Testen op soa

Aantal keer bekeken: 61824, Laatst gewijzigd: vrijdag, 15 september 2017

Voor een soa-test kunt u terecht bij ons, maar ook bij uw huisarts.

Wilt u bij de GGD Hollands Midden een soa-test doen? Alleen in de volgende gevallen kunt u een afspraak maken voor een soa-test op ons soa-spreekuur:

 • u hebt klachten die kunnen wijzen op een soa
 • u hebt als man seks met mannen
 • u werkt als prostituee
 • u bent gewaarschuwd bent door iemand met een soa
 • u bent afkomstig uit een land waar er een hoger risico op soa of hiv is (Oost Europa, Afrika, Azië, Latijns-Amerika of het Midden-Oosten)
 • U voldoet aan één van de hier bovengenoemde criteria en u woont in het werkgebied van GGD Hollands Midden (Als u niet in ons werkgebied woont, maar wel tot een risicogroep behoort, kunt u terecht bij uw eigen GGD).

U kunt voor een soa test ook terecht bij uw huisarts, de Roosevelt kliniek in Leiden of een commerciële aanbieder van soa-testen. Kijk om te bepalen wat een betrouwbare aanbieder is op de website van Soa Aids.

Als u geen klachten hebt, maar alleen voor de zekerheid een soa-onderzoek wilt en niet tot één van de hierboven genoemde risicogroepen behoort, dan komt u niet in aanmerking voor een door de overheid gesubsidieerd soa-onderzoek op de soa-poli van de GGD Hollands Midden. U kunt dan voor een soa-onderzoek een afspraak maken bij het Bureau Seksuele Gezondheid van de GGD HM. De soa-test is dan voor eigen rekening.

Als u recent (minder dan 7 dagen geleden) slachtoffer bent geworden van seksueel geweld en u daarom een soa-test wilt, dient u contact op te nemen met het Centrum voor Seksueel Geweld. Bel hiervoor met 0800 - 0188 (gratis en 24 uur per dag bereikbaar).

Voor jongeren tot 25 jaar die zich alleen voor de zekerheid willen laten testen is er de GGD soa-thuistest. Deze test is dezelfde als de test die op het soa-spreekuur wordt gebruikt en dus even betrouwbaar.
Meer informatie over de GGD soa-thuistest voor jongeren.

Afspraak maken

U kunt telefonisch een afspraak met ons maken voor een soa-onderzoek. Ons telefoonnummer is 088 - 308 33 88 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 12.00).
Wij vragen naar uw naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer. Het is ook mogelijk om u anoniem te laten testen.
Belangrijk als u uzelf wilt laten testen: een soa-onderzoek is pas zinvol vanaf tien dagen na het laatste risicovolle contact. Als u antibiotica gebruikt zijn de testresultaten niet betrouwbaar. U kunt zeven dagen na het stoppen met antibiotica voor een onderzoek komen.

Locaties soa-spreekuren

Wanneer u een afspraak maakt hoort u van ons op welke locatie u verwacht wordt.

 • Het spreekuur in Gouda vindt plaats op de Bleulandlocatie van het Groene Hart Ziekenhuis, afdeling Dermatologie, Bleulandweg 10, 2803 HH Gouda en bij de vestiging GGD Hollands Midden aan de Thorbeckelaan 5, 2805 CA te Gouda.
  Meer informatie over de spreekuren in Gouda vindt u op: www.soapoli.nl/soa-poli-gouda
 • Het spreekuur in Leiden vindt plaats op de afdeling dermatologie (B1Q) van het Leids Universitair Medisch Centrum aan de Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden en bij de vestiging GGD Hollands Midden aan de Parmentierweg 49, 2316 ZV te Leiden.
  Meer informatie over de spreekuren in Leiden vindt u op: www.soapoli.nl/soa-poli-leiden  

Gedurende het schooljaar kunnen jongeren tot 25 jaar, voor een soa-test terecht bij het jongereninformatiepunt Exposeyour. Het is dan niet nodig een afspraak te maken. De data, tijden en locatie van het inloopspreekuur staan op de website van Exposeyour, www.exposeyourleiden.nl.

Hoe verloopt een soa-onderzoek?

Na een gesprek met een soa-verpleegkundige wordt u getest op chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv. Jongeren tot 25 jaar worden in eerste instantie alleen op chlamydia en gonorroe getest. Tijdens het gesprek kunt u ook vragen stellen over soa, veilig vrijen, anticonceptie en seksualiteit. Meestal kunt u zelf een deel van het materiaal afnemen: vrouwen nemen zelf een vaginaal uitstrijkje af en mannen plassen in een potje. Bij mensen met klachten of een verhoogd risico wordt een lichamelijk onderzoek gedaan. Ook wordt er bloed afgenomen.

Wanneer kunt u de uitslag verwachten?

Ongeveer 14 dagen na het onderzoek, sturen wij u een sms bericht, waarin staat of er een soa is gevonden of niet. Als er een soa is gevonden, maakt u een afspraak met  de sociaal verpleegkundige soa. Tijdens deze afspraak zal de soa-verpleegkundige u de informatie en behandeling geven en wordt de partnerwaarschuwing besproken.

Behandeling en kosten

De behandeling is per soa verschillend:

 • Bacteriële soa (chlamydia, gonorroe en syfilis) zijn te behandelen met antibiotica.
 • De virale soa herpes en genitale wratten kunnen worden behandeld, maar de blaasjes of wratten kunnen altijd terugkomen.
 • Hepatitis B is in sommige gevallen te behandelen.
 • Hiv is niet te genezen, maar wel te behandelen. Met medicijnen wordt het hiv-virus onderdrukt. In geval van besmetting met het hiv-virus, wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis.

De meeste medicijnen worden gratis verstrekt of je krijgt een recept mee.
Wanneer we je verwijzen naar een medisch specialist, dan heb je een zorgverzekering nodig. De zorg is dan niet meer gratis.

Kosten van een soa-test

Onderzoeken door de Soa Poli van de GGD Hollands Midden worden betaald door het ministerie van VWS. Cliënten van de Soa Poli, die in aanmerking komen voor een soa-onderzoek, hoeven daardoor niet te betalen voor de onderzoeken. Medicijnen voor eenvoudig te behandelen soa worden ook gratis verstrekt.

De kosten voor een soa-test via het Bureau Seksuele Gezondheid zijn voor rekening van de cliënt.

 

 

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ