Testen en bron- en contactonderzoek

Aantal keer bekeken: 250028, Laatst gewijzigd: vrijdag, 30 oktober 2020

Inhoudsopgave

1. Testen op COVID-19

2. De test en de uitslag

3. Testlocaties GGD Hollands Midden

4. Bron- en contactonderzoek

 


1. Testen op COVID-19

Op deze pagina op de website van de Rijksoverheid vindt u de antwoorden op (onder andere) de volgende vragen:

 • welke klachten / wanneer testen? (ook kinderen)
 • hoe vraag ik een test aan? (ook voor kinderen, per leeftijdsgroep)
 • ik heb vragen, welk nummer kan ik bellen?
 • mijn kind is verkouden: wel of niet testen? (Factsheet Testing children for coronavirus: click here: Testing children English)

Test aanvragen

Volwassenen

 • Via www.coronatest.nl. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.
 • Of Bel 0800- 1202 (08:00-20:00 uur). Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Kinderen

 • Voor kinderen vanaf 7 jaar: via www.coronatest.nl. Hiervoor heeft uw kind een DigiD nodig.
 • Voor kinderen van 0-6 jaar, of indien het geen DigiD heeft: bel 0800- 1202. Houd het burgerservicenummer (BSN) van uw kind bij de hand.

Zorgmedewerkers en leraren

Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Kijk voor alle informatie over deze tijdelijke maatregel op deze pagina van de Rijksoverheid, zoals

 • Of u in aanmerking komt;
 • wat u moet doen voordat u een testafspraak kunt maken;
 • hoe u een testafspraak maakt en wat u dan bij de hand moet hebben;
 • welke bewijsstukken u mee moet nemen naar de testlocatie.

Test afzeggen?

Bel naar 0800-1202. Als het om een testlocatie van de GGD Hollands Midden gaat mag u ook bellen naar 085-0782878, of stuur een mail naar vragenovercorona@ggdhm.nl.

  


2. De test en de uitslag

De test: zo gaat het

Op deze pagina van de Rijksoverheid staat informatie over de coronatest, zoals

Als u vanwege uw gezondheid niet naar een testlocatie kunt komen, komt de GGD bij u langs om de test af te nemen. Deze bemonsteraars komen altijd op afspraak en kunnen zich met een pasje van de GGD Hollands Midden legitimeren.
Het afnemen van de test duurt in totaal ongeveer 3 minuten. Bij kinderen nemen we meer tijd, we begrijpen dat het spannend is en nemen dan ook meer tijd om het kind gerust te stellen.

In het laboratorium wordt het materiaal in de testbuisjes onderzocht op de aanwezigheid van het coronavirus (met een PCR-test). Meestal lukt dit in één keer, soms moet het onderzoek nog een keer uitgevoerd worden om tot een betrouwbare uitslag te komen. Als de uitslag bekend is, wordt dit in het systeem CoronIT gezet.

Blijf thuis totdat de testuitslag bekend is en ontvang geen bezoek. Ga er vanuit dat u positief bent, tot het tegendeel bewezen is. Heeft u koorts en/of bent u benauwd, dan moeten uw huisgenoten ook thuisblijven.

De uitslag

We streven ernaar u de uitslag dezelfde dag te geven.

U kunt zelf de uitslag inzien door in te loggen op www.coronatest.nl. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. De GGD checkt of u de uitslag ook daadwerkelijk hebt gelezen. Als dat niet zo is, dan belt de GGD u alsnog op over de uitslag.

Als u geen DigiD heeft, wordt u door de GGD gebeld. Bij een positieve testuitslag wordt u altijd gebeld door de GGD en wordt het bron- en contactonderzoek direct opgestart.

De GGD meldt de testuitslag alleen aan de geteste persoon zelf. Dit is in lijn met de geldende privacy wetgeving. Het betreft medische gegevens en die mogen niet door ons aan een school of werkgever doorgegeven worden.

Op deze pagina vindt u informatie over de Testuitslag.

Wacht u al 48 uur of langer op de uitslag? Bel dan ons callcenter op 085-0782878. Bereikbaar van 08.00 - 17:00 uur. 

Non-COVID verklaring en testuitslag-zwart-op-wit

De GGD Hollands Midden geeft geen non-COVID verklaring af. Ook geven wij geen testuitslag 'zwart-op-wit" af. 

De GGD voert testen uit in het belang van de publieke gezondheid. Dit doen we om de verspreiding van het virus te voorkomen, wat belangrijk is voor iedereen. Daarom testen wij alleen mensen met klachten. Mensen die getest worden in onze teststraten ontvangen geen verklaring dat zij COVID-vrij zijn. Ook geven wij geen testuitslag 'zwart-op-wit" af. Een negatieve testuitslag zegt alleen maar dat u op het moment van testen niet besmet was met het coronavirus. een dag later kan dat zomaar anders zijn.

Heeft u voor een reis een non-COVID verklaring nodig? Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt. Zoek op internet op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Ook vliegmaatschappijen en reisorganisaties bieden meestal non-COVID verklaringen aan. 

 


3. Testlocaties GGD Hollands Midden

 • Leiden, Verbeekstraat (zonder nummer) voorbij nummer 19-21; het is het allerlaatste gebouw van de Verbeekstraat. Vanuit alle richtingen volgt u de borden ‘corona testlocatie’. U parkeert de auto in de ondergrondse parkeergarage of de fiets in de fietsenstalling op de aanwijzingen van de verkeersleider (NIET de fiets parkeren bij nummer 19-21). Het is verplicht een mondkapje te dragen bij het betreden van de parkeergarage en het gebouw, die neemt u zelf mee. Automobilisten betreden het pand via een trap vanuit de parkeergarage naar een binnenplaats (buiten) die naar de ontvangsthal leidt waar u verder gewezen wordt. Fietsers en personen die te voet komen lopen via de binnenplaats naar de ontvangsthal. Om het aantal personen die tegelijk in het pand zijn te beperken, kan het voorkomen dat u wordt verzocht buiten op de binnenplaats op uw beurt te wachten.
 • Gouda: een binnenlocatie aan de Hanzeweg 11. Voetgangers, fietsers en scooterrijders komen lopend via de door Defensie aangelegde brug het terrein op. Auto’s komen via de Nieuwe Gouwe Oostzijde 40 op de parkeerplaats terecht. Vanaf de parkeerplaats loopt u het gebouw binnen waar de testkamers zich bevinden.
 • Katwijk: vliegveld Valkenburg: 1e Mientlaan 29, 2223 LG  Katwijk, gebouw 148. Dit is een inpandige locatie. U gaat lopend naar binnen.
 • Alphen aan den Rijn: Kalkovenweg 7. De ingang van de drive-in zit aan de Zinkweg.

U kunt hier alleen terecht op afspraak. Kom niet te vroeg. Bij de drive-ins: blijf in de auto zitten. Als het niet anders kan, mag u ook op de fiets of wandelend naar de drive-in testlocaties komen.

  


4. Bron- en contactonderzoek

Als u positief getest bent op het coronavirus, dan belt de GGD u op. We gaan dan, met uw hulp, bron- en contactonderzoek uitvoeren. Dit onderzoek start binnen 24 uur na de uitslag.
Het doel van bron- en contactonderzoek is om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Op deze website van de Rijksoverheid vindt u informatie en een uitlegvideo over het bron en contactonderzoek.

Leefregels voor als u zelf besmet bent, of als een huisgenoot of een nauw contact besmet is, vindt u op de website van het RIVM

Contactonderzoek verkort de tijd tussen het ontstaan van de klachten en het starten van isolatiemaatregelen. Daarmee verkleint dit onderzoek ook de kans dat andere mensen die besmet zijn het virus verder verspreiden. Wanneer personen zelf zeker weten in de afgelopen 14 dagen contact te hebben gehad met een besmet persoon, vragen we hen zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de GGD.

Besmetting bij een instelling

Als er een besmetting heeft plaatsgevonden bij een instelling zoals een school, sportvereniging of bedrijf, nemen wij altijd contact op met deze instelling. Samen met de artsen van het team infectieziektebestrijding wordt gekeken wat de risico's zijn op besmetting en wat de instelling het beste kan doen. Dit is maatwerk. De GGD informeert de personen die risico lopen op besmetting. De instelling is verantwoordelijk voor alle communicatie richting het overige personeel/ leerlingen/ leden e.d. ​

CoronaMelder

De CoronaMelder app stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Ook geeft de app advies over wat u dan het beste kunt doen. Hiermee verlaagt de app het risico dat u onbewust andere mensen in uw omgeving besmet.

Voor meer informatie en een video kijkt u op CoronaMelder.

Infographic BCO algemeen publiek aug 2020 

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie