Coronavirus en reizigersvaccinaties

Aantal keer bekeken: 2300, Laatst gewijzigd: vrijdag, 05 juni 2020

In verband met de huidige COVID-19 (Corona) crisis is onze dienstverlening aangepast.

Kijk voor de actuele stand van zaken rond reizigersspreekuren op deze pagina.

 

Herhaalvaccinaties / revaccinaties DTP - 2 veelgestelde vragen

Is het nodig om deze vaccinatie na 10 jaar steeds opnieuw te herhalen als ik in Nederland verblijf en niet op reis ga naar een land waar een inenting tegen difterie, tetanus en polio wordt geadviseerd?

Nee.
Na het voltooien van de basisserie DTP of na en herhaal- of revaccinatie wordt een beschermingsduur van 10 jaar aangehouden voor difterie en tetanus. Voor polio is de beschermingsduur levenslang na een volledige basisserie. In Nederland heeft sinds de jaren '70 vrijwel nooit import van klinische keeldifterie of polio plaatsgevonden. De gemelde gevallen van tetanus deden zich bijna allemaal voor bij nooit of onvolledig gevaccineerde personen. Een herhaal- of revaccinatie tegen DTP is alleen nodig als men weer gaat reizen naar een land waarvoor dit wordt geadviseerd maar kan ook nodig zijn na een verwonding in Nederland waarbij het dan gaat om de tetanuscomponent.

 

Moet ik na de afloop van de beschermingsduur van DTP weer de hele serie opnieuw krijgen?

Nee.
Als je ooit een volledige basisserie DTP hebt gehad (3 prikken met minimaal 1 maand tussen 1e en 2e vaccinatie en minimaal 6 maanden tussen de 2e en 3e vaccinatie) hebt gehad dan volstaat één dosis.

Als je vragen hebt. kun je die per e-mail stellen: reizigerszorg@ggdhm.nl

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie