Testen: voor wie en hoe werkt het?

Aantal keer bekeken: 95155, Laatst gewijzigd: maandag, 03 augustus 2020

Inhoudsopgave

1. Kan ik me laten testen op COVID-19?

2. Hoe werkt het?

3. Testen van kinderen (0-17 jaar)

4. Testlocaties

5. Bron- en contactonderzoek

 


1. Kan ik me laten testen op COVID-19?

Als je klachten hebt die bij het coronavirus horen, kun je je gratis laten testen op het coronavirus. Dat geldt ook voor Europese toeristen en zakelijke reizigers.
De klachten zijn:

 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Testen heeft alleen zin als je klachten hebt.
Bel dus niet voor een afspraak als je geen klachten (meer) hebt. De GGD test niet of je het coronavirus hebt gehad.

Je belt je huisarts of de huisartsenpost als je ernstige klachten hebt of tot een risicogroep behoort. Klik op deze pagina van het RIVM over risicogroepen. In levensbedreigende gevallen bel je 112.

  Meer informatie over testen op het coronavirus vind je op de website van het RIVM en op de website van de Rijksoverheid


2. Hoe werkt het?

Bel 0800-1202

Je hebt (milde) klachten en je wilt getest worden? Bel 0800-1202 (van 08.00 uur tot 20.00 uur). Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Doof of slechthorend? Ook dan kun je bellen, via de Teletolkdienst van KPN. Met de Tolkcontact-app kan het ook. Zie voor meer informatie hierover de website van Tolkcontact en KPN.

De coronatest is gratis.

Ben je zorgmedewerker?

Woon je, of werk je in de regio Hollands Midden? Bel dan het callcenter van de GGD Hollands Midden voor een testafspraak: 085-0782878.

Zie voor meer informatie voor zorgprofessionals onze webpagina Testen van zorgprofessionals.

 

Triage en afspraak

De medewerker stelt je een paar vragen over je klachten. Dit heet triage.
Daarna maakt hij een afspraak voor je, bij voorkeur bij een testlocatie bij jou in de buurt. Je wordt zo snel mogelijk getest, het liefst de volgende dag al.

In sommige gevallen verbindt de medewerker je door met een medewerker van de GGD Hollands Midden. Dat geldt bijvoorbeeld voor kinderen tot 7 jaar en contacten in een lopend bron- en contactonderzoek.

Sommige mensen kunnen vanwege hun gezondheid niet naar een testlocatie komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die in een zorginstelling wonen. In dat geval komt de GGD bij hen langs om de test af te nemen. Deze bemonsteraars komen altijd op afspraak en kunnen zich met een pasje van de GGD Hollands Midden legitimeren.

 

De test

Op het afgesproken tijdstip kom je naar de testlocatie. Neem een ID kaart, paspoort of rijbewijs mee. De medewerker vertelt je hoe de test verloopt. Het afnemen van de test duurt in totaal ongeveer 3 minuten. Bij kinderen nemen we meer tijd.

Als je naar een van de drive-ins komt, kom je in principe met de auto. Tijdens het afnemen van de test blijf je in de auto zitten. Als het niet anders kan, mag je ook op de fiets of wandelend naar de testlocatie komen.

Het testen in de drive-in is veilig. Er is geen kans op besmetting. Je blijft in de auto en degene die de test afneemt is volledig beschermd. Voor elke test worden nieuwe handschoenen aangetrokken.

 

De uitslag

Nadat de test is afgenomen, brengen wij de testbuisjes per koerier naar het laboratorium. Daar worden de tests op kweek gezet en geanalyseerd. Meestal gaat dit in één keer, soms moet een afname twee keer op kweek worden gezet om tot een betrouwbare uitslag te komen. Als de uitslag bekend is, wordt dit in het systeem CoronIT gezet.

Het landelijke callcenter ziet dat de uitslag bekend is. Als de uitslag negatief is, belt de medewerker je via een anoniem nummer. Als de uitslag positief is, belt een medewerker van de GGD Hollands Midden je op. We doen ons uiterste best om iedereen zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 48 uur van de uitslag te voorzien.

Momenteel is het erg druk, door de toename van het aantal testen. Daardoor kan het helaas voorkomen dat het langer dan 48 uur duurt voordat je gebeld wordt.
Wacht je al 48 uur en wil je niet langer wachten? Bel dan ons callcenter op 085-0782878. Let op: alleen als je getest bent in Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk of Leiderdorp!
Bereikbaar van 08.00 - 20:00 uur. Tip: bel na 12:00 uur, dan krijg je (meestal) direct een medewerker aan de telefoon.
NB: bel niet als de 48 uur na jouw test nog niet voorbij zijn.

Blijf thuis totdat de testuitslag bekend is, en: ontvang geen bezoek. Je bent positief tot het tegendeel bewezen is.

 • Uitslag van de test is negatief: je hebt geen corona. Je kunt weer aan het werk of naar school en aan het openbare leven deelnemen. Houd je aan de algemene basis- en leefregels
  De uitslag van de test zegt alleen iets over het moment van de test: toen was je negatief of positief. Het zou zomaar kunnen dat je een dag na de negatieve testuitslag alsnog besmet raakt met het coronavirus.
 • Uitslag van de test is positief: je bent besmet met het coronavirus. Omdat je klachten hebt, blijf je thuis in isolatie. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan. Zo kun je anderen niet besmetten en zul je het virus niet verder verspreiden. Je huisgenoten blijven ook thuis. De GGD informeert je over de maatregelen die je moet nemen om verspreiding te voorkomen.

Als je positief getest bent kun je op deze webpagina van het RIVM meer lezen over isolatie en quarantaine.

Pas als de klachten minimaal 24 uur helemaal weg zijn, mag je weer aan het werk of naar school en aan het openbare leven deelnemen. Houd je aan de maatregelen om verspreiding te voorkomen.

 

COVID-vrij verklaring

De GGD Hollands Midden geeft geen COVID-vrij verklaring af.

De GGD voert testen uit in het belang van de publieke gezondheid. Dit doen we om de verspreiding van het virus te voorkomen, wat belangrijk is voor iedereen.

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’.

 200529 factsheet testen op het coronavirus

 200529FactsheetTestenophetcoronavirus.pdf


3. Testen van kinderen (0-17 jaar)

Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus? Afhankelijk van de leefijd van je kind maak je op de volgende manier een testafspraak.
Zie hiervoor de factsheet van de Rijksoverheid over het testen van kinderen van 0 tot 17 jaar: 

Testen van kinderen

Factsheet Testing children for coronavirus: click here: Testing kids English

Totdat de testuitslag bekend is, moet het kind thuisblijven. Als het kind koorts en benauwdheid heeft, dan moeten ook alle gezinsleden thuisblijven tot na de testuitslag.

Wil je advies over het laten testen van je kind (0-12 jaar) op corona of wil je een test afspreken?

Bel met het landelijke coronatest afsprakennummer 0800-1202. Houd het burgerservicenummer van je kind bij de hand. Bij heel jonge kinderen of wanneer blijkt dat er speciale ondersteuning nodig is voor het uitvoeren van de test word je doorverbonden met een lokale GGD om een afspraak op maat te maken.

Je kunt ook bij de jeugdarts verbonden aan de school van je kind, terecht voor advies.

De test

De testmedewerker gaat met een teststokje achter in de mond en in de neus. Voor de meeste volwassenen en kinderen is dit een vervelend gevoel. Sommige kinderen vinden dit heel vervelend en onaangenaam. Daarom moet er een zorgvuldige afweging worden gemaakt of testen nodig is.

We houden tijdens het testen rekening met je kind. We begrijpen dat het voor je kind spannend is. We nemen dan ook meer tijd om je kind gerust te stellen. Bereid je kind er zo goed mogelijk op voor. Jij kent je kind het beste. Weet dat wij hem/haar heel dapper vinden!

 


4. Testlocaties

De GGD Hollands Midden heeft 4 testlocaties:

 • Leiderdorp: een drive-in testlocatie bij het Alrijne Ziekenhuis (parkeerterrein P2, Simon Smitweg 1 Leiderdorp). Let op: De test drive-in is aan de achterkant van het ziekenhuis. Volg daar de borden naar parkeerterrein P2. Links zie je de testlocatie.
 • Gouda: een drive-in testlocatie in de parkeergarage van de GoStores, Doesburgweg 7 te Gouda. Maak je gebruik van de routeplanner, gebruik dan de postcode 2803 PL.
 • Katwijk: Prins Hendrikkade 138-139 Katwijk. Dit is een testlocatie in een gebouw.
 • Alphen aan den Rijn: Euromarkt nummer 141 Alphen a/d Rijn. Dit is een testlocatie in een gebouw.

Je kunt hier alleen terecht op afspraak. Kom niet te vroeg naar uw afspraak. Bij de drive-ins: blijf in de auto zitten. Als het niet anders kan, mag je ook op de fiets of wandelend naar de testlocatie komen.

 


5. Bron- en contactonderzoek

Als je positief getest bent op het coronavirus, dan belt de GGD je op. We gaan dan, met jouw hulp, bron- en contactonderzoek uitvoeren. Dit onderzoek start binnen 24 uur na melding van een positieve test.
Het doel van bron- en contactonderzoek is om het coronavirus onder controle te krijgen.

We volgen de landelijke richtlijnen van het RIVM.

Brononderzoek

Tijdens het brononderzoek onderzoeken we hoe je het coronavirus hebt gekregen (de bron). Ook zoeken we uit met wie jij onlangs in contact bent geweest.

Contactonderzoek

Bij het contactonderzoek kijken we met wie je contact hebt gehad tijdens de ‘besmettelijke periode’. Dat zijn de twee dagen voorafgaand aan de klachten en de periode waarin je klachten had. We kijken vooral naar mensen die kwetsbaar zijn en mensen die werken met kwetsbare mensen, zoals zorgmedewerkers. 

De GGD deelt de contacten op in drie categorieën:

 • Huisgenoten. Dit zijn mensen die in dezelfde woonomgeving leven en langdurig op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden. Met deze contacten neemt de GGD mondeling en schriftelijk contact op, en geeft bijpassende leefregels.
 • Overige nauwe contacten: mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden. De GGD stuurt deze mensen een brief met leefregels.
 • Overige contacten: mensen die langdurig contact (langer dan 15 minuten) hadden op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte. Bijvoorbeeld op kantoor, in de klas of tijdens vergaderingen. De GGD informeert hen schriftelijk of digitaal.

Zie voor de leefregels met betrekking tot besmetting en/of een besmet persoon in je omgeving de website van het RIVM

Contactonderzoek verkort de tijd tussen het ontstaan van de klachten en het starten van isolatiemaatregelen. Daarmee verkleint dit onderzoek ook de kans dat andere mensen die besmet zijn het virus verder verspreiden. Wanneer personen zelf zeker weten in de afgelopen 14 dagen contact te hebben gehad met een besmet persoon, vragen we hen zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de GGD.

Infographic BCO versie algemeen publiek versie 2

 

Besmetting bij een instelling

Als er een besmetting heeft plaatsgevonden bij een instelling zoals een school, opvang, religieuze instelling of bedrijf, nemen wij altijd contact op met deze instelling. Samen met de artsen van het team infectieziektebestrijding wordt gekeken wat de risico's zijn op besmetting en wat de instelling het beste kan doen. Dit is maatwerk. De GGD informeert de personen die risico lopen op besmetting. De instelling is verantwoordelijk voor alle communicatie richting het overige personeel/ leerlingen/ leden e.d. ​

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie