frisse adem, kleding en huis.
 • Prettig voor anderen.

Groepstrainingen

Stoppen met roken is makkelijker als u daar hulp bij krijgt. Met de groepstraining ‘Rookvrij! Ook jij?' is de kans op succes ruim achtmaal groter dan stoppen-met-roken op eigen kracht. De training is daarmee één van de hoogst scorende ondersteuningsmethoden. De succesfactoren van deze training zijn het stoppen in groepsverband in combinatie met deskundige begeleiding en het gebruik van medicijnen en/of nicotinevervangers.

 

Trainingsdata, locaties en aanmelden

Stoppen met roken

 

Individuele begeleiding

Ook kunt u vaak bij uw eigen huisarts, verloskundige of specialist terecht voor advies en begeleiding bij het stoppen-met-roken. Neem hierover contact op met uw eigen zorgverlener.

Telefonische coaching

 • Rookvrij Ook jij? Bel mij! : de telefonische coaching is een door SineFuma ontwikkelde behandelingsmethode om rokers intensief te begeleiden en ondersteunen bij het stoppen met roken.
 • Rookvrij! Allebei?: telefonische coaching speciaal voor zwangere vrouwen of hun partners.

Rookvrije Ouders

Veel ouders willen stoppen met roken, maar vinden dit moeilijk. Het programma Rookvrije Ouders biedt rokende ouders telefonische coaching bij het stoppen met roken.

Online coaching

 • www.destopsite.nl : voor iedereen die zelfstandig wil stoppen met roken of pas gestopt is met roken en dit vol wil houden. Dit internetprogramma duurt minimaal 6 weken. Er worden opdrachten gegeven die u helpen te stoppen met roken. Ook kunt u een ‘rookdagboek’ of weblog bijhouden en is er een forum waar u in contact kunt komen met andere deelnemers.
 • www.smokealert.nl : online advies-op-maat voor alle jongeren van 14 t/m 18 jaar (rokend en niet rokend). Na het invullen van een vragenlijst krijgen jongeren een persoonlijk advies.
 • De Quit Smoking Buddy is een gratis app die je ondersteunt bij het stoppen met roken door middel van een coach en een overzicht van behaalde gezondheidsdoelen en prestaties.
 • De gratis app Stopstone ondersteunt jongeren tussen de 16 en 24 jaar die willen stoppen met roken. De app helpt jongeren hun motivatie vast te houden en biedt tips en hulp op moeilijke momenten, opbeurende feedback bij terugval en aanvullende informatie.

Vergoeding

De begeleiding bij stoppen met roken wordt vergoed vanuit de basisverzekering, evenals de kosten van medicatie en nicotinevervangers. Voor de vergoeding van medicatie geldt de voorwaarde dat er ook begeleiding zoals een groepstraining of persoonlijke coaching plaatsvindt. Neem vooraf contact op met de aanbieder van de stoppen-met-roken begeleiding voor informatie over de voorwaarde en de vergoeding.

Externe links

 • www.rokeninfo.nl : hier vindt u informatie over stoppen met roken, volhouden en hulp. Ook vindt u hier informatie over de gevolgen van het roken, roken en kinderen, zwangerschap, opvoeding en meeroken.
 • www.ikstopnu.nl : inspiratie en informatie over alle manieren van ondersteuning bij stoppen met roken. U kunt ook bellen naar de landelijk Ikstopnu-lijn via het gratis nummer 0800 - 19 95 voor informatie over stopondersteuning.

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met José van Helden, telefoonnummer 088 - 308 43 88.

Informatie voor professionals/ verwijzers

Informatie voor professionals over stoppen met roken.

 

De volgende gemeenten zijn onderdeel van het werkgebied van de GGD Hollands Midden: Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude, Zuidplas.

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie