Voorkom voedselinfectie bij de barbecue!

Aantal keer bekeken: 8565, Laatst gewijzigd: dinsdag, 29 januari 2019

Gaat u op warme dagen barbecueën? Gezellig en lekker, maar vlees, vis en salades bederven snel in de warmte en ziek worden wil niemand. Met deze tips voorkomt u voedselinfecties en blijft barbecueën leuk en gezond.

Inkopen

Koop vlees, vis en salades als laatste en gebruik een koeltas om ze te vervoeren. Zet producten die gekoeld moeten blijven na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast (4°C) tot vlak voor gebruik.
inkopen producten barbeque

Koelen

Haal vlees, vis en salades in kleine hoeveelheden uit de koelkast om het direct te gebruiken. Gooi eten weg als het langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest.
koelen producten barbeque

Handen wassen

Was voor en na het bereiden van vlees, vis en salades uw handen met water en zeep, zeker nadat u rauw vlees hebt aangeraakt.
handen wassen barbeque

Scheiden

Gebruik aparte tangen, bestek en snijplanken om rauw vlees en groenten te snijden. Markeer tangen, bestek en snijplanken zodat u weet of ze voor rauwe of bereide producten worden gebruikt. Gebruik aparte schalen en borden  voor rauw vlees of vis en zorg ervoor dat rauw vlees en vis niet met elkaar in aanraking komen. Zorg voor schone oppervlakken bij de barbecue om schalen en keukengerei neer te leggen.

Leg gaar vlees nooit terug op een bord waarop rauw vlees heeft gelegen en gebruik voor het snijden van bereid vlees een schoon mes.
scheiden producten barbeque

 

Verhitten

Draai het vlees regelmatig om. Snijd verbrande stukjes weg. Zorg dat het vlees of de vis goed gaar is, voordat u het opeet en gebruik bij voorkeur voorgekookt of voorgegaard vlees.

Meer informatie

Website van het Voedingscentrum, www.voedingscentrum.nl
Website van het RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu), www.rivm.nl

Contact

Team Milieu, Hygiëne en Gezondheid
GGD Hollands Midden
Telefoon: 088 - 308 33 81
E-mailadres: mhg@ggdhm.nl

Bron: De afbeeldingen op deze pagina zijn afkomstig van het RIVM

 
 
 
 
Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie