Voortgezet onderwijs

Aantal keer bekeken: 62142, Laatst gewijzigd: dinsdag, 29 september 2020

Onderzoek op school in het voortgezet onderwijs

De jeugdgezondheidszorg ziet alle kinderen in Nederland op verschillende momenten in hun leven. Het doel hiervan is om eventuele problemen in de ontwikkeling zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Gezondheidsmonitor Jeugd najaar 2019

Dit najaar wordt op veel scholen meegedaan aan de Gezondheidsmonitor Jeugd, naast de gewone onderzoeken. De Gezondheidsmonitor Jeugd bestaat uit een digitale vragenlijst die door de leerlingen van klas 2 en klas 4 wordt ingevuld. Bekijk hier een voorbeeld van de vragenlijst (pdf).
Voor dit grootschalige onderzoek is een aparte privacyverklaring (pdf) opgesteld en een overzicht met veelgestelde vragen (pdf).
De resultaten hiervan komen in de loop van 2020 beschikbaar.

Onderzoek in de onderbouw

In klas 1 of 2 krijgen alle jongeren een uitnodiging voor een digitaal gezondheidsonderzoek: ‘Gezond leven? Check het even!’. De vragenlijst vullen de leerlingen van tevoren op school in. Voorafgaand aan het invullen van de Check wordt een korte film over de werkwijze getoond. De vragen gaan over hun lichamelijke gezondheid, over hoe ze zich voelen en over hun leefstijl. Vervolgens nodigen we alle kinderen uit voor een gesprek hierover en worden ze gemeten en gewogen.
Op sommige locaties wordt ook de vragenlijst ces-d (pdf) gebruikt.

Klik hier om een voorbeeld van de vragenlijst in de onderbouw te bekijken. Na het invullen van de vragenlijst, krijgen de leerlingen meteen feedback en advies bij de verschillende onderwerpen. Zij kunnen vervolgend doorklikken naar betrouwbare websites met advies en informatie, zoals de jongerensite www.hoezitdat.info.

Onderzoek in de bovenbouw

In klas 3 of 4 krijgen alle jongeren een uitnodiging voor een digitaal gezondheidsonderzoek: ‘Gezond leven? Check het even!’. De vragen gaan over gezondheid, lichaam, gevoel, relaties, genotmiddelen en seksuele ontwikkeling (voorbeeld onderwerpen(pdf).

De leerlingen vullen de Check op school in.
Voorafgaand aan het invullen van de Check wordt een korte film over de werkwijze getoond.

Na het invullen van de vragenlijst, krijgen de leerlingen meteen feedback en advies bij de verschillende onderwerpen. Zij kunnen vervolgens doorklikken naar betrouwbare websites met advies en informatie, zoals de jongerensite www.hoezitdat.info.

Rapportages

Anoniem gebruiken we de gegevens uit beide onderzoeken voor rapportages over de gezondheidssituatie van jongeren in de regio Hollands Midden.

Privacy

Informatie over privacy en gegevensverwerking op onze website.

Gezondheidstest bovenbouw

cm bovenbouw

Klik hier om een papieren
voorbeeld van de
vragenlijst te bekijken.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie