Onderzoek en behandeling

Om te bepalen of je de ziekte tuberculose of een tuberculose-infectie hebt, kunnen de volgende onderzoeken gedaan worden:

  • een tuberculinehuidtest. Dit heet de Mantouxtest;
  • een röntgenfoto van de longen;
  • microscopisch onderzoek van bijvoorbeeld slijm, urine of weefsel;
  • bloedonderzoek (Quantiferontest).

Meer informatie vind je op de website van het KNCV Tuberculosefonds.

Lees voor
  Contact

Tuberculosebestrijding

 

Momenteel is de afdeling TBC minder goed bereikbaar. Ook kan het lang duren voordat u bij ons terecht kunt voor uw afspraak.

Excuses voor het ongemak.

 

088 - 308 33 21
Dinsdag: 13.00 - 16.30 uur
Donderdag: 13.00 - 16.30 uur
Vrijdag: 13.00 - 16.30 uur.

Houd je BSN, of dat van je kind(eren) bij de hand.

Bron- en contactonderzoek

Als blijkt dat je tuberculose of een tuberculose-infectie hebt, start de GGD zo nodig met een bron- en contactonderzoek. Meer hierover lees je op de website van TBC Zuid Holland. De diagnose “tuberculose” zorgt bij veel mensen voor onrust. Goede begeleiding is dan ook heel belangrijk. De sociaal verpleegkundige van de GGD geeft deze begeleiding. Voor meer informatie kun je ons natuurlijk bellen.

Behandeling

Tuberculose is goed te behandelen met medicijnen. De behandeling duurt minimaal een half jaar. Kijk voor informatie over de behandeling en de medicijnen op deze pagina van het KNCV Tuberculosefonds.

Kosten

Hecht GGD Hollands Midden stuurt de rekening van vervolgonderzoek en behandeling van tuberculose(infectie) naar je zorgverzekeraar. Wij houden hierbij de door de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) vastgestelde tarieven aan. Het hangt van je zorgverzekering af of je de kosten vervolgens zelf moet betalen. Je krijgt dan een rekening van je zorgverzekering. Het kan ook zijn dat je je eigen risico moet aanspreken. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar of bekijk je polis.