Testen: voor wie en hoe werkt het?

Aantal keer bekeken: 32664, Laatst gewijzigd: vrijdag, 03 juli 2020

Inhoudsopgave

1. Kan ik me laten testen op COVID-19?

2. Hoe werkt het?

3. Testen van kinderen (0-12 jaar)

4. Testlocaties

5. Bron- en contactonderzoek

 


1. Kan ik me laten testen op COVID-19?

Iedereen met klachten, die op corona wijzen kan zich gratis laten testen op het coronavirus. Dat geldt ook voor Europese toeristen en zakelijke reizigers. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Klik door naar de website van de Rijksoverheid of bekijk het filmpje hieronder.

De test (PCR test) toont aan of je op dit moment besmet bent met het coronavirus. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten:

 • verkoudheid
 • hoesten
 • verhoging
 • plotseling verlies van smaak en geur

Je belt je huisarts of de huisartsenpost als de klachten verergeren:

 • je hebt koorts (temperatuur boven de 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk
 • je bent ouder dan 70, hebt een chronische ziekte of minder weerstand EN je krijgt koorts. (Klik op deze pagina van het RIVM over risicogroepen)

Als je klachten hebt is het belangrijk dat je in thuisquarantaine blijft tot de uitslag van de test bekend is. De regels is: je bent positief tot het tegendeel bewezen is.

GGD test niet op antistoffen

Je kunt bij de GGD niet terecht voor een test op antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in je bloed. Informatie over testen op het coronavirus vind je op de website van het RIVM.

 


2. Hoe werkt het?

Bellen naar het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202

Als je een afspraak wilt maken voor een COVID-19 test dan bel je het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202. Je kunt elke dag van 08.00 uur tot 20.00 uur bellen om een afspraak te maken. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Doof of slechthorend? Ook dan kun je bellen, via de Teletolkdienst van KPN. Met de Tolkcontact-app kan het ook. Zie voor meer informatie hierover de website van Tolkcontact en KPN.

De coronatest is gratis.

Triage en afspraak

De call-agent stelt je een paar vragen over je klachten. Daarna maakt hij een afspraak voor je bij een testlocatie bij jou in de buurt. Je krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt uitgevoerd te horen. Je wordt zo snel mogelijk getest, het liefst de volgende dag al.

In sommige gevallen verbindt de call-agent je door met een medewerker van de GGD in jouw regio. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen niet-mobiele personen, kinderen tot 7 jaar en contacten in een lopend bron- en contactonderzoek.

Sommige mensen kunnen vanwege hun gezondheid niet naar een testlocatie komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die in een zorginstelling wonen. In dat geval komt de GGD bij hen langs om de test af te nemen. Deze bemonsteraars komen altijd op afspraak en kunnen zich met een pasje van de GGD Hollands Midden legitimeren.

De test

Op het afgesproken tijdstip kom je naar de testlocatie. Neem een ID kaart, paspoort of rijbewijs mee. Ter plekke hoor je hoe de afname verloopt. Het afnemen van de test duurt in totaal ongeveer 3 minuten. Bij kinderen wordt meer tijd genomen.

Als je naar een van de drive-ins komt, kom je met de auto. Tijdens het afnemen van de test blijf je in de auto zitten.

Het testen in de drive-in is veilig. Er is geen kans op besmetting. Je blijft in de auto en degene die de test afneemt is volledig beschermd. Voor elke test worden nieuwe handschoenen aangetrokken.

Als het niet anders kan, mag je ook op de fiets of wandelend naar de testlocatie komen.

De uitslag

Binnen 48 uur na de afname word je gebeld over de testuitslag.
Je moet thuisblijven totdat de testuitslag bekend is, en: ontvang geen bezoek. Je bent positief tot het tegendeel bewezen is.

Als de test negatief is, heb je geen corona. Je kunt weer aan het werk of naar school en aan het openbare leven deelnemen. Houd je aan de algemene basis- en leefregels

Als de test positief is, ben je besmet met het coronavirus. Wij bellen je dan op. Wil je de uitslag aan je bedrijfsarts doorgeven (als je die hebt)?

Pas als de klachten minimaal 24 uur helemaal weg zijn, mag je weer aan het werk of naar school en aan het openbare leven deelnemen. Houd je aan de maatregelen om verspreiding te voorkomen.

 

COVID-vrij verklaring

Heb je een COVID-vrij verklaring nodig? Die geven wij niet af. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen de GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid.
De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.

 Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’.

 

Testprocedure vanaf 1 juni versie 5

 


3. Testen van kinderen (0-12 jaar)

Jonge kinderen zijn vaak en bij herhaling verkouden. Dit wordt meestal veroorzaakt door een van de vele verkoudheidsvirussen en gaat vanzelf weer over. Het is niet altijd nodig om bij een kind met klachten van neusverkoudheid te testen op COVID-19.

Daarbij wegen we mee of er een andere verklaring is voor de klachten van het kind en wat de gevolgen zijn van het weten van de testuitslag. Dit geldt vooral bij kinderen onder de 12, maar zeker onder de 6 jaar. Bij deze afweging kan geadviseerd worden om niet te testen. Uiteindelijk beslist de ouder of wel/niet getest wordt.

Uit lopend onderzoek blijkt dat er weinig kinderen besmet zijn met COVID-19. Bovendien verloopt de ziekte bij kinderen mild en hebben kinderen meestal weinig tot geen last van de infectie. Ook de overdracht van het virus van kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen komt weinig voor.

Kinderen met chronische luchtwegklachten, zoals hooikoorts of astma hoeven niet getest te worden als zij de voor hen gebruikelijke klachten hebben. De handreiking bij neusverkouden kinderen van het RIVM maakt duidelijk dat kinderen tot en met 6 jaar ook niet per se getest hoeven worden als zij neusverkoudheid hebben:

 • Kinderen jonger dan 4 jaar mogen naar het kinderdagverblijf of andere vormen van kinderopvang als zij alleen neusverkoudheid hebben zonder koorts. Dit geldt niet als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde SARS-CoV-2-infectie of een volwassen gezinslid hebben met klachten die passen bij COVID-19.
 • Kinderen uit groep 1 en 2* van het basisonderwijs mogen naar school en de kinderopvang als zij alleen neusverkoudheid hebben zonder koorts. Dit geldt niet als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde SARS-CoV-2-infectie of een volwassen gezinslid hebben met klachten die passen bij COVID-19.
 • Kinderen met andere klachten, die bij COVID-19 kunnen passen (zoals benauwdheid, hoesten en koorts) moeten thuisblijven. Zij kunnen op verzoek van de ouders getest worden.

Je laat je kind in elk geval testen op COVID-19 als het neusverkouden is èn:

 • het een contact is van een patiënt met een bevestigde SARS-CoV-2-infectie of
 • je kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek (als er meerdere mensen klachten hebben die passen bij COVID-19) of 
 • op indicatie van de behandelend arts of op verzoek van de ouders.

Totdat de testuitslag bekend is, moet het kind thuisblijven. Als het kind koorts en benauwdheid heeft, dan moeten ook alle gezinsleden thuisblijven tot na de testuitslag.

Wil je advies over het laten testen van je kind (0-12 jaar) op corona of wil je een test afspreken?

Bel met het landelijke coronatest afsprakennummer 0800-1202. Houd het burgerservicenummer van je kind bij de hand. Bij heel jonge kinderen of wanneer blijkt dat er speciale ondersteuning nodig is voor het uitvoeren van de test word je doorverbonden met een lokale GGD om een afspraak op maat te maken.

Je kunt ook bij de jeugdarts verbonden aan de school van je kind, terecht voor advies.

De test

De testmedewerker gaat met een teststokje achter in de mond en in de neus. Voor de meeste volwassenen en kinderen is dit een vervelend gevoel. Sommige kinderen vinden dit heel vervelend en onaangenaam. Daarom moet er een zorgvuldige afweging worden gemaakt of testen nodig is.

We houden tijdens het testen rekening met je kind. We begrijpen dat het voor je kind spannend is. We nemen dan ook meer tijd om je kind gerust te stellen. Bereid je kind er zo goed mogelijk op voor. Jij kent je kind het beste. Weet dat wij hem/haar heel dapper vinden!

 


4. Testlocaties

De GGD Hollands Midden heeft 4 testlocaties:

 • Leiderdorp: een drive-in testlocatie bij het Alrijne Ziekenhuis (parkeerterrein P2, Simon Smitweg 1 Leiderdorp). Let op: De test drive-in is aan de achterkant van het ziekenhuis. Volg daar de borden naar parkeerterrein P2. Links zie je de testlocatie.
 • Gouda: een drive-in testlocatie in de parkeergarage van de GoStores, Doesburgweg 7 te Gouda. Maak je gebruik van de routeplanner, gebruik dan de postcode 2803 PL.
 • Katwijk: Prins Hendrikkade 138-139 Katwijk. Dit is een walk-in: een testlocatie in een gebouw.
 • Alphen aan den Rijn: een mobiele locatie op de Euromarkt, tegenover nummer 153.

Je kunt hier alleen terecht op afspraak. Kom niet te vroeg naar uw afspraak. Bij de drive-ins: blijf in de auto zitten.

 


5. Bron- en contactonderzoek

Als je positief getest bent op het coronavirus, dan belt de GGD je op. We gaan dan, met jouw hulp, bron- en contactonderzoek uitvoeren. Dit onderzoek start binnen 24 uur na melding van een positieve test.
Het doel van bron- en contactonderzoek is om het coronavirus onder controle te krijgen.

We volgen de landelijke richtlijnen van het RIVM.

Brononderzoek

Tijdens het brononderzoek onderzoeken we hoe je het coronavirus hebt gekregen (de bron). Ook zoeken we uit met wie jij onlangs in contact bent geweest.

Contactonderzoek

Bij het contactonderzoek kijken we met wie je contact hebt gehad tijdens de ‘besmettelijke periode’. Dat zijn de twee dagen voorafgaand aan de klachten en de periode waarin je klachten had. We kijken vooral naar mensen die kwetsbaar zijn en mensen die werken met kwetsbare mensen, zoals zorgmedewerkers. 

De GGD deelt de contacten op in drie categorieën:

 • Huisgenoten. Dit zijn mensen die in dezelfde woonomgeving leven en langdurig op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden. Met deze contacten neemt de GGD mondeling en schriftelijk contact op, en geeft bijpassende leefregels.
 • Overige nauwe contacten: mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden. De GGD stuurt deze mensen een brief met leefregels.
 • Overige contacten: mensen die langdurig contact (langer dan 15 minuten) hadden op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte. Bijvoorbeeld op kantoor, in de klas of tijdens vergaderingen. De GGD informeert hen schriftelijk of digitaal.

Zie voor de leefregels met betrekking tot besmetting en/of een besmet persoon in je omgeving de website van het RIVM

Contactonderzoek verkort de tijd tussen het ontstaan van de klachten en het starten van isolatiemaatregelen. Daarmee verkleint dit onderzoek ook de kans dat andere mensen die besmet zijn het virus verder verspreiden. Wanneer personen zelf zeker weten in de afgelopen 14 dagen contact te hebben gehad met een besmet persoon, vragen we hen zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de GGD.

Infographic BCO versie algemeen publiek versie 2

 

Besmetting bij een instelling

Als er een besmetting heeft plaatsgevonden bij een instelling zoals een school, opvang, religieuze instelling of bedrijf, nemen wij altijd contact op met deze instelling. Samen met de artsen van het team infectieziektebestrijding wordt gekeken wat de risico's zijn op besmetting en wat de instelling het beste kan doen. Dit is maatwerk. De GGD informeert de personen die risico lopen op besmetting. De instelling is verantwoordelijk voor alle communicatie richting het overige personeel/ leerlingen/ leden e.d. ​

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie