Luchtverontreiniging en gezondheid

Aantal keer bekeken: 6378, Laatst gewijzigd: vrijdag, 17 april 2015

Door uitstoot van wegverkeer, schepen en bedrijven ontstaat er luchtverontreiniging. In Nederland is verkeer de belangrijkste bron.

Luchtverontreiniging is een mengsel van stoffen. Hierdoor is het niet altijd duidelijk welke stof verantwoordelijk is voor welk gezondheidseffect. We denken nu dat fijn stof en bestanddelen daarvan de belangrijkste veroorzakers zijn.

Gezondheid

Luchtverontreiniging kan klachten veroorzaken zoals hoesten en kortademigheid. Ook kunnen de ogen geprikkeld worden en geïrriteerd raken. Stoffen in de buitenlucht kunnen na inademing ook leiden tot vaatvernauwing, bloedklontering en een verstoorde hartslag.

Wat kunt u doen?

 • Woont u aan een drukke weg, ventileer dan aan de schone zijde en bij voorkeur buiten de spits. Het is geen oplossing om niet te ventileren. Uiteindelijk komt de buitenlucht toch wel in huis en vaak is de lucht in huis viezer dan de buitenlucht.
 • Probeer tijdens inspanning buiten, zoals bijvoorbeeld fietsen of hardlopen, zo veel mogelijk te vermijden dit langs een drukke weg te doen. Indien dit niet mogelijk is, kies er dan voor om de spits zo veel mogelijk te vermijden.
 • Pak vaker de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto.
 • Als u auto rijdt, kies voor een schone(re) auto of deel een auto.
 • Ook binnenshuis kunt u de productie van luchtvervuiling voorkomen, door bijvoorbeeld de open haard of houtkachel minder (of niet) te stoken, niet te roken en geen kaarsen te branden.

Meer informatie

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ