Nieuw coronavirus

Aantal keer bekeken: 33983, Laatst gewijzigd: woensdag, 25 maart 2020

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De inzet van GGD’en en van alle andere betrokken zorgverleners en instanties is gericht op het voorkomen van verspreiding van het coronavirus in Nederland.

 

Geen cijfers meer van bevestigde patiënten met corona

Sinds donderdag 19 maart geven we geen cijfers meer van het aantal patienten met corona. Het testbeleid van de RIVM is veranderd en dit betekent dat de cijfers geen goede graadmeter meer zijn van de verspreiding van het virus in een gemeente/in de regio. Lees meer

Maatregelen 

Kijk voor de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

 

Heb je vragen over het coronavirus?

Veel gestelde vragen over je gezondheid, besmetting en verspreiding: RIVM

Vragen over onderwijs, kinderopvang, reizen, openbaar vervoer, etc: Rijksoverheid

Reisadviezen: Buitenlandse Zaken

Stand van zaken (aantallen besmettingen) in de regio Hollands Midden: Stand van zaken

 

Vragen die nu veel bij ons worden gesteld:

Wat als ik denk dat ik het coronavirus heb?

Bij de meeste mensen lijkt corona op een soort griep of erge verkoudheid met hoesten. Deze klachten kunnen ook door een gewoon griep- of verkoudheidsvirus worden veroorzaakt. Het hoeft dus geen corona te zijn als je nu ziek bent. De kans is nog altijd groter dat je een gewone griep hebt.

Thuisblijven of bellen naar de huisarts?

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

Worden je klachten erger? Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk? Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Ik heb milde klachten. Waarom krijg ik geen coronatest?

Het is belangrijk dat alle mensen die volgens de richtlijnen een test nodig hebben, die ook kunnen krijgen. Daarom testen we niet iedereen met milde klachten, maar alleen mensen die aan de landelijk vastgestelde criteria voldoen. Zo kunnen we garanderen dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor de mensen die ze het meest nodig hebben.

Ik heb contact gehad met iemand die het coronavirus zou kunnen hebben, waarom ben ik niet getest?

De GGD doet contactonderzoek en neemt eventueel contact met je op als dat nodig is.  

Wanneer moet je vanwege het coronavirus thuis blijven?

Lees hier het antwoord

Ik zit in thuisquarantaine. Wat mag ik wel en niet?

Als het goed is heeft u instructies van de GGD gekregen.

Voor algemene informatie over thuisquarantaine of isolatie: RIVM

Mijn werkgever wil een document waarin staat dat ik coronavrij ben of thuis moet blijven. Waar krijg ik dat?

De huisarts, noch de GGD maakt een dergelijk document. U blijft thuis indien u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Indien u geen klachten heeft bent u ook niet besmettelijk en mag u gewoon naar uw werk. Uw werkgever heeft geen reden om u te weren, zo staat het op de website van de Rijksoverheid.

Hoe maak je onderscheid tussen hooikoorts en het coronavirus?

Het is moeilijk om onderscheid te maken tussen klachten door hooikoorts en (milde) klachten van het nieuwe coronavirus. Beide kunnen verkoudheidsklachten geven. Onderscheid maken met 100 procent zekerheid kan daarom niet. Het advies is daarom: bij twijfel, blijf thuis, vermijd contact en ziek uit. Veel hooikoortspatiënten herkennen hun klachten goed. Zijn je klachten vergelijkbaar met de klachten die je elk jaar hebt door hooikoorts? Dan is de kans groot dat het om hooikoorts gaat. Je zou een tablet anti-histamine (zoals (levo)cetirizine of loratadine) kunnen gebruiken, om te bekijken of dit je klachten verlicht. Als dit de klachten aanmerkelijk verlicht, dan is de kans groot dat het hooikoorts is. De meeste mensen krijgen geen hoestklachten door hooikoorts. Mocht je dus hoesten, dan kan er sprake zijn van een infectie met een virus (zoals het nieuwe coronavirus), blijf dan thuis.

 

Wat kan ik doen om besmetting met het nieuwe coronavirus te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

Download een poster met deze adviezen om op te hangen op bijvoorbeeld werk, school of op de vereniging.

Op de website van het RIVM staan meer vragen en antwoorden over besmetting. Bekijk ook de website van de Rijksoverheid.

Neem contact op

Heb je hierna nog een vraag? Bel het landelijk nummer op 0800 1351 (vanaf het buitenland te bereiken via +31 20 205 1351. De openingstijden voor dit nummer zijn overigens verruimd; ze zijn nu beschikbaar tussen 8.00 en 22.00 uur) of kijk op de website van de Rijksoverheid.

GGD Hollands Midden is voor vragen over het virus te bereiken op 085-0782878 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 09.00 - 17.00 uur).

Je kunt ons ook een e-mail sturen naar het mailadres vragenovercorona@ggdhm.nl. Vooral in de ochtend is het erg druk met telefoontjes en kan de wachttijd oplopen. Probeer dan later te bellen als dat mogelijk is.

 

Inzet gericht op het voorkomen van verspreiding van het nieuwe coronavirus

 

Op dit moment is de inzet van GGD’en en van alle andere betrokken zorgverleners en instanties, gericht op het voorkomen van verspreiding van het coronavirus in Nederland. Dit is belangrijk omdat we op die manier proberen te voorkomen dat grote groepen mensen tegelijk ziek worden. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de continuïteit van bijvoorbeeld onderwijs, zorg en veiligheidsdiensten. Iets dat we eerder hebben gezien bij griepepidemieën.

 

Wat doet de GGD?

De inzet van de GGD – en van alle betrokken zorgverleners en instanties – is gericht op het voorkomen van verspreiding van het coronavirus in Nederland. Dit is belangrijk omdat we op die manier proberen te voorkomen dat grote groepen mensen tegelijkertijd ziek worden. We willen:

  • de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk houden
  • de mate van verspreiding beperken
  • de snelheid van verspreiding verminderen.

We hebben overleg met diverse hulpverleners en ook huisartsen vinden ons voor overleg. We testen de personen volgens de richtlijnen van het RIVM. Tot de testuitslag bekend is, blijft de patiënt thuis in isolatie. Bij een positieve test isoleren we deze mensen. Ondertussen onderzoeken we ook met wie de patiënt contact heeft gehad en nemen maatregelen waar dat nodig is. Dit noemen we contactonderzoek.

Inzet gericht op 'indammen' van het nieuwe coronavirus
%MCEPASTEBIN%
Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie