Kinderen en BCG-vaccinatie

Aantal keer bekeken: 14220, Laatst gewijzigd: vrijdag, 06 september 2019

In Nederland worden kinderen, van wie ouders uit een land komen waar veel tuberculose voorkomt, gevaccineerd tegen deze ziekte. Vooral jonge kinderen kunnen erg ziek worden van tuberculose.

Wat is de vaccinatie tegen tuberculose?

Tegen tuberculose bestaat een vaccinatie. Deze vaccinatie wordt ook wel de BCG-vaccinatie (Bacillus Calmette-Guérin) genoemd. De vaccinatie bevat levende tuberculosebacteriën, die verzwakt zijn en geen ziekte kunnen veroorzaken. Deze bacteriën zorgen er wel voor dat het lichaam bescherming opbouwt tegen tuberculose.

De vaccinatie beschermt 50-80% van de kinderen tegen het krijgen van tuberculose en de complicaties van de ziekte.

Voor wie?

Kinderen, waarvan één of beide ouders geboren is in een land waar veel tuberculose voorkomt. Onderzoek laat zien dat de kans om tuberculose te krijgen in deze bevolkingsgroepen ook in Nederland nog verhoogd is.

Wanneer wordt de vaccinatie gegeven?

De vaccinatie wordt bij voorkeur zo snel mogelijk na de geboorte gegeven. Zodra het hielprikonderzoek van pasgeborenen heeft laten zien dat het kindje goed gezond is en geen aangeboren ziektes heeft.

Is de vaccinatie veilig?

De vaccinatie heeft weinig bijwerkingen bij gezonde kinderen. Het is ook niet gevaarlijk om deze vaccinatie te combineren met andere vaccinaties. Het is belangrijk dat u alle informatie over de gezondheid van uw kind doorgeeft aan de GGD.
Wanneer uw kind een afspraak heeft ontvangt u een uitnodiging met daarbij een gezondheidsvragenlijst. Deze moet u vooraf invullen en mee nemen naar uw afspraak. Als er een vraag met “JA” beantwoord is verzoeken we u ruim vóór de afspraak contact op te nemen met onze afdeling via telefoonnummer: 088 - 308 33 21.

Op welke plek wordt de vaccinatie gezet?

Bij de vaccinatie wordt er in de huid van de linker bovenarm een klein beetje vloeistof gespoten.

Wat merkt uw kind van de vaccinatie?

Na 4-8 weken verschijnt op de plaats van de vaccinatie meestal een rood en wat dikker zweertje. Soms duurt het zelfs nog wat langer. Er kan bloed en/of pus uitkomen. Dit is normaal. Na ongeveer 6 maanden is er op de plek van het zweertje een litteken te zien. Over de verzorging van dit wondje krijgt u informatie bij de GGD. U kunt het ook nalezen in de folder BCG-vaccinatie nazorg.

Krijgt mijn kind koorts na de vaccinatie?

Koorts na de vaccinatie is niet het gevolg van de vaccinatie. Het duurt namelijk enkele weken voordat de vaccinatie gaat werken. Als uw kind koorts krijgt dan heeft dit meestal een andere oorzaak.

Hoe kan ik mijn afspraak verzetten?

U kunt telefonisch uw afspraak verzetten, via telefoonnummer 088 - 308 33 21.

Folders BCG-vaccinatie

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie