Testen en bron- en contactonderzoek

Aantal keer bekeken: 393488, Laatst gewijzigd: vrijdag, 05 maart 2021

Inhoudsopgave

1. Testen op COVID-19

2. De test en de uitslag

3. Testlocaties GGD Hollands Midden

4. Quarantaine

5. Bron- en contactonderzoek

6. Commerciële teststraten 

7. Uw privacy


1. Testen op COVID-19: met en zonder klachten

Coronatest aanvragen? Kijk op deze pagina van de Rijksoverheid. Hier vindt u antwoord op vragen zoals: bij welke klachten kan ik mij laten testen? (Wanneer) moet ik mijn kind laten testen? Hoe vraag ik een test aan? Kan ik mij ook laten testen zonder klachten? Let op: het testbeleid voor kinderen is per 1 februari hetzelfde als voor volwassenen.

Meer info over kinderen en testen. In dit nieuwsbericht van GGDGHOR Nederland (van 9 februari 2021) staat het ook duidelijk. 
Meer info over de voorrangsregeling voor zorgmedewerkers.
Meer info over de voorrangsregeling voor personeel van onderwijsinstellingen.
Meer info over de voorrangsregeling voor personeel van de kinderopvang.

Hertesten

Bij de GGD merken we dat sommige mensen zich vaak laten testen in een korte periode. Op deze pagina leggen we uit wanneer het zinvol is om je opnieuw te laten testen en wanneer niet.

Test afzeggen?

Bel naar 0800-1202. Als het om een testlocatie van de GGD Hollands Midden gaat mag u ook bellen naar 085-0782878, of stuur een mail naar vragenovercorona@ggdhm.nl.

Soorten coronatesten en testen op immuniteit

Testen op immuniteit is geen onderdeel van de reguliere gezondheidszorg. Op deze pagina van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over soorten coronatesten, waaronder testen op antistoffen in het bloed en testen op immuniteit voor corona.

De GGD Hollands Midden test met de PCR test, voor volwassenen en kinderen. Onderwijspersoneel en medewerkers van de kinderopvang kunnen zich ook met een sneltest laten testen. De werkgevers van deze twee branches hebben hierover informatie ontvangen. Deze sneltest voeren we vooralsnog alleen uit op de testlocatie in Leiden.


2. De test en de uitslag

De test

Informatie over de coronatest, zoals hoe de test gaat en het vervoer naar de testlocatie: kijk op deze pagina van de Rijksoverheid

In geval van een PCR test wordt het materiaal in de testbuisjes onderzocht door het laboratorium. Als de uitslag bekend is, wordt dit in het systeem CoronIT gezet. In dit systeem kan de GGD zien of u positief of negatief getest bent.
In geval van een sneltest wordt het teststaafje na een korte tijd op de afnamelocatie afgelezen. U hoort dus meteen de uitslag.

Belangrijk! Blijf thuis totdat de testuitslag bekend is en ontvang geen bezoek. Ga er vanuit dat u positief bent, tot het tegendeel bewezen is. Heeft u koorts en/of bent u benauwd, dan moeten uw huisgenoten ook thuisblijven.

De uitslag

Kijk op deze pagina van de Rijksoverheid. Bij een positieve testuitslag wordt u altijd gebeld door de GGD en wordt het bron- en contactonderzoek direct opgestart.

De GGD meldt de testuitslag alleen aan de geteste persoon zelf. Dit is in lijn met de geldende privacy wetgeving. Het betreft medische gegevens en die mogen niet door ons aan een school of werkgever doorgegeven worden.

Wacht u al 48 uur of langer op de uitslag? Bel dan ons callcenter op 085-0782878. Bereikbaar van 08.00 - 17:00 uur. 

Non-COVID verklaring en testuitslag-zwart-op-wit

De GGD voert testen uit in het belang van de publieke gezondheid. Dit doen we om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, wat belangrijk is voor iedereen. Mensen die getest worden in onze teststraten ontvangen geen verklaring dat zij COVID-vrij zijn. Ook geven wij geen testuitslag 'zwart-op-wit' af. Een negatieve testuitslag zegt alleen maar dat u op het moment van testen niet besmet was met het coronavirus. Een dag later kan dat zomaar anders zijn.

Heeft u voor een reis een non-COVID verklaring nodig? Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt. Zoek op internet op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Ook vliegmaatschappijen en reisorganisaties bieden meestal non-COVID verklaringen aan. 


3. Testlocaties GGD Hollands Midden

LEIDEN: Verbeekstraat (zonder nummer, voorbij nummer 19-21): het is het allerlaatste gebouw van de Verbeekstraat
Inpandige locatie met een drive-in voor mindervaliden.
Vanuit alle richtingen volgt u de borden ‘corona testlocatie’. Als u voor de walk-in komt, parkeert u de auto in de ondergrondse parkeergarage of de fiets in de fietsenstalling op de aanwijzingen van de verkeersleider (NIET de fiets parkeren bij nummer 19-21). Automobilisten betreden het pand via een trap vanuit de parkeergarage naar een binnenplaats (buiten) die naar de ontvangsthal leidt waar u verder gewezen wordt. Fietsers en personen die te voet komen lopen via de binnenplaats naar de ontvangsthal.

GOUDA: Nieuwe Gouwe O.Z 40
Inpandige locatie. Voetgangers, fietsers en scooterrijders komen lopend via de door Defensie aangelegde brug het terrein op. Auto’s komen via de Nieuwe Gouwe O.Z 40 op de parkeerplaats terecht. Vanaf de parkeerplaats loopt u het gebouw binnen waar de testkamers zich bevinden. Aan de bereikbaarheid voor mindervaliden wordt gewerkt.

KATWIJK: vliegveld Valkenburg: 1e Mientlaan 29 gebouw 148
Inpandige locatie. U gaat lopend naar binnen.

ALPHEN A/D RIJN: Kalkovenweg 7
Dit is een inpandige locatie. De ingang zit aan de Zinkweg.

Belangrijk:

 • U kunt alleen terecht op afspraak. Kom niet te vroeg. U kunt met de auto, fiets of lopend naar de coronateststraten komen.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Zet de CoronaMelder-app uit in de teststraat.

De CoronaMelder-app is vrij gevoelig. Soms krijgen mensen die in de teststraat zijn geweest, onterecht een melding. Om te voorkomen dat u onterecht in quarantaine moet, adviseren wij u de CoronaMelder-app uit te zetten tijdens uw bezoek aan de teststraat. Dit doet u door de bluetooth tijdelijk uit te zetten. Na vertrek uit de teststraat zet u de bluetooth weer aan. 


4. Quarantaine

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet (thuis)quarantaine. Kijk voor de situatie waarin u thuis moet blijven op deze pagina van de Rijksoverheid. Voor gezinnen met kinderen: link naar gezinsquarantaine. Nieuw is de folder Hulp en steun bij thuisquarantaine (quarantainegids).

Eerder uit quarantaine?

In sommige gevallen hoeft u de 10 dagen quarantaine niet af te maken. U moet hiervoor een negatieve uitslag van een PCR-test hebben. Als u geen klachten heeft, kunt u deze test in 3 gevallen aanvragen. Kijk hiervoor op deze website. (kopje Ik heb geen klachten die passen bij corona).

Leefregels voor als u zelf besmet bent, of als een huisgenoot of een nauw contact besmet is, vindt u op de website van het RIVM


5. Bron- en contactonderzoek

Als u positief getest bent op het coronavirus, start de GGD bron- en contactonderzoek. Op deze webpagina van de Rijksoverheid leest u hier meer over.

Contactonderzoek verkort de tijd tussen het ontstaan van de klachten en het starten van isolatiemaatregelen. Daarmee verkleint dit onderzoek ook de kans dat andere mensen die besmet zijn het virus verder verspreiden. Wanneer u zelf zeker weet dat u in de afgelopen 14 dagen contact heeft gehad met een besmet persoon, vragen we u zo spoedig mogelijk contact met ons op te nemen door te bellen met: 085-0782878.

Op deze website van de Rijksoverheid vindt u informatie en een uitlegvideo over het bron en contactonderzoek.

Besmetting bij een instelling

Als er een besmetting heeft plaatsgevonden bij een instelling zoals een school, sportvereniging of bedrijf, nemen wij altijd contact op met deze instelling. Samen met de artsen van het team infectieziektebestrijding wordt gekeken wat de risico's zijn op besmetting en wat de instelling het beste kan doen. Dit is maatwerk. De GGD informeert de personen die risico lopen op besmetting. De instelling is verantwoordelijk voor alle communicatie richting het overige personeel/ leerlingen/ leden e.d. ​

CoronaMelder

De CoronaMelder app stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Ook geeft de app advies over wat u dan het beste kunt doen. Hiermee verlaagt de app het risico dat u onbewust andere mensen in uw omgeving besmet. Voor meer informatie en een video kijkt u op CoronaMelder.

Infographic BCO algemeen publiek aug 2020 

 


 6. Commerciële teststraten

Melding positieve testuitslagen SARS-CoV-2 / COVID-19 buiten de GGD-teststraten

Iedere organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het melden kan eenvoudig en snel via een meldformulier. Dat kunt u hier downloaden.

Waarom melden?

Waarom is het melden van een positieve uitslag zo belangrijk? De GGD weet dan hoeveel mensen COVID-19 hebben. Wij kunnen deze mensen informeren over de noodzakelijke maatregelen en het bron- en contactonderzoek starten. Ook kunnen landelijke maatregelen opgesteld worden aan de hand van deze informatie. Alleen zo kunnen wij het coronavirus op een goede manier de kop indrukken.

Kwaliteitseisen

Alle testen op COVID-19 moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Die eisen zijn door het ministerie van VWS, het RIVM, de GGD’en en de Inspectie voor de Gezondheid en Jeugd (IGJ) vastgelegd in deze uitgangspunten. De GGD is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de testen en de werkwijze van de commerciële aanbieders. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op.

Hoe melden?

Het melden van een positieve test op SARS-CoV-2 / COVID-19 kan eenvoudig en snel.

Heeft u vragen over melden? Bel ons dan gerust op 085-0782878 (callcenter GGDHM, elke dag van 08:00 -17:00 uur) of mail ons via vragenovercorona@ggdhm.nl.

Gevalideerde testen

Het RIVM heeft de PCR-test en vijf sneltesten gevalideerd. Dat betekent dat uitslag van deze testen onder vaste voorwaarden te vertrouwen zijn. De vijf goedgekeurde sneltesten zijn:

 • Panbio COVID-19 Ag rapid test van Abbott 
 • BD Veritor COVID test van Becton Dickinson (BD) 
 • Sofia SARS Antigen FIA (Quidel)
 • Standard F-Covid-19 Ag FIA (SD biosensor)
 • Sars-CoV-2 Rapid Antigen Test van Roche

Deze sneltesten zijn alleen gevalideerd (betrouwbaar) als ze afgenomen worden bij mensen met klachten.
Bij het testen van mensen zonder klachten zijn de sneltesten niet betrouwbaar. De GGD accepteert daarom alleen de uitslagen van gevalideerde PCR- en sneltesten, ook als ze toch zijn afgenomen bij mensen zonder klachten, onder de volgende voorwaarden:

 1. Als de uitslagen worden doorgegeven door de BIG-geregistreerde arts van het bedrijf dat de test heeft afgenomen (dus niet de patiënt zelf).
 2. Als de testen zijn afgenomen door of onder toezicht van een BIG-geregistreerde arts.
 3. Indien het om de uitslag van een PCR-test gaat: als er met een erkend laboratorium is gewerkt.

 

7. Uw privacy

In januari 2021 zijn twee medewerkers van het landelijke coronatest afsprakennummer aangehouden op verdenking van datadiefstal. Zij zouden tegen betaling persoonsgegevens uit de GGD-systemen hebben aangeboden. In dit bericht leest u wat er gebeurd is, welke informatie wij vastleggen en hoe wij misbruik willen voorkomen. Ook kunt u hier lezen hoe u uw gegevens kan laten verwijderen of anonimiseren.