Vaccineren

Aantal keer bekeken: 191766, Laatst gewijzigd: maandag, 10 mei 2021

Inhoudsopgave

 1. Vaccinatie tegen corona
 2. Wie wordt wanneer gevaccineerd en door wie?
 3. Veiligheid van vaccins
 4. Welke vaccins?
 5. Hoe werkt vaccineren?
 6. Wat is de vaccinatielocatie?
 7. Kan ik mij aanmelden om te helpen?

1. Vaccinatie tegen corona

Vaccinatie tegen corona is gratis en vrijwillig. Een vaccinatie tegen het coronavirus beschermt uzelf, maar ook uw familie, vrienden, collega’s en de kwetsbare mensen om u heen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor informatie over de vaccinatie tegen het coronavirus. 
Ons filmpje laat zien hoe het vaccineren bij de GGD Hollands Midden in z'n werk gaat: Vaccineren tegen corona bij de GGD Hollands Midden.

Voor vragen over het coronavaccin kunt u bellen naar 0800-1351

Information in other languages

In 2021 everyone aged 18 and over in the Netherlands will be invited to get vaccinated against COVID-19. This is general information in English, Arabic, Bulgaric, French, German, Polish, Romanian, Spanish and Turkish. See this page on Rijksoverheid.nl and Steffie.


2. Wie worden er gevaccineerd en door wie?

De vaccinatievolgorde vindt u op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/volgorde-van-vaccinatie-tegen-het-coronavirus. De planning kan veranderen

Er zijn vier uitvoerende partijen die vaccineren:

 • GGD
 • Huisartsen
 • Ziekenhuizen
 • Zorginstellingen

Zij vaccineren allemaal eigen specifieke doelgroepen. Omdat u tot meerdere doelgroepen kan behoren, kan het voorkomen dat u meerdere uitnodigingen ontvangt. Ons advies is om in te gaan op de eerste uitnodiging die u ontvangt. 

Wanneer ben ik aan de beurt?

Met de tool op www.coronavaccinatie.nl krijgt u antwoord op de vraag vanaf wanneer u een uitnodiging kunt krijgen voor de coronavaccinatie. Als u aan de beurt bent, ontvangt u een uitnodiging per post. In de brief staat hoe u een afspraak kunt maken.

Kan ik gelijk met mijn partner gevaccineerd worden?

Er kan helaas geen rekening worden gehouden met vaccineren per huishouden. De uitnodigingen worden per geboortejaar verzonden. Als u eerder aan de beurt bent vanwege uw geboortejaar dan uw jongere partner, maar u wilt toch samen gevaccineerd worden, kunt u ervoor kiezen te wachten tot uw jongere partner een uitnodiging krijgt. U kunt dan samen een afspraak maken, de uitnodiging voor de oudste partner blijft namelijk geldig. 

Vaccinatieafspraak verzetten?

Bel dan met het landelijke nummer dat in de uitnodigingsbrief staat. Het is niet mogelijk uw afspraak digitaal te wijzigen.


3. Veiligheid vaccins

Kijk op deze pagina. In deze infographic vindt u alle stappen die doorlopen worden voordat een vaccin wordt goedgekeurd. Als u nieuwsgierig bent naar de specifieke bijwerkingen per vaccin kunt u terecht op deze website van het RIVM

Vragen en antwoorden over AstraZeneca: coronavaccinatie.nl


4. Welke vaccins

In Nederland worden er meerdere coronavaccins gebruikt. Ieder vaccin heeft zijn eigen werkwijze en eigenschappen. Er wordt per doelgroep gekeken welk vaccin het meest geschikt is om te gebruiken. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

U kunt zelf niet kiezen met welk vaccin u gevaccineerd wordt. Vanwege de schaarste aan vaccins maakt het ministerie van VWS de indeling welke doelgroep welk vaccin krijgt toegediend. Die informatie vindt u op de pagina over de vaccinatievolgorde. Voor mensen die niet in de zorg werken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/volgorde-van-vaccinatie-tegen-het-coronavirus/volgorde-vaccinatie-voor-mensen-die-niet-in-de-zorg-werken


5. Hoe werkt vaccineren?

 1. U ontvangt een uitnodiging. Of u zich laat vaccineren is altijd uw eigen keuze. Het is dus vrijwillig. Het vaccin is ook gratis. Wilt u graag advies over of het verstandig is u te laten vaccineren? Bijvoorbeeld vanwege uw gezondheidssituatie, dan kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts nadat u een uitnodiging heeft gekregen. Komt u er met uw huisarts niet uit? Dan kunt bellen met de GGD voor advies.

 2. Als u zich wil laten vaccineren, maakt u een afspraak. In de uitnodigingsbrief staat hoe u dat kunt doen. U mag zelf kiezen op welke vaccinatielocatie u zich wilt laten vaccineren. Dat kan op alle vaccinatielocaties in Nederland. U hoeft zich dus niet in uw eigen GGD-regio te laten vaccineren. De vaccinatielocaties zijn 7 dagen per week geopend. Voor het Pfizer-vaccin, het Moderna-vaccin en het AstraZeneca-vaccin is het noodzakelijk dat u het vaccin twee keer toegediend krijgt. U maakt daarom twee afspraken.

 3. U bent op tijd op uw afspraak. U neemt uw uitnodigingsbrief, gezondheidsverklaring en ID-bewijs mee naar uw afspraak. De gezondheidsverklaring vult u vooraf in. U kunt ervoor kiezen deze te printen, maar u mag hem ook op uw telefoon of tablet laten zien. Indien u ondersteuning nodig heeft, mag u maximaal 1 begeleider meenemen naar uw afspraak. 

 4. Uw afspraak duurt 20 minuten. In die 20 minuten lezen wij uw gezondheidsverklaring, handelen we de registratie af, dienen we u het vaccin toe en houden we u nog 15 minuten in de gaten. Dit doen we omdat niet iedereen goed tegen prikken kan en het heel zelden voorkomt dat iemand allergisch is. Wij willen er zeker van zijn dat u zich goed voelt als u bij ons de deur uitloopt. Mocht u zich niet lekker voelen, zijn er EHBO'ers en artsen aanwezig om u te helpen. Na vaccinatie krijgt u een registratiekaart mee met informatie over het vaccin dat u gekregen heeft. 

 6. Vaccinatielocatie(s)

 Let op: U kunt hier alleen op afspraak terecht en moet uw uitnodiging ter plekke laten zien.

 

Vaccinatielocatie Adres Faciliteiten
Leiden: 
Event en Convention Center ECC Leiden

(het voormalig Holiday Inn hotel)

.

Haagse Schouwweg 10, 2332 KG Leiden
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet 

Gouda:
Dick van Dijkhal

Tobbepad 2 2803 WH Gouda  
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet
Alphen aan den Rijn:
Nieuwe Sloot
President Kennedylaan 1, 2402 NZ Alphen aan den Rijn (ingang Kees Mustersstraat)
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet
 
Noordwijkerhout:
Hotel NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst
Langelaan 3, 2211 XT Noordwijkerhout 
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet
Bergambacht: 
Zalencentrum de Waard
Meidoornstraat 7, 2861 VJ Bergambacht
 
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet
Nog niet in gebruik, opening afhankelijk van levering vaccins:    
Zuidplas: 
Sporthal de Kleine Vink
(open op 24 mei 2021)
Steenbakkerij 2, 2913 LJ Nieuwerkerk aan den IJssel
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet

Leiderdorp:
Sporthal de Bloemerd 

(open op 24 mei 2021)

Bloemerd 1A, 2353 BZ
Leiderdorp

 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet

 


 7. Kan ik mij aanmelden om te helpen bij vaccineren?

De GGD werkt bij het vaccineren samen met betaalde krachten van het Nederlandse Rode Kruis en StartPeople. Als u wilt helpen bij de vaccinatiecampagne kunt u zich bij hen aanmelden. 

 • Voor de locaties Leiden, Alphen aan den Rijn, Noordwijkerhout en Leiderdorp kunt u zich aanmelden via werving.vaccinatie@redcross.nl
 • Voor de locaties Gouda, Bergambacht, Nieuwerker a/d IJssel, en Nieuwerkerk aan den IJssel kunt u zich aanmelden via vaccineren@startpeople.nl

Houd onze vacaturepagina in de gaten voor meer informatie. 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie