Onderzoek en behandeling

Aantal keer bekeken: 26557, Laatst gewijzigd: vrijdag, 06 september 2019

Onderzoek

Onderzoek naar de ziekte tuberculose of een tuberculose-infectie kan plaatsvinden door middel van:

  • een tuberculinehuidtest, de zogenaamde Mantouxtest. Met de Mantouxtest is het mogelijk om afweerstoffen tegen de tuberculosebacterie aan te tonen. Hierbij wordt in de huid van de linker onderarm een kleine hoeveelheid vloeistof met tuberculose-eiwitten gespoten. Deze test is niet gevaarlijk en kan ook  gedaan worden als iemand zwanger is. De test wordt na 48 tot 72 uur afgelezen. Als het lichaam afweerstoffen tegen tuberculose heeft aangemaakt, is er een verdikking in de huid te voelen en meestal wordt de huid ook rood. De uitslag van de Mantouxtest is dan positief. 
  • een röntgenfoto van de longen. 
  • microscopisch onderzoek van bijvoorbeeld slijm, urine of weefsel.
  • bloedonderzoek (Quantiferontest)

Behandeling

Tuberculose is goed te behandelen met medicijnen. De medicijnenkuur duurt minimaal een half jaar.

Bron- en contactopsporing

Zodra een patiënt aangemeld is bij de afdeling tuberculosebestrijding neemt de sociaalverpleegkundige contact op met deze persoon. Indien de patiënt besmettelijk is roept de GGD de contacten van deze patiënt op voor een onderzoek.
Bij deze bron- en contactopsporing worden de hiervoor opgestelde landelijke richtlijnen gehanteerd.
Deze richtlijnen en meer informatie over TBC vindt u op de website (www.tuberculose.nl).

Kosten

De GGD Hollands Midden declareert de kosten van vervolgonderzoek en behandeling van tuberculose(infectie) bij uw zorgverzekeraar. Wij houden hierbij de door de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) vastgestelde tarieven aan. Afhankelijk van het type zorgverzekering zal uw zorgverzekeraar hiervoor de kosten bij u verhalen of uw eigen risico aanspreken. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar, of raadpleeg uw polis.